Tuesday, December 28, 2010

Productive Saturday - Study in Jusco

Al-kisahnya macam mana lah boleh study kat Jusco ni...

25 hb aritu kan X-Mas...Dah janji nak bawak aleesya gi library sebab kalau boleh memang every weekends akan meluangkan masa kat library...nak bawak hari ahad, ibu ader keje lah pulak...

Yo yo or jer bangun pagi2 sabtu tu...dah siap2 sarapan kat kedai, dropped by ayah damia kat office dia., maka bermulalah sesi pengembaraan ke library kanak2 tu..

Sampai2 jer....huaaaaaaaa...library tutup lah....baru teringat yg haritu aderlah public holiday...excited punya pasal, boleh terlupa pulak haritu public holiday...cuba kalau public holiday jatuh hari weekdays...memang laju jer ingat..hehe..

Last2 dah tak tau nak gi mana...maka decide lah gi Jusco...kat situ satu hal pulak..jam baru 9:25 pagi....huaaaaa..kena menunggu dalam keta kat setengah jam tu....tunggu lah jugak...sambil2 tunggu tu ibu ader test aleesya mengeja suku kata...rasanya dah ramai pun tgk video aleesya mengeja suku kata kat FB ibu kan..ke ader yg tak tgk lagi???



Tepat kul 10 pagi, masuk Jusco...masa tu masih lenggang lagi...
Aleesya tak nak main kat playground...dia kata nak siapkan homework..
WOWWWWW!!! SANGAT TERKEJUT OKEYYYY..
Sebab selalu laju jer pi main2 kat playground ni..
Agaknya mentaliti aleesya dah set mind yg haritu nak gi study...tu yg kat jusco pun study tu..
Siap berkerut2 lagi aleesya study kat atas tu..
Itu gen ibunya yer..haha




Selalu ajar aleesya tulis2 kat workbook yg dah siap2 titik2 sambung tu kan..
Tapi since 24/12/2010 aritu, aleesya dah maju setapak..
Dia dah start menulis dalam buku tulis..
Sebab nak ajar dia menulis tanpa titik2 tu..



The moral: TUNTUTLAH ILMU WALAU DIMANA JUA!!!
Khusyuk betullah anak ibu ni study..
Good Job Aleesya!!!


Tips merangsang anak minat membaca dan menulis..
SILA BELI STATIONARY KESUKAAN MEREKA YER..
Baru jer beli ni..sehari sebelum gi Jusco tu...
Ayyunie punya Mickey Mouse


Ayyunie tak pe...bagi peluang dulu main2...
Jangan sia2 kan waktu baby2 mereka...haha
Nanti dah umur 2 tahun, ayyunie pun akan dibagi pendedahan macam aleesya jugak..


Dah siap study kat meja tu...sambung study kat playground pulak..
Bagus!!! Cam ni lah anak ibu...
Kalau nak main, kena siapkan homework dulu..

Tapi hati mana boleh tahan woooo..
Dah nama budak, mesti nak main jugak kan..
Last2 bagi lah jugak main...


Pastu sambung lagi tu hah tulis2..
Siap mencangkung tu..


Lebih kurang 2 jam kat playground tu...
Upah aleesya + ayyunie main2 benda ni pulak..
Kalau anak2 bagi komitmen baik, tak salah bagi rewards pada mereka kan..
-
-
-
-
-
Pastu singgah office ayah pulak..
Sambung study kat situ...
Dalam kul 2 petang...yer betul...kul 2 petang..
Baru lah perasan yg weols tak lunch lagi...
-
-
-
-

Disebabkan nak bagi rewards lagi kat aleesya sebab rajin belajar tadi,
Decided gi lunch kat Mc'D..
Aleesya yg minta datang sini sebab dia nak makan burger..
Sambil2 nak main2 kat playground sebenarnya.


Alahai...sayangnya...ayyunie tido lah pulak..


Aleesya makan dulu!!!
Pastu baru boleh gi main2...
Sangat2 suka kalau anak2 bagi komitmen yang BEST pada kita kan..

Balik...terus zzzzzzzz..
Petang bangun main layang2 ngan aleesya + ayyunie..
Dah main layang2, sambung main badminton pulak ..
Sakit tangan ibu awan badminton ngan ayah damia..
Tapi suka sebab masa begitu berkualiti dihabiskan bersama anak2...

Memang PRODUCTIVE SUNDAY betullah!!!

p/s: Cite hari ahad kami lagi best...


Post a Comment