Tuesday, December 21, 2010

Apasal setiap kali buat cucur udang jer, mesti tak menjadi-jadi???

Kisahnya begini...
Ahad petang aritu, boring tak der buat apa..
So pakat2 lah ngan aleesya nak buat cucur udang..
Ye..betulll...pakat2 ngan aleesya...
Sebab dia lah satu2nya peneman setia kat dapur..

Walaupun sebelum ni dah pernah buat cucur udang tak menjadi..
Tapi kali ini dengan yakinnya jadi...sebab kengkonon dulu2 buat sebab banyak air..
Tu yang meletop2 dalam kuali..


Mula2 masukkan tepung, pecahkan 2 biji telur, masukkan sedikit air, pastu masukkan serbuk penaik..
Kemudian masukkan daun kucai yg dipotong halus2 dan tauge..
Untuk nampak warna kuning, masukkan kunyit serbuk..
Kacau, kacau dan kacau..
Tu tangan aleesya yg kacau tu...


Basuh udang dengan sebersihnya..


Peneman setia di dapur..
Memang dah boleh harap jugak ni..
Asalkan kata nak masak jer..
Cepat2 heret kerusi panjat supaya sama tinggi ngan ibunya..


Ni sos yang buat sendiri..
Rasanya?? Lebih sedap dari sos cili dalam botol tu..


Berbalik pada kisah cucur udang tadi...
Ni time nak goreng...
Dengan selamba dekkk jer ibu pi bubuh acuan tu dalam senduk tu..
Pastu goreng...sampai ke sudah tak keluar2 acuan tadi dalam senduk tu..
Hairan betull...last2 bibik tegur
"Patutnya puan panaskan dulu senduk tu dalam minyak panas...pastu baru celup dalam acuan tu"..
Hhehehehehe..malu disitu...
Sayangnya tak sempat pun snap cucur udang yg first2 buat tu..
Kalau snap2 mesti korang ketawa gelak2 guling...


Lepas dah ikut tips yg bibik bagi tu...
Ginilah rupanya cucur udang ibu tu..
Rupa yg buruk, tapi rasa not bad lah..
(nak sedapkan hati sendiri jer ni..hehe)


Nasib baik ader murtaba raja yg femes ni buat santapan minum petang kami..
So tak lah rasa regret sangat kalau cucur udang tu tak sedap...ekeke
-
-
-
-
-
-
-
Lepas goreng 6 biji....ibu surrender..
Sebabnya rasa frust tak cantik...dah lah meletop2 dlam kuali2..
Last2 suruh bibik sambung goreng...
Nak tengok tak hasil bibik goreng??
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-



Seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....cantikkan...
Bulat2 betul....isi pun tebal jer..
Dah lah udang tu terletak cantik jer kat atas tu..
Huhuhu..malu 2 kali di situ...


p/s: Ada sesiapa ada tips cam mana nak goreng cucur udang yg best??? Yg penting tak meletop2 dalam kuali...

15 comments:

Ummi Eisya said...

dulu aku selalu gak wat cucur udang..tapi masa tu mak aku yang bancuh,aku tukang goyangkan dlm kuali je..

aleeys di dapur pun ayu gak..

MRS. K said...

kite buat cucur guna sudu jer.. udang pon potong kecik2.. huhuhu..
takde la pulak smpai meletup-letup

Mata Hati said...

hehehe...mcm tu jadinya cucur udang. walaupun rasa seram melihatnya tapi cukup sedap bila dah masuk dalam mulut..^^

ekk.. cucur udang tu sama makna dengan jemput udang kan? kiranya adik beradik owk?

mummy_ayu said...

eeeii...ayu pun tak reti...main beli jer...

mama rifQy said...

kak ayu..na mmg tak reti nak cucur udang laa..sgt tak reti! jeput panda ahh!hahahaaaa

amyeryn said...

kita pn tk reti buat jd cantik mcm yg kita slalu tgk org jual tu...heheheh..tp tkpela asalkn abis licin sedap la kn..cuma luaran je tk cantik..ehhehe

kakyong said...

Ayu,
bibik goreng tak meletup ker... ;)

kakyong baru teringat nak buat cucur udang.. kalo letak serbuk penaik ni.. kena biarkan kejap adunan tu... at least 1/2 jam ker.. baru dia naik cantik/gebu... so kalo nak buat ni memang kena prepare awal2..

btw, part meletup tu.. kakyong pun serender... tensi la kalo masak goreng2 ni meletop...

MrS. F!zA said...

nape ek blh meletup??fiza selalu buat tk meletup plk..pdhl sama je bahan.. ke sbb tepung sikit sgt tak k.ayu?kot air udg tu yg buat meletup2?

bancuh dgn air suam ke air biasa?utk rasa gebu2 lembut bancuh tepung ngan air suam..kompom sedap! tp kami tk pnh ltk telur..ntah2 sbb telur jgk kot?

shera haifa said...

tag cnie http://kontestaje.blogspot.com/2010/12/blog-teman-udah-setahun-ga.html

MamaAimy said...

Hi slm kenal,


Saya biasa buat cok udang cara lain sikit... udang tu buang kulit semua & masukkan dlm tepung masa bancuh dgn yg lain2...klu sekor udang tu besar sgt leh potong dua... tp udang ni x nmpk dr luar... bila goreng dia tersorok dlm tepung td...cara mcm ni lebih sdp sbb udang tu lebih tersa bila gigit... klu org utara suka mkn dgn kuah kacang...

n@m@n said...

yang penting sedap dimakan kak ayu.,.hehe

Farra Dhelina said...

waaa bibik pya menjadi lah kak uuuu

Mama Zharfan said...

me sgt fail bab2 buta cucur ni adess. cantik cucur yg bibik buta--mcm utk jual ajer tu :)

[-suziey-] said...

ayu pecah telur x dlm bancuhan tepung? letak telur utk rasa sedap dan gebus..n kt buat xpnh plak meletup :D

Ibu Piya said...

eheheeh...xpe leh try buat lg..cuba tgk kat sini http://tiffinbiru.blogspot.com/2010/08/cucur-udang-tembam.html..saya dah cuba mmg jadi n suke sgt...sedap...