Tuesday, December 21, 2010

Apasal setiap kali buat cucur udang jer, mesti tak menjadi-jadi???

Kisahnya begini...
Ahad petang aritu, boring tak der buat apa..
So pakat2 lah ngan aleesya nak buat cucur udang..
Ye..betulll...pakat2 ngan aleesya...
Sebab dia lah satu2nya peneman setia kat dapur..

Walaupun sebelum ni dah pernah buat cucur udang tak menjadi..
Tapi kali ini dengan yakinnya jadi...sebab kengkonon dulu2 buat sebab banyak air..
Tu yang meletop2 dalam kuali..


Mula2 masukkan tepung, pecahkan 2 biji telur, masukkan sedikit air, pastu masukkan serbuk penaik..
Kemudian masukkan daun kucai yg dipotong halus2 dan tauge..
Untuk nampak warna kuning, masukkan kunyit serbuk..
Kacau, kacau dan kacau..
Tu tangan aleesya yg kacau tu...


Basuh udang dengan sebersihnya..


Peneman setia di dapur..
Memang dah boleh harap jugak ni..
Asalkan kata nak masak jer..
Cepat2 heret kerusi panjat supaya sama tinggi ngan ibunya..


Ni sos yang buat sendiri..
Rasanya?? Lebih sedap dari sos cili dalam botol tu..


Berbalik pada kisah cucur udang tadi...
Ni time nak goreng...
Dengan selamba dekkk jer ibu pi bubuh acuan tu dalam senduk tu..
Pastu goreng...sampai ke sudah tak keluar2 acuan tadi dalam senduk tu..
Hairan betull...last2 bibik tegur
"Patutnya puan panaskan dulu senduk tu dalam minyak panas...pastu baru celup dalam acuan tu"..
Hhehehehehe..malu disitu...
Sayangnya tak sempat pun snap cucur udang yg first2 buat tu..
Kalau snap2 mesti korang ketawa gelak2 guling...


Lepas dah ikut tips yg bibik bagi tu...
Ginilah rupanya cucur udang ibu tu..
Rupa yg buruk, tapi rasa not bad lah..
(nak sedapkan hati sendiri jer ni..hehe)


Nasib baik ader murtaba raja yg femes ni buat santapan minum petang kami..
So tak lah rasa regret sangat kalau cucur udang tu tak sedap...ekeke
-
-
-
-
-
-
-
Lepas goreng 6 biji....ibu surrender..
Sebabnya rasa frust tak cantik...dah lah meletop2 dlam kuali2..
Last2 suruh bibik sambung goreng...
Nak tengok tak hasil bibik goreng??
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-



Seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.....cantikkan...
Bulat2 betul....isi pun tebal jer..
Dah lah udang tu terletak cantik jer kat atas tu..
Huhuhu..malu 2 kali di situ...


p/s: Ada sesiapa ada tips cam mana nak goreng cucur udang yg best??? Yg penting tak meletop2 dalam kuali...

Post a Comment