Tuesday, January 15, 2019

Peranan adanya jawatan di sekolah


Minggu lepas, masa Ayyunie bagitau dia masuk pengakap, ibu be like hah????
Kenapa pilih pengakap dik? Pilihlah badan beruniform yang ayu2 sikit dik.. Nanti pengakap kena kawad, dah lah uniform warna kelabu asap.. Huhu..
.
Bukan adik yang pilih, memang cikgu kelas adik yang pilih, 1 kelas adik semua masuk pengakap, 1 kelas sebelah masuk PBSM, satu kelas lain masuk TKRS...
.
Owhh cenggitu pulak..kesian kesian..haha
.
Semalam balik je dari Kokurikulum, terus masuk kereta dengan gembiranya dia bagitau cikgu pilih dia jadi Setiausaha untuk Pengakap, cikgu pilih dia jadi Bendahari untuk Persatuan Bahasa Inggeris, dan kawan2 undi dia jadi AJK untuk Kelab Bola Tampar.
.
Woww.. Ibu so impressed. Moga jawatan2 ini mampu mendidik adik lebih berkeyakinan, berdisiplin, amanah dan pandai memikul tanggungjawab sejak dari awal lagi.
.

#mananaktumpahnyakuahkalautakkenasi 
#ibudulupunpegangmacam2jawatan


Ni pula baru lepas balik Sekolah Agama dan first day pakai Uniform baru.
Kakak Aleesya jadi memegang 2 jawatan iaitu Ketua Kelas dan Pengawas. 
Ketua kena pakai uniform hijau dan pengawas kena pakai uniform pink. 
Kitaorang buat lawak kakak pakai jelah tudung hijau dan kain pink..haha
Tapi last2 Aleesya pilih uniform pink sebab tahun lepas dia dah 1 tahun pakai uniform hijau sebagai Pen Ketua Kelas.
.
Manakala adik Ayyunie pula yang baru tahun ni pindah ke sekolah agama baru sama dengan kakaknya dilantik sebagai Pen Ketua Kelas. 
.
Good luck anak2 ibu. Laksanakan amanah dengan sebaiknya! Semoga urusan kalian berdua dalam pelajaran dan disekolah dipermudahkan. 
Kita sebagai ibu bapa ni just bagi sokongan atas minat dan potensi anak masing2.
.
Daim jawatan apa? 
Jadi bodyguard ibu lah ke sana ke mari...hihi

Thursday, January 10, 2019

First time at Kopitiam Kita


Berkesempatan menjejaki kaki kesini bersama keluarga di Kelantan masa buat kerja giler tiba2 fly balik Kelantan tatkala lepas hantar anak2 gi Summer Camp di Sepang haritu..

Dah lama juga nak merasai sarapan kat sini, tapi Allah tak izin. Ada je halangan dan macam2 hal kalau nak ke sini dari dulu. Tapi kalini Alhamdulillah, siap bawa Parent in law, brother in law dan anak2 saudara lagi bersarapan bersama. 


Macam2 menu ada kat sini dari yang seringkasnya hinggalah seberatnya.
Tapi orang kata kalau datang sini tak sah tak makan Roti Titab kan..
So kita try!
Btw macam2 roti lagi ada tau kat sini, roti kaya, roti majerin dan gula, roti telur dadar dan macam2 lagi lah..tak ingat semuanya.


Selain dari roti titab tu, aneka nasi, kuih muih, serta makanan tradisi Kelantan pun ada. Banyak sangat pilihan. Pilih je iku selera nak yang masa. Tapi sekali sekala makan pulut pagi memang syokkk habis rasanya.

Masa kami sampai tu, penuh semua meja dengan pelanggan. Memang kena beratur lah tunggu meja. Meriah dengan aneka no plat kereta dari pelbagai negeri. Memang rasanya semua yang datang akan enjoy the food dan juga suasana. Di dinding2 pula penuh dengan gambar2 celebriti, pemain bola sepak serta orang2 kenamaan yang pernah datang makan di Kopitiam Kita ni. Sambil makan boleh sambil2 cuci mata tengok gambar.


Btw sebenarnya saya makan roti titab ni satu dengan white coffee ais pun dah cukup kenyang tau! Ya lah rotinya saiz besar bukan roti putih biasa tu. Harga roti titab ni RM5. Kalau special (add on lagi 1 telur kat atas roti) harganya RM6. Waktu operasi kedai dari jam 7 pagi hingga tengahari. Tapi orang kata kalau dah tengahari tak banyak pilihan dah. Terutama kalau musim cuti sekolah. Cepat je habis. 

Cara nak ke sini? 
Jangan tanya saya..haha...
Sebab adik ipar yang tunjuk jalannya. 
Tapi sekarang apa susah, Waze kan ada ;-)

Wednesday, January 9, 2019

Wordless Wednesday II My first thermal underwear


Testing testing...
Cukup warm tak ni nak main salji nanti?

#daimmuslim #2y7m

Monday, January 7, 2019

First time anak-anak pergi Summer Camp

Pada 23 hingga 25 Disember yang lepas, saya dengan rela hatinya membenarkan both Damias menyertai Summer Camp "Kem Kecemerlangan dan anak soleh" yang diadakan di Sepang. Pada mulanya berat juga saya nak membenarkan anak2 pergi, sebab tak pernah berpisah dengan anak2 kan, apatah lagi berjauhan sebegini. Tapi ayahnya mula memberi semangat kepada saya yang anak2 kita ni makin membesar, kena percaya mereka, kena biarkan mereka berdikari sekala sekala dan yang penting dapat banyak manfaat dari summer camp ini. 

Baiklah, maka saya sebagai seorang ibu terpaksa redha pada mulanya, tapi 2-3 hari lepas tu saya makin merelakan mereka pergi dengan harapan mereka makin improve dan dapat banyak ilmu dari summer camp ini.


Hari yang ditunggu2 telah tiba. Pada pagi 23hb tu, bergerak dari JB pagi, dalam jam 1 tengahari dah sampai. Btw sebelum singgah makan dulu lah, ke sana sini dulu dan baru hantar mereka.
Anak2 memang excited dari awal, ibu je yang gundah gelana ni cam mano? Haha..


Mixed feeling sebenarnya masa ni.
Sebak, penuh harapan, sedih, gembira, nervous, paranoid semua adalah.
Kami parent pertama yang sampai ke sini. Daftar jam 2 petang. So sempatlah tinjau2 kawasan kat sini.
Redup, tenang dan terpencil..memang sesuai untuk buat kem.

*Abaikan gambar yang blurr itu. Disnap oleh suami..sobss*


Eleh, ayahnya nampak je cool tu, tapi dalam hati pun ada taman juga nak melepaskan anak2 kan..haha
Amboi..Daim pun dapat rasakan yang dia pun akan berjauhan dengan kakak2nya 3 hari..
Tu yang berpaut tak nak lepas kat kaki kakak tu ya Daim.


3 ekpresi..
Ayyunie be like "alaaaa ibu ni tak habis2 ambil gambar"
Aleesya be like " yeayy 3 hari tak yah jaga Daim"
Ibu be like "muka kena senyum depan kamera, tapi hati banyak tisu, control jangan menangis depan anak2"..hihi


Sempat lagi ayahnya buat lawak..
Kat sini tak ada kem tentera ke..
Ingat nak daftarkan Daim sekali..
Biar disiplin lebih sikit...kikiki..


Lepas je berjumpa dengan pihak management dan selesai urusan pendaftaran dan tinggalkan 1001 wasiat kepada both Damias, kami pun cepat2 ke KLIA pula untuk terbang..

Tak nak bagi Daim rindu sangat kak kakak2 dia, kita bawa dia fly ok?
Padahal ibu yang takut teringat2 kat both Damias..haha

Keje gilerrr sebenarnya ni..
Lewat petang semalamnya baru beli tiket balik Kota Bharu..
Dapat balik 2 malam 1 hari pun alhamdulillah..
Kebetulan mak dan ayah mertua saya baru balik umrah sehari sebelumnya..


Ni antara persediaan ibu untuk both Damias sebelum ke summer camp.
Ibu yang lagi resah dan kalut nak bawa itu ini kata both Damias..haha

Diaorg siap cakap ibu ni nak kitaorang bawa 1 almari dan 1 dapur pergi kem ke macam mana?
Ya lah dah ibu suruh bawa roti, biskut, asam, gula2 angin, air coklat, energy bar, ubat tu, ubat ni, plastik tu, plastik ni dan macam2 lagi lah.

Si ayah siap pesan, macamlah pengurusan kem tu tak bagi makan. Sehari 6 kami makan hokeyy..haha
Lagipun tiap2 tahun saya conduct Kem Jati Diri untuk students2 saya, memang betul pun part makan tu no worries. Tapi tu lah lain anak2 depan mata kita dengan serahkan anak2 kat tempat orang ni.


Orang lain sibuk beli barang2 sekolah dan beg sekolah masa ni.
Korang berdua sibuk beli barang2 dan beg nak gi summer camp..haha

Tetiba masa ni teringat pula citer Kuch Kuch Ho Ta Hai yang budak2 gi Summer Camp tu. Ibu ayah suruh beli beg pikul besar terus senang. Nanti boleh bawa gi main salji pula tak lama lagi.


Sementara di Kota Bharu tu, management Summer Camp ni adalah juga hantar gambar2 untuk tunjuk aktiviti2 yang dilakukan oleh anak2. Terubatlah juga rindu tgk gambar2 Aleesya dan Ayyunie walaupun sipi2..


Wow..
Flying fox..
Terus terbayang mesti suara Ayyunie paling kuat menjerit nanti..
Rupanya memang pun..
Haha..


Tempat tinggal pelajar2 perempuan..


Nite walk..
Ayyunie paling takut nak masuk hutan sebenarnya..
Tapi no worries, ibu dah turunkan sikit2 ilmu sebelum masuk hutan..


Awal2 lagi dah spo Ayyunie..
Ni sesi kuliah selepas subuh..


Dah kenapa Ayyunie tak masuk barisan?


LDK


Sesi cara2 menjawab soalan dan tulis nota..


Sesi pembahagian sijil penyertaan


Dah kemana kerongsang ko dik? 

Tentatif program..


Suka dengan pengisian tentatif..
Keseimbangan dunia dan akhirat gitu..
Semoga both Damias praktikkan ilmu2 dan pengalaman2 yang dapat sepanjang summer camp ini.


Yeay..pada pagi 25hb tu, kami terbang balik semula ke KLIA jam 9 pagi..
So just nice masa yang ada untuk ambil both Damias balik..
Tepat jam 2 petang, semua peserta dibenarkan balik ke pangkuan keluarga masing2..
Alhamdulillah...everything went smooth..
Terima kasih YA ALLAH..
Daim pun bukan main ceria lagi dapat jumpa semula kakak2nya..


Tamat sudah Summer Camp untuk Both Damias..
InsyaAllah, jika diberi peluang lagi, dan both Damias nak join lagi, kita bersua kembali ya.

Dan seperti yang dijangka, dalam kereta tak habis2 berebut2 masing2 nak bercerita perihal kem 3h2m mereka tu..ada misteri, teruja, best, takut, lucu dan macam2 lagi lah. Pastu siap request lagi supaya tak nak balik JB terus sebab penat sangat...amboii..


Ok demi memenuhi permintaan anak2..
Kita rehat di Bayou Lagoon Resort, Melaka dulu semalaman..
Then mereka terus bersambung2 lagi cerita kem mereka itu..

Tamattt....

Thursday, January 3, 2019

Not Emas Harapan - Potret Tun Mahathir


Something worth to buy untuk dijadikan koleksi.
Beli masa 15 Disember 2018 aritu..

Emas tulen (999.9)..
Ada certificate..
Ada no siri (hak milik kita)..
Kotak ekslusif dan cantik..
Siap potret bertandatangan Tun,,
Memang berbaloi2 sangat beli..


Setiap pembelian Not Emas ni akan disumbangkan RM30 kepada Tabung Harapan.
Boleh beli kat mana?
Boleh beli di Poh Kong..
Dan berapa harganya?
RM160 sahaja...berbaloi2 kan..

p/s: Saya membesar pada zaman Tun, dan kini anak3 saya juga membesar di zaman Tun. 
#tiadaunsurpolitikkeranasayatidakminatpolitik

Tuesday, January 1, 2019

Bye bye 2018. Welcome 2019


Thank you so much for all the likes, comments, trust and love in 2018.
2018, another amazing year.
.
2019, be nice to me. Dengan nama  Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.


Page 1 of 365...
Selamat kembali ke sekolah.
Daim terkinja2 terus masa nampak kakak dia balik sekolah agama ni.
Sunyi erkk Daim kakak2 tak ada ๐Ÿ˜.
Adik nampak ibu je terus bagitau dia dipilih jadi penolong ketua kelas.
Kakak pula tunggu keputusan jadi pengawas/pengawas perpustakaan.
Hope it's a good story!
.
Ok kena cari uniform baru lah pula walaupun penolong ketua kelas.