Monday, December 20, 2010

My First Experience in Libary..

Semestinya ini pengalaman pertama
Untuk Aleesya + Ayyunie
Kerana berpeluang menjejakkan kaki ke
"Perpustakaan Kanak-kanak Taman Universiti"

Timbul kesedaran nak datang sini..
Pabila melihat aleesya yg kini makin minat belajar..
Setiap pagi, tatkala ibu + ayahnya sambung tido lepas subuh..(selalunya weekends jer)
Aleesya dah bentang meja study + kerusinya..
Duduk tercongok menghadap buku2nya...
Kalau hari bekerja pun, memang selalu nampak aleesya study kat meja dia dalam CCTV..
Nasib baik ader bibik yg pandai membaca...
Boleh lah ajar sikit2 mana yg patut..
So, ibu decided yg aleesya memang perlu di dedahkan lagi tempat2 yg bagus utk membaca selain dari office ibu + ayah damia, rumah sendiri, class music dan smart reader suatu ketika dulu..


Ayyunie yg lebih tertarik tgk gambar daripada tulisan
Lebih2 lagi Mickey Mouse


Ayyunie pun dah banyak boleh recognised benda2 yg ader dalam gambar..


Yang penting makin pandai beraksi di depan kamera...


Aleesya lebih serius belajar..
Lebih fokus kalau menghadap buku



Gigih seorang ibu mengajar anak2nya membaca dan mengenal benda


 Kebetulan kami sampai paling awal..
Jam 10:30 dah sampai..
So library memang sunyi..
Jadi sempat aleesya + ayyunie posing2..



Oh posing lagi..


See, tak der org kan..yg ader kami dan 2 petugas haritu jer..



Takkan anak2 jer membaca..
Ibunya pun nak membaca juga..
Untuk para ibu bapa..JANGAN RUNSING..
Sebab banyak bahan bacaan utk parenting..
Kat atas tu ibu amik utk bacaan diri sendiri 


Tepat jam 11 pagi..
Library makin ramai pengunjung..
Tak kira bangsa dan agama
Nak membaca pun dah tak focus..
So cara paling bagus..
Guna interactive games utk galakkan anak2 membaca..
Aleesya amik block2 ni...ayyunie amik flash card..
-
-
-
-
-
Bila library makin ramai..
Anak2 pun nak berkawan sesama sendiri..
Ibu2 pun sempat berkenalan lah pulak..
Dari satu topik ke satu topik kami berbincang
Akhinya siap janji2 next week jumpa lagi...hehe



Bila dah puas main..
Aleesya kena siapkan homework..
YESSS!!! THAT'S RIGHT..
Aleesya pun dah ader homework..
Alhamdulillah..aleesya dah mahir sambung2 huruf ni..
Ni buku ke 5 beli sambung2 huruf..
And now, Aleesya pun dah boleh tulis beberapa huruf tanpa bantuan garis2 lagi..


Oh yer...mereka sangat teruja tengok gambar train ni..
Sebab apa?? Tunggu entry lain yer..
Mulut masing2 tak habis2 cakap "train..train...train.."
-
-
-
-
-
-
-
Eh eh mana ayah damia???


Tu duduk tercorok kat hujung sekali.....
Tengah siapkan Photobook clients..
2 jam kat Library ni..
Sangat2 lah bermakna..
Bukan utk anak2 sahaja...untuk ibu + ayahnya juga..


p/s: Alhamdulillah..Aleesya dah pandai baca suku kata...contohnya "BA||PA  SA||YA  SU||KA  BA||CA BU||KU", "MA||MA  SA||YA  BE||LI  RO||TI"...tapi menghafal jer lah...huruf tak kenal lagi....ok lah kan...dengan umur 3 tahun 2 bulan tu..

p/s: Ader sapa2 pernah bawak anak2 bawah umur 5 tahun pergi library??


Post a Comment