Tuesday, December 28, 2010

Mari mengeja suku kata bersama aleesya!!!

Ni lah video yg ibu cakap dalam previous entry tu..
Sebab dah tak tau nak buat apa dalam keta selama setengah jam..
Maka sesi test2 ejaan pun bermula..

Btw ni baru ibu ajar aleesya mengeja dalam Bahasa Melayu..
Lebih prefer ajar cara old skool style berbanding ajar kaedah phonics tu..
Tapi kalau spelling dalam english, memang 100% kena ajar guna kaedah phonics tu..

video

Apa yg membuatkan ibu teruja ialah, tak semua ejaan suku kata yg disebut oleh aleesya kat atas ibu ajar tau..
Contohnya ejaan SU-KA, KU-KU, MA-TA dan TI-TI..
Maksudnya kat sini, ibu ajar yg basic2 jer, tapi yg lain2 tu aleesya dah boleh agak2 cam mana sebutan dia..
Alhamdulillah...moga2 anak2 kita semua cepat pandai dan bertambah pandai pabila gi sekolah nanti..

p/s: Ramai cakap suka ayat last aleesya tu..
MAMA SUKA BACA BUKU...ekekeke
(itu menunjukkan ibunya tak habis2 ngan buku...haha)

p/s: Banyak lagi video2 yg direcord sebenarnya..video2 yg dulu2 masa aleesya baru pandai menulis, pandai membaca, pandai nyanyi, pandai phonetics....semalam baru format komputer, sebab tu baru boleh upload, kalau tak sebelum ni....alahai...asyik suruh convert ke media apa ntah....

p/s: Sekadar catatan perjalanan pendidikan aleesya...tak der niat nak tunjuk pandai yer...anak org lain lagi pandai2 tau...
Post a Comment