Wednesday, December 29, 2010

Pernah makan ais krim goreng??

Pernah makan ais krim goreng macam kat bawah ni??


Fuhhh...cuba perhatikan betul2 gambar ais krim goreng tu..
Memang confirm membuatkan korang terliur habis lah..
Masa ibu + ayah damia tengah makan ni..
Kami suami isteri asyik dok pk....cam mana lah ais krim goreng ni buat..
Jenuh memikir tau...asyik tertanya2 sama sendiri
"tak cair ke aiskrim ni", "tak meletop2 ke masa goreng", " tak meleleh ke masa masukkan ais krim dalam acuan tepung tu"...
Pendek kata macam2 persoalan berlegar2 kat kepala kami ni..



Oh yer...actually ni gambar lama tau..
Ni masa kami makan2 kat Cafe Tasik UTM tu..
Alahai...boleh pulak lupa nama cafe ni...
Cuba tgk atas...macam2 perisa ader weiii....
Boleh tahan nak pilih ikut sesedap selera masing2 yer..
Next time nak cuba Perisa Yam lah pulak..


Bukan setakat ais krim goreng jer ader..
Macam2 dessert berasakan ais krim semua ader..
Creamy sandwich tu dah biasa buat kat rumah..hehe..
Beli roti pastu sapu ais krim makan...ekekek..
Cuma kat cafe tu, roti tu dibakar dulu..
Kalau panas2 ni, pekena ais krim goreng...memang best kan..


p/s: Korang pernah makan ais krim goreng??? Cam mana nak goreng ais krim tu?? Huhuhu confius confius..
Dah pernah google resepi ais krim goreng ni, tapi alahai...cam takut pulak nak cuba...kang meletop2 sapa susah?? Bibik gak yg susah...hehe

19 comments:

mama tisya said...

tk pernh mkn tp aritu p psr mlm tgk ada org jual aiskrim goreng..askrim tu die dh siap buat mcm frozen lps tu mcm salut tepung...then bila org nk bli die goreng je sekejap..siap... so tk cair or meletup

MRS. K said...

ayah kite penah buat masa kecik2 dulu.. tak ingat. lama dah.. rasa die pon dah lupa.. huhuhu...

azura samsuddin said...

1st time tau psl eskrem goreng ni masa study kat KT dulu, dr hr ke hr nak try tp x juga try2.. zura pun t'fikir gak cmne yer meke salut eskrem tu hehehe

CatlinaFly said...

:) selalu makan masa gi pasar malam kat serdang masa belajo kat upm dulu...sy ada resepi, gerenti sedap...mudah sgt2 :).. selalu gak buat dulu2, tapi skrg jarang buat sebab taklut E-ein terliur, dia allergy susu lembu.dlm eskrem kan ada dairy milk :)..

http://catlinaflybaby.blogspot.com/2010/06/aiskrim-goreng-comel.html

[-suziey-] said...

pnh mkn tp mahal giler la skang..dulu rm1.50 jek..now dh rm2..haihhhhh

aanie said...

x penah try..sedap ke??

Nana said...

aiskem goreng kt pasar malam ada
kita xpenah try hahah sebab mmg xbape nk try menda pelik2
amrul la suka sgt mkn aiskem goreng ni

zura@iwan said...

ermmmm...x penah mkn lg eksrem grg cenggini...huhu..

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

hemm...rumit ckit ar nk buat aiskrim goreng 2...xlh goreng segera tang2 tu...cz kena tunggu 2-3 jam dlm peti ais dlu...buat senang jer..just buh aiskrim kt tengah 2 kpg roti n tekap sampai putus...pastu balut ngn plastik wrap...kasi xterburai la kot...hemm..pastu masuk dlm peti air lbh krg 2-3 jam...pastu baru leh goreng(jgn goreng lelama sgt yek)...hemm..cm2 jer tp masa duk dlm peti ais 2 la lama sikit...huhuhu....

Farr said...

hi kak ayu!

aiskrem goreng ni saye tak penah buat. makan pun tak penah. jakun tak?? hehe.

Farr said...

hi kak ayu!

aiskrem goreng ni saye tak penah buat. makan pun tak penah. jakun tak?? hehe.

mama_umar_maryam said...

blm penah mkn, penah nmpk tapi nape tah xnk try,hahaha

Farra Dhelina said...

tk pnh mkn lagi..cmne ek dia goreng??haaa..jenuh jugk tu fkr..

Mama Zharfan said...

pernah dgr tp tak pernah try mkn heheh
nak kena try ni

mummy_ayu said...

hah baru nak kasi link catlina..sekali tgk tuan umah kasi dah...cuba la try..

shera haifa said...

UTM!!
pnh makan kat c2 gak..baru sem lps..tp xtau lh cafe tmpt sy mkn sama x dgn tmpt sis makan..xsilap nama cafe tu D'Tropicana.
sama x? ermm kalau sama nak cepat2 p makan ice cream goreng lah..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

pernah makan, tapi dah lama tak beli sellau beli kat pasar je RM1.50 sebijik...sedap2 panas2 + sejuk2...nyam2

mama rifQy said...

naa mmg tak pnh tengok n try makan..org kate best! tapi tak tau laaaa

Gieyana said...

x pernah try lg nih..tingin gak!