Monday, January 31, 2011

Potty Training seawal 1 tahun 10 bulan???



Tak der yang mustahil pun..
Kalau kita betul2 nekad nak ajar..
Harini 31/1, genap Ayyunie umur 1 tahun 10 bulan..
Sejak semalam lagi ibu, ayah + bibik dah ajar ayyunie potty training..
So far alhamdulillah...BERJAYA..
Cuma time tido dan jalan2 jer ayyunie pakai diapers..

Kalau dulu Aleesya umur 2 tahun ngam2 ibu ajar potty training..
Tapi ayyunie ntah kenapa pulak tiba2 datang angin kus2 nak ajar cepat 2 bulan..
Padahal kalau nak kira risiko, musim hujan ni...
Mau dikencingnya atas karpet atau tilam atau sofa..
Huhuhuhu..jenuh nak mengeringkannya..
Apa2 pun kena YAKIN pada diri sendiri...
Kalau kita tak yakin, macam mana nak encourage anak2 kita betul tak?

Tapi apa2 pun ibu takleh berbangga lagi...
Sebab baru 2 hari kan..
Kita tunggu after 1 month..cam mana resultnya..
Semalam sebelum sampai toilet, ader gak ayyunie terkucil sikit..
Alahhhh first day tu..biasalah kan..
Harini good job..pagi tadi ayyunie cakap kat bibik
"Bibik, kit yuk...nak yak...(bibik, sakit perut, nak berak)..
Alhamdulillah...langsung dia berak kat dalam toilet..


Gambar baru snap kejap tadi...
Hanya pakai panty semata2..panty yg ader gambar duck kat belakang..
Ni dah tido...so wajib ler pakai diaper kan..

Aleesya dulu 2 tahun 3 bulan dah betul2 free diapers...
Sebab tu seawal usia 2 tahun 4 bulan, dia diterima masuk ke SMART READER..
Walau nangis cam mana pun..tak pernah lagi aleesya terkucil kat school dia..
Alhamdulillah...senang ajar aleesya free diaper ni...
Moga2 ayyunie pun senang macam kakak dia...

Kalau sapa2 nak baca kisah first day aleesya kat Smart Reader..
Leh ler klik2 bawah yer..

Tips??? Selalu lah tanya anak2 kita..kalau boleh setiap 5 minit yer..macam ayyunie..walaupun dia tak nak kencing sangat..tapi kalau kita tanya "nak pee tak??"..mesti dia jawab nak...padahal masa kencing keluar 2 titik jer pun..hehe

p/s: Kalau terkencing pun apa susah?? Bibik kan ader...ekkekeke


Nak tambah duit selain Nuffnang??? Klik2 banner bawah!!
Post a Comment