Wednesday, February 3, 2010

::Aleesya's First day at school::

Rabu - 27/01/10

Hari ini ibu dan ayah berasa sgt excited kerana ini pengalaman kami berdua untuk hantar anak ke sekolah.
Pagi2 lagi bangun buatkan sarapan half boiled eggs untuk Aleesya..
Tanya2 Aleesya pun rasa mcm excited nak pergi sekolah..
Ibu siap bekalkan muffin dan air ribena lagi takut2 Aleesya tak leh sesuaikan dengan food yg school provide
-
-
Dalam beg sekolah pula ibu letakkan baju, skirt dan panties kot2 Aleesya ter"pee"
Manalah tahu kan entah2 Aleesya takut nak bgtau teacher nak pee kan...
Ayah suruh ibu letakkan milk Aleesya sekali, 
Tapi ibu dengan megahnya cakap tak yah letak..
(Coz ingatkan Aleesya akan lupakan milk kalau jumpa kawan2)


 Ni gambar b4 Aleesya pergi school
Memang sengaja amik gambar ni coz nak buat kenangan Hari Pertama Aleesya pergi school
Dari raut wajah Aleesya pun dah tau yg Aleesya memang excited giler nak gi school.
Tapi raut wajah Ayyunie sedih coz terpaksa ditinggalkan kat rumah...huhuhu
Tak der kawan nak main2 lah tu..


 

 Yang ni pulak gambar after Aleesya kiss Ayyunie..
Siap pesan kat Ayyunie
" Baby dok umah yeh...bibik jaga...kakak nak gi school"
So sweet kan bunyinya..
Terharu dan rasa nak mengalir air mata tatkala Aleesya cakap cam tu
Macam dah besar jer.


 

Yang ni plak gambar mula2 sampai school
Sepatutnya pukul 9am ader assembly, tapi ibu ayah terlewat sampai...
(Nak wat cam ne?? Tak sangka jalan jem lak.....school ni dekat ngan office ayah, bukan dekat dengan rumah, so take time sikit nak pergi.....)
Kul 9:15am baru sampai...assembly pun dah habis..

  
 Mula2 masuk kelas...
Aleesya ok jer..
Mood pun ok...
Siap duduk dan main2 lagi ngan friends..
Ni je students kelas Aleesya
Just 4 students...
Yg girl sorang lagi tu actually 4 years, tapi disebabkan lahir hujung tahun, so masuk lah kelas 3 years ni

  
 Malu2 kucing Aleesya ni..
Masa ni bila tgk mood Aleesya cam ok, ibu pun ckp nak gi work..
Aleesya siap salam2 dan kiss ibu lagi..
Sempat ibu berikan amanat2 sebelum tinggalkan Aleesya..

  
 Hati ibu rasa tak sedap nak tinggalkan Aleesya cam tu jer..
Ibu pun peep Aleesya sekali lagi..
Nampaknya Aleesya memang boleh ikutlah kelas ni...
Apa yg teacher suruh buat, Aleesya buat..
Ibu dengan mood happynya meninggalkan Aleesya...
Ayah pun terkejut coz macam tak percaya yg Aleesya leh cepat adapt dgn situation..
Dalam lebih kurang jam 9:30, ibu meninggalkan Aleesya di school
-
-
-
maka ibu pun dengan senang hati gi drop by kat office ayah..
manakala ayah pula ke JB atas urusan kerja..
-
-
-
-
-
TIBA-TIBA, TEPAT JAM 10:30 PAGI
-
-
-
Huhuhu...principle school Aleesya telefon cakap Aleesya nangis2 dengan kuatnya...ibu pun dapat dengar suara Aleesya dalam tepon...rasa sebak apb dengar suara Aleesya nangis2...Dengan secepat kilatnya ibu drive pergi school Aleesya....persis SUPERWOMAN....sampai2 jer, tgk Aleesya pakai baju yg ibu sparekan tu...ingat kan Aleesya ter"pee"...rupa2nya Aleesya vomited..habis semua bilik darjah kena lap ngan teacher...huhuhu kesiannya teachers semua...Aleesya lak nampak jer ibu terus cepat2 dakap ibu...hingus meleleh2 tak henti2...siannya anak ibu..

Alasan yg diberi oleh teacher...
Aleesya mengamuk nak MILK apabila tgk kawan2 aleesya masing2 mengeluarkan milk...
HUHUHUHUHU...menyesal betul ibu tak letak milk Aleesya dalam bag tadi...
Terus ibu bawa Aleesya balik...masuk dalam keta pun Aleesya still nangis2 lagi...
TK PERNAH LAGI DENGAR ALEESYA NANGIS CAM TU
Terpaksa umpan gi kedai runcit beli air kotak and some snacks...
Barulah ok.....
Fuhhhhh....pengalaman yg tak mungkin dapat ibu lupakan...



Tanya2 Aleesya lagi nak gi school lagi tak??
Tak tahu apa Aleesya jawab??
"Tak nakkkkkk.....takutttt friendsssss"
(mula2 ingatkan kenapa lah aleesya ni ckp cam tu.....tapi ibu dah dapat jawapannya masa 2nd day aleesya at school...coz ibu terpaksa menemani aleesya selama 2 jam kat school tu...then memang betul kenapa aleesya takutttt friends....tapi biasalah budak2 kan...kalau ader masa, kita sambung lagi 2nd day punya citer...sekarang dah pukul 1 pagi lebih dah...ngantukkk)





Last but not least, ibu cuma mengharapkan agar Aleesya dapat bersosial dengan friends...disamping dapat belajar apa yg patut dengan kemampuan dan keupayaan aleesya....ibu bukannya mengharapkan setinggi gunung dengan usia setahun jagung aleesya ni...
-
-
WE LOVE YOU ALEESYA


 
nukilan:
Post a Comment