Tuesday, February 9, 2010

::Singapore Zoo - Part 1::

Masa end of last month (31st Jan), Damia's family telah visited Singapore Zoo...
Kenapa ke sana? Akibat hendak mengisi keboringan weekend yg asyik2 sama jer xtvtnya...
Kalau tak ke Jusco, ke playground, tak pun gi makan2, tak pun teman budak2 main air dalam pool kat rumah, and so on...
-
-
So, ayah damia kata, Jom kita gi Singapore....yeayyy...
Actually ibu nak gi IKEA, tapi ayah damia kata tu bukan untuk tmpt budak2 ok, nanti ibu jer yg seronok perabihkan duit...tapi budak2 nanti kesian sebab boring....ok..ok...untuk meng"happykan" Aleesya + Ayyunie, maka decide gi Zoo jer lah...B4  tu tukar duit dulu....currency SD100= RM245..
-
-
Tapi sebelum sampai tu ader beberapa masalah lorr...
-
1. Semua dah siap2 nak masuk keta, tiba2 masa ayah damia nak check passport, rupa2nya visa bibik dah tamat tempoh 16hb Jan aritu......huhuhu...lupa weiii nak renew visa bibik...dah 15 hari lewat....So, kesian kat bibik coz kena turun keta balik...tapi yg paling kesian kat ibu ayah lah coz terpaksa jaga sorang satu yer...ekekeekekek....
(boleh jer jaga anak sendiri sebenarnya, cuma akibat dah biasa bibik yg jaga, so sedikit perasan malas nak melayan budak2 tu ader....)
-
2. Sampai jer kat zoo tu, ibu mengalami kebocoran period yg amat dasyat....(tak pernah terjadi lagi bocor sampai cam ni)....ni semua gara2 ayah damia beli KOTEX SLIM masa kat petronas tadi....sedangkan ibu biasa pakai KOTEX MAXI...dah lah first day....huhuhu..ayah damia ingat kalau KOTEX tu satu jenis tu je lah.....last2 untuk meng"cover" kebocoran itu, maka terpaksa ibu pakai baju hitam yg ayah damia memang spare dalam keta.....huhuhu..dressing pakai blouse warna pinky2...pas tu alih2 kena pakai T-Shirt hitam ayah....tapi ok lah..asalkan boleh cover kebocoran kat jeans tu...
 (So sila jgn tertanya2 kenapa baju inner ibu pink, sedangkan kat luar T-shirt hitam lak...emergency lorrr)


 

 Ni masa tgh tunggu ibu tukar pad kat toilet....sambil cover mana2 yg patut..
Khusuknya Aleesya tgk pamplet tu...Ayyunie lak baru bangun tido..

 
Ni masa kat mula2 entrance....nampak ramai jer...tumpang sekaki tgk apa yg best...
(Tu lah baju caca marba ibu, tapi still ok kan?)

  
Rupa2nya org ramai tgh tgk ikan pari yg terbesar ni....
Hairan erk....ikan pari kan duduk dalam laut masin...cam ne boleh duduk dalam air tawar ni?
  
Ayah damia pun nak bergambar juga...
  
Pas tu aderlah lalu kat jambatan ni utk cross ke tempat seterusnya...
Tgk2 kat bawah, besarnya buaya ni.....
Yg bestnya kat Singapore Zoo ni dia mengekalkan alam semulajadi..
So semua binatang kat sini hidup dalam Habitat masing2..
Bukannya duduk dalam sangkar atau tempat khas yg disediakan

  
Bergambar bersama memerang
  
Cuba kira ader berapa ekor Orang Utan dalam gambar tu?
  
Polar Bear yg sedang berehat
Kalau binatang yg hidup tempat sejuk, memang dia ada sediakan ruang/macam bilik khas utk binatang2 ni..
Coz leh provide air-cond
  
Ni pulak kat tempat unta...nampak tak anak unta kat belakang tu?
Huhuhuhu...tak suka lalu sini, so smelly......
 

H.A.P.P.Y      F.A.M.I.L.Y

  
Gambar ni sgt sentimental untuk ibu...
Masa tgh jalan2 tu, around 12 PM...
Tiba2 Aleesya cakap
"ibu, laparrrrr...nak eat..."
Tanpa melengahkan masa, terus menjalankan tanggungjawab sebagai ibu..
Feeding the mc'd porridge to her..
Kami lepak2 kat depan monkey island yer..
(tak der visitor pun lepak2 situ)
Terhibur makan sambil tgk kaum kerabat monkey buat keletah

  
Ayyunie pun makan juga

  
Dah habis makan dan penat jalan2....maka decide nak taik tram nak pusing 2sekeliling dulu...
Aleesya + ayyunie tak penat ok..
Yg teramat tired ialah Ibu dan Ayahnya...
Fuhhhhhhh....rasa macam marathon 2 km lak..
Berpeluh2 jalan
 

We are in the train.. 

p/s: bersambung lagi.....
Post a Comment