Tuesday, February 23, 2010

::Saya dah tindik telinga....pas ni boleh pakai subang cantik2::


Ahad lepas bawa Ayyunie gi tindik telinga kat POH KONG...
Actually dah lama sgt2 nak bawa Ayyunie gi tindik telinga..
Tapi ader je masalah....gi holiday lah, takut demam lah, ibu ayah malas lah...
So ahad lepas baru berkesempatan....
Ni kali ke-2 lah ibu + ayah ader pengalaman tindik telinga anak2...
Aleesya dulu umur 9 bulan dah tindik...
Tapi Ayyunie ni dah lambat sikit.....umur 10 bulan lebih baru tindik....
-
-
-
-
Kenapa tindik awal yer??
-
1. Senang masa kecik ni dia tak tahu lagi apa org buat kat dia...esok2 dah besar nanti bawa keluar jer "senapang" nak tembak telinga dia nanti terus lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....
-
2. Masa kecik ni nangis kejap jer....nanti kalau tembak masa dah besar sikit confirm nangis satu shopping complex pun dengar....ni ibu dengar pengalaman SIL ibu sendiri yg citer...last2 anak dia sempat tembak sebelah telinga jer..nak bawak tembak sekali lagi, terus meraung2....
-
3. Senang nak pantang...coz 2 week lepas tembak telinga, dilarang makan benda2 yg boleh menyakitkan serta menanahkan telinga tu...so kalau baby kan senang....diaorg cuma makan nestum + bubur jer..
-
4. Ibu memang suka anak2 ibu pakai barang2 kemas ni...nampak feminin dan nampak ayu.......sama ler ngan ibunya....kalau tak pakai barang kemas rasa cam tak confident...eceh....
-
5. Melentur buluh biarlah dari rebungnya....hiks....konon...
-
-
JOM LAH TGK GAMBAR...MASA ALEESYA DULU TAK DER BLOG NGAN FB LAGI...SO TAK DER LAH BERIA2 NAK AMIK GAMBAR ALEESYA TINDIK TELINGA...
 -
 

 Masa ni proses tanda menanda tempat nak tindik tu yer.....ok lah Ayyunie takut2 gitu jer ngan promoter tu...tapi kuat gak ayyunie dakap ibu....tak macam aleesya dulu.....org nak sentuh pun nangis....takut org betul....
  
 Ni lak proses memilih subang yg nak ditindik.....tak boleh guna subang emas terus yer...kena guna subang yg dia suruh pilih ni...ibu pilih yg simple2 jer....macam aleesya dulu ibu pilih yg ader diamond, kali ni ibu pilih yg ader pearl....
  
 Ni lak proses ibu tak puas hati ngan tempat promoter tu tanda...so ibu suruh lah promoter tu tanda sekali lagi....ibu nak kat cuping telinga betul....
  
 Ni lak masa sembur apa ntah supaya telinga Ayyunie tu rasa sejuk-sejuk ...so masa tindik nanti tak lah ayyunie rasa sakit sgt....
-
-
-
PROSES MENINDIK PUN BERMULA
-
tak der gambar yer coz masa ni ayah damia kena pegang badan ayyunie...ibu lak kena pegang kepala ayyunie supaya tembak tak senget...promoter lak kena 2 org sekali gus tembak telinga ayyunie.....pas tu huaaaaaa.....ayyunie nangis...sama jer pesen ayyunie nangis ngan kakaknya Aleesya dulu2....tapi Ayyunie nangis lagi lama....tu lah kata....aleesya dulu 9 bulan nangis kejap jer....ni ayyunie 10 bulan lebih nangis lagi lama drp aleesya....

  
Masa ni Aleesya pujuk Ayyunie...siap cakap...
"baby sakit.....nah milk...no nangis yer"

  
Ni lah rupa budak menangis tu hah....
Kuat betul nangis....nasib tak lama sgt....yg lucu tu, kita siap bagi milk pun dicampaknya...
Kesian anak ibu yer..
Nak cantik punya pasal kan....jahat tul ibu ni....



Akhirnya lepas jer beberapa minit, Ayyunie tertidur sendiri....
Maka
LENGKAP SUDAH AKSESORI BARANG KEMAS AYYUNIE
DARI HUJUNG RAMBUT SAMPAI HUJUNG KAKI
(hiks....hujung rambut leh pakai apa yerkk??) 
 -
p/s:Masih tergiang2 dalam ingatan ibu masa first time ibu kena tindik telinga dulu....umur 4 tahun...dengan duduk atas kerusi tinggi, pas tu ngn subang ader diamond birunya....hiks...tapi tak ingat nangis ke tak...
-
p/s: First subang emas Aleesya (bentuk bunga) dah hilang sebelah masa ibu hantar Aleesya pi  kat NURI ..so sekarang Aleesya pakai subang ibu yang nenek belikan ibu masa ibu darjah 4.......perghh...lamakan ibu simpan subang tu....sekarang turun temurun kan kepada Aleesya lak....
-
p/s: Mulalah misi nak beli subang emas baru untuk Ayyunie.....


Sekadar gambar hiasan..subang tu lah yg ibu pakai dr darjah 4 lagi...sekarang giliran aleesya lak pakai...
Simple but nice ngan penuh kenangan...


pssttttt....ibu sekarang suka cuci2 mata tgk barang kemas kat blog ni yer...cuci jer tau...



Post a Comment