Tuesday, January 25, 2011

Resepi LAKSAM - 1st time buat tau!!


Sumpah...seumur hidup tak pernah try2 nak buat..
Tapi ahad 2 minggu lepas..
Ntah apa yg merasuk badan dan jiwa..
Tiba2 rajin pulak nak mencuba buat laksam ni..

Nasib baik menjadi..


Ingat ke susah...rupanya senang jer nak buat..

1 cawan tepung beras
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung gandum

Cara-cara:

Gaulkan sebati semua adunan di atas.
Kemudian panaskan tudung periuk dalam kukusan..
Sapukan sedikit minyak masak pada tudung periuk tersebut..
Kemudian letakkan sesenduk bancuhan tepung tadi..
Kukus sehingga masak..
Setelah masak, biarkan sekejap..
Kemudian baru gulung..
Pabila nak makan, barulah gunting mengikut saiz yang dikehendaki..

p/s: Resepi kuahnya? Kemudian lah yer...




Nak tambah duit selain Nuffnang??? Klik2 banner bawah!! 

9 comments:

AA said...

1st time makan laksam, x sedap..so smpai skrg fobia x mau mkn dh

Ummi Eisya&Amani said...

sodap tul nengok nyo..

Mama Zharfan said...

pandainya ayu ;) tabik spring lah ;) me tak reti nak buat :p

suhaina laui. said...

bestnyer :)

Unknown said...

teror ah k.ayu ni..laksam fiza tk suka..tkleh nak telan kuah dia lemak2 kan..kalo laksa 5 pinggan pon boleh habis sekaligus..hehehe

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said...

kite langsung tak penah makan! huhuh

Z.u.r.a and I.w.a.n said...

letak minyak kt tudung periuk? cm mn tu..hehe...musykil di sini..ke ai yg mengong...haha..

Suziey Ahmad said...

la simple je rupenye yek..ingtkan susah banget..hikss..tp nk buat kuah nya la plak mencabar..hahhahaa

mama tisya said...

panadai ayu wt..laksam ni kalo slh gulung ada yg tebal..ada yg lembik pyh nk gulung...kita tk pernh buat gk..tau mkn je..ehhehe