Sunday, January 9, 2011

Ketam Nipah masak sambal bersalut telur

Alhamdulillah..
Dah selamat masuk perut pun Ketam Nipah ni..
Baru kejap tadi dinner makan 
"Ketam Nipah masak sambal bersalut telur"

Sedap ke???Of coz lah sedap...Tak hanyir langsung tau..
Kang kalau puji2 lebih diri sendiri, org kata perasan pulak...
So, kalau nak tau sedap ke tak, better cuba sendiri dulu lah yer..


Ni resepi ketam nipah ni..

1. Mula2 tumis bawang putih, bawah merah, halia dan asam keping...
2. Dah agak2 garing, masukkan cili boh tu dan serai.....pastu goreng sampai garing lagi..
3. Masukkan aji, garam dan sedikit gula..
4. Masukkan ketam nipah tadi dan sedikit air..tutup kuali lebih kurang 5-10 minit...ikut size ketam tu..
5. Lepas agak2 ketam dah masak....pukul telur dalam mangkuk dan siramkan ketam2 tadi dengan telur..tutup ketam tu..
6. Tutup api, tapi jangan angkat lagi penutup sehingga beberapa minit..
7. Dan akhirnya siap!!! Walla!!!!!!!!!!


Disebabkan tak der pengepit...guna tukul pn boleh lah...hehe


Peneman Ketam masak sambal tadi..
Ayam BBQ...fuhhh lazatttttttttttttttt

p/s: Korang dinner apa malam tadi??

19 comments:

Mama Zharfan said...

yum yum boleh try gak ni hehehe

MamaRifqy said...

Fuhhhhh!! Meletop nihh!! harus try nihh!!!

na makan sup ayammmmM!!!

Gieyana said...

perghh sedapnya tgk..nnt nk kena cr n masak gk nih..:D

e.l.i.z.@ said...

pas siap masok, x geli doh la heheh

MRS. K said...

kite tak pandai makan ketam..

Nana said...

sekali je masak ketam ehehe
kita elergik
ritu msk sup ketam sebab amrul demam
org kata sup ketam ubat demam

mummy_ayu said...

lapar...lapar...

kakyong said...

oowh, macam tu cara masak telurnya... okeh, len kali mesti cuba... ;)

[-suziey-] said...

umangaih siap guna tukul besi..ekekek:D maveles la..kita dinner blackpepper sausage wth toasted bread..hiks:p

momguess said...

ketam nipah tu sedap!
byk isi

zura@iwan said...

perghhhhh sgt sdp....suka mkn ketam...tp kena ketuk2..kakaka...

nk cuba gk nie...

BIONIC WOMEN said...

bestnyer...kena try nih...
tgk sgt mengiurkan...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah sedapnya, nyum2 mai pos sini sikit2 nanti share resepi k, ayu ni memang ratu shadira, ratu posing, ratu menu makan & ratu resepi...ha...ha....superb women...ups....terlebey sudah..ape pun ayu Ibu yang THE BEST

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

cop2 jangan tak tidok malam plak ek lepas kita cakap camtu, nanti ada plak dato' K bagi komen...hu...hu...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

kita nak tau resepi ayam tu tau, kengkadang ada orang bakar lain caranya...kita selalu pakai sos ready made jek

azura samsuddin said...

harus diterai gak ni... amat menyelerakan...

Farra Dhelina said...

waw!! terangkat uuuu!!!

mama tisya said...

lprrrrrrrrrrrr

SYaMiLa said...

bila dh nampak ayam kat bawah tu..langsung dah tak ingat si ketam tadi....lebih suka ayam..he3...


My recent post " Hadiah Untuk Pemenang GA…sabar yea…"