Monday, April 12, 2010

::Semua pun bertambah sampai 2 kali::

Ya...ya...inilah hidangan tghari saya sebentar tadi...
Sambil berblogging dan berFBing....sempat lah masak hidangan tghari ni..
Hari ni cuti ke??? Tak lah keje cam biasa jugak...
Tapi kena pandai2 lah curi2 masa utk masak2 kan..
Lagipun masak untuk Aleesya + Ayyunie sekali...
Kalau tak masak..sapa lagi nak masakkan??? Takkan bibik kotttt.....
Tapi tak lah selalu masak....kalau time sibuk kadang2 beli bubur marrybrown ngan MC'D jer utk budak2 tu...
Ibu + ayah makan kedai ajorkkk..

Jom tgk hidangan apa..



Sup tulang Special...cewahhh apa yg special pun tak tahu lah..
Senang jer ni nak masak...mula2 rebuslah tulang tu...agak2 kalau bizi rebus lah malam tadi lagi...
Kemudian dalam kuali lain, tumislah bwg putih, bwg merah, halia dan accesories buat sup tulang tulang tu..
Pas tu ibu campur sedikit serbuk sup supaya kuah tak nampak cair sgt..
Tumis sampai naik bau...then masukkan dalam periuk tulang tadi...
perghhh..bunyi desingan minyak panas dan air rebusan tulang boleh buatkan kita rasa kita ni tukang masak pro tau...tambah2 bau tu menusuk hidung..kalau berjaya kiranya korang memang pro lah...hiks...
Pas tu tambahlah potato, tomato dan daun saderi....
Itu jelah...jgn lupa hiaskan ngan bawang goreng


Yang ni lak sambal belacan mangga dan ikan bilis goreng..
Perghhh..buat peneman sup tadi coz sup tadi tak pedas kan..
Kalau pedas sian lak kat aleesya + ayyunie nak makan...
Cara2nya...parut/ potong kecik2 mangga muda tu...pas tu dalam lesung tumbuk cili api, belacan, gula dan sedikit garam....agak2 dah lumat, tumbuk sekali ikan bilis yg telah digoreng...then gaul bersama ngan mangga muda ni....kalau dah cuba pasti nak lagi...

Bibik memang suka bangat makan sambal ni....siap curi2 makan lagi...bila tanya pasti dibilangnya "saya tak makan...saya amik sikit jer nak rasa" ekekekek...macam lah kita tak tahu bibik...kat CCTV tu jelas lagi nyata nampak ko makan ngan gelojohnya...siap ratah lagi....


Ni pulak telur dadar susu....kalau goreng cara ni isi dia lebih tebal dan tak sama cam kita goreng telur dadar yg semata2 telur tu.....
Mula2 kacau telur ngan susu ideal....pas tu masukkan satu sudu tepung jagung...pas tu bubuh ler accesories cam daun celery, lada besar, tomato potong kiub atau lain2...pas tu goreng ler...
(abaikan hangit sikit tu)

Sonang jer kan....kalau dah memang minat masak...semuanya pun sonang jer...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Dan hasil masakan itu tadi...
Budak kecik ini makan nasi bertambah 2 pinggan..


Bukan budak kecik kat atas ni jer bertambah...
Ibu + ayah pun bertambah jugak...
Ayyunie masa ni tgh zzzz.... tapi lepas bangun tido memang berselera lah dia makan...
Suka hati ok kalau tgk keluarga terchenta makan sampai bertambah2 ......apa lagi yang you all harapkan???
So apa pula menu lunch you all ari ni..



p/s: Ibu dah pernah kena sound ngan ayah damia...
"hari ni makan blog ngan FB je ke?"....ekekekekek...

p/s: semalam ader tetamu makan spagetti bolognise dan seafood carbonara sampai bertambah2...
sapakah gerangannya itu???? Tungguuuuuuuuuuuuuu..

Post a Comment