Friday, April 16, 2010

Catatan alarm yang menyeramkan serta mistik

7:45 pagi..

Lepas habis buat N3 ni ibu pun gi lah keje macam biasa....walaupun sebenarnya jantung ni dup dap dup dap...tapi keje tetap keje kan...dah lah tgh lemah semangat...sekali tu sampai jer kat simpang empat area taman ibu duduk tu, nampak pulak sebuah trailer ngan bas sekolah accident...fuhhh...lagi ler lemah semangat..


11:00 pagi...

Balik dr keje....macam biasa....prepare utk masak2 dan sambil2 buka blog dan FB...masa tu jugak tgh bincang2 pasal kes pagi tadi tu dgn ayah damia...


11.30 pagi...

Tiba2 terdengar bunyi alarm...tapi slow sgt.....kami dah gabra giler...check2 rupa2nya alarm rumah sebelah....pas tu tak sampai 3 minit kemudian alarm rumah kami pulak yg berbunyi...perghhh..takut giler....bunyi bising2 kat luar...tgk2 jiran sebelah, daniel dah keluar ngan maid serta baby dia..isteri dia tak der keje....danial lak masa tu tgh call polis...

Ayah damia pun cepat2 suruh kami keluar....katanya dia dgr bunyi org jalan2 atas bumbung....lepas kami keluar, cepat2 ayah damia turn on alarm semula dan call polis jugak...danial pun cakap yg dia terdengar bunyi org jalan2 atas bumbung...sah org jahat tu ader lagi atas bumbung...

Pas tu tak pasal2 alarm rumah danial bunyi lagi....pas tu alternate ngan rumah ibu lak...perghhhh..sah org jahat tu dok ulang alik kat umah yg sama jer ni...
Dengan berbekalkan besi stailess steel kat tangan ayah damia dan pedang semurai kat tangan danial, cepat2 diaorg gi belakang rumah check line...budak2 dan maid semua masuk keta majikan masing - masing...

Kebetulan lak masa tu kan waktu keje...so mana ader jiran2 lelaki yg lain...yg ader cuma kudrat ayah damia dan danial tu jer lah nak tangkap org jahat tu...kebetulan lak ader sorang ustaz ni baru balik dari mana ntah..dia pun singgah tolong cari2 gak..


11.45 pagi...

Polis pun sampai....sorang polis check line kawasan depan, sorang polis check line kawasan belakang...tiba2 dengar lagi bunyi alarm rumah ibu...cepat2 polis tu minta masuk dalam rumah ibu dan minta naik ke bumbung.....lepas dah check semua, tak der apa2 pun atas tu....confius...confius...masa ni ler ibu sempat buat N3 tangkap muat ni...


12:30 tghari

Kami masuk semula ke dalam rumah dgn harapan org jahat tu dah tak der.....ibu pun masuk dapur masak2...ayah damia lak siap2 nak pi keje...ibu sebenarnya tak bagi ayah damia gi keje...coz perasaan takut tu ader lagi...lagi satu takut panik...(ibu ni jenis yg lemah semangat dan cepat panik yer)...Tapi macam ibu kata. dari awal tadi........keje tetap keje...


2:00 ptg

Ayah damia pun gi work...ibu lak sambung ngadap Blog dan FB...walaupun mata ni sebenarnya dah nak terlelap akibat bangun awal pagi yg terjaga pasal alarm tu...tapi tak berani nak tido...takut apa2 terjadi..


3:45 ptg

Adushhh.....sedang ibu tgh nak terlelap kejap (nak wat cam mana...memang tak leh tahan dah.) Tiba2 ...dgr bunyi alarm lagi....jatuh luruh jantung ibu ni bila mendengarnya....ibu lak panik cari kunci rumah kat mana (macam biasalah mesti panik punya)...padahal kat depan tu jer....cepat2 suruh bibik bawak aleesya + ayyunie keluar kat car porch...sementara ibu turn on balik alarm tu....jiran sebelah, Danial lak dah gi keje....huhuhuhu...takut weiii tak der org lelaki...ayah damia call cakap alarm bunyi lagi kan...kami mengiyakan...(Confirm ayah damia org pertama tahu coz alarm akan direct line inform penama 1 dan 2)


3:50 petang

Alarm bunyi lagi....kali ni ibu dah semakin takut...Bunyi alarm kali ni memang agak panjang coz ibu tak turn off kan dgn harapan ader lah jiran2 dengar....yer memang ader sorang jiran ni kebetulan balik keje dr Singapore dtg jengok2 rumah ibu dan kawasan belakang....ayah damia call lagi..dia suruh weols cepat2 masuk dalam keta standby kot2 apa terjadi...ayah damia nekad nak balik....kami setia menunggu dalam keta sementara jiran tadi tu check line kat mana2 yg patut...dari jauh dah dgr exzos keta ayah damia....confirm mesti ayah damia pecut punyalah tu....sampai2 jer...ayah damia nekad kali ni dia nak check sendiri lak apa ader atas bumbung....sambil2 tu nak check samada sensor ibu ke yg rosak....tapi yg peliknya kali ni...alarm danial tak berbunyi lah pulak...


4:00 petang

Ayah damia naik atas bumbung ngan jiran tadi...kali ni pemantaun dibuat dgn lebih rapi dan sampai dalam tangki air pun ayah damia check....memang tak der apa2....lepas tu buat eksperimen lak ngan alarm...kiranya ayah damia ngan jiran tu jadi perompak lah kat atas bumbung...ibu turn on alarm semula...memang kalau bergerak dan jalan2 atas tu baru alarm akan berbunyi....2-3 kali jugak lah test...memang sensor alarm tak der problem....lagipun masa kat office tadi, ayah dah call alarm service tu...org alarm kata hanya ader satu jer kerosakan kalau berlaku kat sensor ni.....kalau rosak confirm tak akan hidup dan detect...tu jer lah kerosakan dia...selagi sensor boleh detect, dan alarm berbunyi, itu maksudnya the alarm and sensor is in good condition...


5:00 petang

Lepas minum2,  jiran yg menolong tu pun balik...owhhh lupa lak....anak2 jiran ngan wife dia pun ader kat rumah ibu...coz diaorg pun takut jugak nak duduk dalam rumah kalau husband tak der...pas tu ayah damia sempat melelapkan mata....ibu pn sama...penat weiiii main CSI cam ni..tapi hasilnya tak der jugak



6:00 petang

Ayah damia pun gi keje semula...ayah damia kata dah tak der kot org jahat tu, coz dah check betul2...tapi tak tahu lah kalau org jahat tu bersembunyi kat rumah lain...tawakal jer lah..


7:00 malam

Ibu pun bawak budak2 ngan bibik gi centre ibu....tak harap langsung nak tinggalkan budak2 ngan bibik kat rumah...in case ada apa2 yg berlaku, bibik bukannya pandai buat apa pun kan...so sempat lah ibu buat N3 ni citer apa yg aleesya buat kat office ibu..



Malam balik cam biasa....kami sampai rumah jam 11 malam coz bawak budak2 gi main keta remote dulu (sempat lagi tu) sambil teman ayah damia makan dinner...
Dah nak tido tu siap segala aksesori keselamatan dulu, contohnya torch light, besi stainless steel bawah katil, hp bawah bantal, CCTV on 24 hours and so on...kami tido pun dalam keadaan rumah yg terang benderang...semua lampu kami buka...alhamdulillah, malam tadi walaupun tido tak leh nak lena sgt, tapi sempatlah kami rehatkan badan akibat penat main CSI tu sepanjang hari...fuhhh...

PERSOALANNYA???? SIAPAKAN YG BERADA DIATAS BUMBUNG ITU? KEMANAKAH MEREKA? MENGAPA ALARM RUMAH KU ASYIK BERBUNYI? KALAU DAH LARI PUN TAKKAN LAH KAMI SEMUA TAK NAMPAK KELIBAT DIA???OWHHHHHH MACAM2 PERSOALAN BERMAIN DI FIKIRAN KAMI...


p/s: Tahukan anda setiap kali ibu nak mandi, mesti asyik terpk ader org dok atas bumbung toilet then org tu perhatikan kita....huhuhu...imaginasi tinGgi betul...

p/s: Tahukah anda sekarang kami terkurung dalam rumah 24 hours dgn alarm yg on....takutttttt.....kot2 org jahat tu ader lagi....tapi minta2 lah dah tak der...

p/s: Sedang bekira2 nak bawak bibik ke tak gi KL ni.....baru jer ayah damia nak berhoneymoon ngan ibu...wink..wink..

p/s: Pics tak leh upload lagi coz ayah damia lupa nak bawak balik  card reader lak....tunggu jer lah next entry...










Post a Comment