Wednesday, April 28, 2010

Kereta oh kereta...



Bulan April ni memang banyak habiskan RM$$$$ kat keta jer lah..
Nak tahu kenapa???

1. Awal bulan ari tu dah habiskan RM$$$$ untuk bayar road tax dan insurans keta...tak bayar kang nanya pulak...so nak tak nak memang kena bayar kan....


2. Pas tu tgh bulan pun habis RM$$$$ jugak....Actually masa gi KL utk program GATSBY ari tu, tiba2 dalam perjalanan terdengar bunyi seolah2 sesuatu melekat kat tayar...makin laju bawak, makin kuat bunyinya...ingatkan burung atau anak kucing dah terlekat dalam rim tayar tu...siap 2 kali berhenti jugaklah ayah damia tepi highway check tgk...tapi tak der apa2 pun..

Sampai KL ingat nak pi check tayar or somehing else lah...tapi ayah damia cakap tak selesa lak buat inspectation kat KL coz ayah damia lebih selesa kat panel club kalau buat inspectation ni...sekali balik jer JB, terus ayah damia pi buat inspectation...tgk2...masyaallah...rupa2nya ini yg berlaku...mekanik tu cakap kalau bawak laju lagi ni mesti akan ader yg terkorban..subhanallah...








kepada sesiapa yang pakai tayar jenis ni, kwn cadangkan anda pergilah check tayar anda kerana crack ni sebelah dalam, tak nampak dengan mata kasar. kwn dapat tahu pun setelah masa pergi ke KL dengan kelajauan 120kmh ke atas baru ada kesan bunyi seperti ada getah berlaga dengan body...jenuh kawan intai tapi tak nampak...masa balik JB baru kwn pergi check...dan ini lah hasilnya....

cuba bayangkan dengan kelajuan 120kmh ke atas baru kita sedar tayar ada masalah??? macam2 boleh jadi oooooo
(Gambar dan petikan diambil daripada wishclubM7)

Ni antara pages yg forum wishclub dok bincangkan...klik sini..rupa2nya ramai dah mengalami masalah sama kalau pakai tayar jenis ni....so  nak tak nak kena lah tukar tayar baru....Beribu raban jugak lah nak kena tukar 4 biji tayar waktu yang tidak mengikut schedule ni.....

Antara quote pasal ni...


3. Sabtu lepak lak, ayah damia tiba2 nak tukar leather seat...alasan, aleesya + ayyunie dah pandai makan dalam keta (berdasarkan pengalaman masa gi GATSBY EVENTS) ...so mesti ader yg tumpah2 dan meleleh kan..kalau pakai leather seat ni , senang sikit maintainance....tak lah bau hapak keta...dan senang nak lap2...

So, maka sabtu lepas habis lagi RM utk tukar leather seat tu....

Ni lah rupa leather seat tu,,,nampak keta cam modified VIP STYLE lak....


Ruangan seat hadapan...


Ruangan seat belakang..


 Nama jer MPV...tapi third row seat jarang  bukak pun..

Close up sikit... 

Cam ni lah kehidupan moden ni...kereta pun demand nak tu ni....

p/s: pstt....korang pernah mengalami tak tayar crack ni???

p/s: psstttt...ayah damia, sayang tak nak tukar leather seat baru kat keta syg...sayang nak tukar langsir baru boleh????
Post a Comment