Saturday, June 26, 2010

Tip anak demam


Last week Aleesya demam...Actually ni first experience ibu cam mana nak handle anak demam panas...serius cakap b4 ni Aleesya susah nak demam...Kalau demam pun demam sikit2 jer..pas tu cepat2 bagi ubat then dalam masa 24 hours dah ok...Kalau nak tahu, Aleesya beralih bulan, tumbuh gigi baru atau nak jalan, memang tak demam pun...alih2 dah ader perubahan tu semua..

So hari tu aderlah tulis kat Wall FB pasal suhu Aleesya yang tak turun2 walaupun dah 3 hari demam....klinik dah 2 kali pergi, tapi still tak berubah-ubah....Alhamdulillah, berkat keprihatinan kawan2...macam2 tips diberi utk anak demam ni...Dan jangan tak tahu juga, ibu tak pernah pun beli ubat demam masuk ikut montot dan tak der pengalaman pun tgk anak2 masuk ubat demam ikut montot...huhuhu..banyak jugak yang ibu tak tahu ni....almaklumlah ibu muda lah katakan..{wink....wink..}

Jom baca tips2 nak kuangkan demam anak2 ni...mana yg rasa kita boleh ikut kita ikut..








So macam mana??? Ader tak yg nak tambah tips2 lain??? Sila bagi cadangan..

Btw memang susahkan jaga anak demam...tido sampai jam 3-4 pagi...dah rasa jadi macam zombie pulak..
Actually ibu memang tak sempat nak ikut tips2 uols semua ni...yg sempat ibu buat ialah masukkan ais dalam besen berisi air, then amik sapu tangan, jeram2 kan kepala Aleesya...
Then bangun pagi2 esok tgk Aleesya dah sihat..Alhamdulillah...tapi still pantau bagi ubat lah..


Aleesya yang kejakunan melihat rail keretapi ni masa jalan2 pi rumah saudara nenek kat pasir mas...
Walaupun Aleesya dah nak start demam masa ni..tapi still bagi komitmen..
Macam tu lah anak ibu...

Ni Ayyunie pulak demam....tapi still aktif tu...check temperature 38.3'C....huh....minta2lah tak naik suhu tu...Ayah damia dah siap2 beli ubat masuk ikut montot kat klinik semalam...standby..tapi still macam kerunsingan kalau nak masuk ikut montot cam mana....huhuhu..ngeri rasanya....

Korang ader tak pengalaman masukkan ubat ikut montot anak2...huhuhu sila kongsi yer...serius tak tahu cam mana ni..

10 comments:

aKuSayangKo said...

kalau kat kenet, misi 2 taruk sket gel kat montot. haritu sy taruk baby lotion je. baby oil pon boleh. jangan minyak masak suda la ibu damia ooi.. ubat tu masuk fridge dulu. kalo x lembik

Farra Dhelina said...

mula2 mmg kekok lah kak u..kita pon mcm tu jgk..tp bila ank dh kerap demam, dh jd biasa.tp fra tak biasa kan dgn ubt montot..ntah, mcm takut ade side effect je..wlupn sbnrnya xde..hihi..

maya amir said...

salam ayu.. 1st of all sori ye, saya nak share sket experience.. kalau anak demam, mmg kene pantau temp die.. kalau demam more than 38 tu & tak kebah2, mmg disarankan masuk ubat ikut montot.. mengerengkan die,.ubat montot tu lembut mcm sabun jek..jadik anak2 tak rasa sgt.. ckp2laa dgn die mcm konon2 nak tukar pampers(kalau die still pakai pampers laa)..takpun buat2 mcm nak sapu losyen ke.. she wont feel mase u masukkan tu.. jeram air sume tu is good, x salah pakai air paip tu jek, kdg2 i pakai air batu..jgn pakai air suam..don't be shock kalau demam panas sgt, kat hospital akan mandikan dgn air batu tu..heheh..

another thing is.. jgn selimutkan anak kalau die demam.. pakai baju nipis..cotton better.. sbb takut suhu die yg panas tu akan terkepam bile selimutkan, boleh jadik fit..
kalau saya ingat tip2 lain, saya akan share lagik k:)

just my 2 cents:)

Ummi Eisya said...

mesti ayunie jangkit ngan aleesya ni..memang tak leh tidokkan klu anak demam..susah hati pun ade..

mcm aku kat umah mmg ade ubat nurofen tu..ubat demam dari paed..yang belum buka pun ada..memang minta ngan paed..tapi kalau dah 3 hari tak baik,better g klinik la..

pasal ubt ikut montot tu,ada nurse pernah ckp jgn bagi sebarangan..sebab ubat tu kuat..sebab tu jarang doc bg kita ubat tu klu anak demam..tapi tak tahu la betul ke tak..

moga ayunie cepat sembuh ye..

alyyani said...

BANAYK PETUA KAN? TP DALAM SEMUA PETUA TU MASUK UBAT IKUT BONTOT BELUM ADA PENGALAMAN LAGI. MMG TAK TAU NAK BUAT CMNE. SEBAB PALING PANAS PUN BADAN NIA PUNYA TEMP 38 JE. KALAU ANAK DEMAM LETIH CMNE PUN MATA JADI SEGAR JE NAK MONITOR DIORG KAN? AYYUNIE CEPAT SEMBUH YE :)

E.L.I.Z.A said...

eli setuju ngan k.maya..betul la tips tu..yg pasti kena igt, ubat montot tu kesan dia utk 4jam (so mmg dos dia kuat sikit la, xsesuai utk baby unless doc hop suruh), kalo syrup 6jam..

xsakit pun ubat montot tu..lembut mcm sabun jah..tolok sikit, terus masuk heheh tp kalu dia push, meme buleh tubik balik ubat tu heheh

Gieyana said...

moga anak ko cepat sembuh yer..mmg risau kan kalau anak x sihat nie...sy pon x pernah try masukkan ubat ikut montot..risau..

mama tisya said...

kalo demam suhu smp 39-40 tu mmg msk ubt bontot je...ltk baby oil tkpn lotion bg senang skit sumbat tp kena ngiring kn la die...tisya pyh gk time nk sumbat tu cz die takut tp lps dh msk ubt tu ok la...lps tu amik towel lap2 kn bdn die...mmg kalo demam berlarutan kena ati2 cz takut kena sawan tarik tu yg bahaya...tp kalo demam tk kebah2 gk kena check darah la kot2 ada denggi ke atau lain2 penyakit....

iEfa said...

how ur doter dh sehat ker...berani2 kan jek sumbt ubt muntut tuh...rituh bawak maisarah g klinik..temp 38..terus doc masuk kan ubt muntut...tk sempat balik umah nk mknm ubt smue kate nyer....letak baby oil dulu be4 masuk kan...n selalu tuam plisssssss....

ma nebour ank dier baru pas away..umur 2 thn...demam sampai kejang...sedey sgt...al fatihah for her :(

Adyshariz said...

ayu ubat ikut bontot tu senang je.. bdasarkan pengalaman yg x seberapa ni, tongengkan anak kita dan terus jolok ubat kat lubng dubur tu dgn cpat.. insyaallah kalau demam besa akan kebah lepas tu..

tapi make sure
jgn selimutkan anak
kalau bole pakaikan pakaian nipis
tepek cool fever
tuam anak dgn air asam dari hujung kaki ke kepala..

kalau x ok, pi jumpa doc..

dan last skali cuba cari ustaz buatkan air penawar..

insyaAllah, moga2 d jauhkan pyakit yg berat..

smua ni pgalaman aisha dgn hariz