Saturday, June 26, 2010

Tip anak demam


Last week Aleesya demam...Actually ni first experience ibu cam mana nak handle anak demam panas...serius cakap b4 ni Aleesya susah nak demam...Kalau demam pun demam sikit2 jer..pas tu cepat2 bagi ubat then dalam masa 24 hours dah ok...Kalau nak tahu, Aleesya beralih bulan, tumbuh gigi baru atau nak jalan, memang tak demam pun...alih2 dah ader perubahan tu semua..

So hari tu aderlah tulis kat Wall FB pasal suhu Aleesya yang tak turun2 walaupun dah 3 hari demam....klinik dah 2 kali pergi, tapi still tak berubah-ubah....Alhamdulillah, berkat keprihatinan kawan2...macam2 tips diberi utk anak demam ni...Dan jangan tak tahu juga, ibu tak pernah pun beli ubat demam masuk ikut montot dan tak der pengalaman pun tgk anak2 masuk ubat demam ikut montot...huhuhu..banyak jugak yang ibu tak tahu ni....almaklumlah ibu muda lah katakan..{wink....wink..}

Jom baca tips2 nak kuangkan demam anak2 ni...mana yg rasa kita boleh ikut kita ikut..








So macam mana??? Ader tak yg nak tambah tips2 lain??? Sila bagi cadangan..

Btw memang susahkan jaga anak demam...tido sampai jam 3-4 pagi...dah rasa jadi macam zombie pulak..
Actually ibu memang tak sempat nak ikut tips2 uols semua ni...yg sempat ibu buat ialah masukkan ais dalam besen berisi air, then amik sapu tangan, jeram2 kan kepala Aleesya...
Then bangun pagi2 esok tgk Aleesya dah sihat..Alhamdulillah...tapi still pantau bagi ubat lah..


Aleesya yang kejakunan melihat rail keretapi ni masa jalan2 pi rumah saudara nenek kat pasir mas...
Walaupun Aleesya dah nak start demam masa ni..tapi still bagi komitmen..
Macam tu lah anak ibu...

Ni Ayyunie pulak demam....tapi still aktif tu...check temperature 38.3'C....huh....minta2lah tak naik suhu tu...Ayah damia dah siap2 beli ubat masuk ikut montot kat klinik semalam...standby..tapi still macam kerunsingan kalau nak masuk ikut montot cam mana....huhuhu..ngeri rasanya....

Korang ader tak pengalaman masukkan ubat ikut montot anak2...huhuhu sila kongsi yer...serius tak tahu cam mana ni..

Post a Comment