Monday, June 21, 2010

8D7N TRIP CUTI-CUTI MALAYSIA


Bulan Jun Setiap tahun adalah bulan Cuti-cuti Malaysia utk kami sekeluarga...
Kalau Tahun lepas cuti2 Malaysia kami ialah ke destinasi
PD - GENTING - BUKIT TINGGI - MELAKA selama 5D4N
(Sila klik link dibawah)

Kali ni kami memilih destinasi pantai timur pula..
KUANTAN - KUALA TERENGGANU - KELANTAN - BUKIT GAMBANG
Sapa kata kalau balik kampung sendiri tak leh cuti2...
Hohoho..banyak gak pengalaman pertama dan destinasi kami sepanjang percutian kali ni...

So, kita ringkaskan dulu lah yer citer cuti2 kami ni....
Insyaallah....kalau ader kelapangan nanti ibu buat n3 penuh mengenai satu2 tempat yg weols pergi
Serta banyak lagi gambar2 yg akan diupload nanti



1. Sabtu (12/6)  - Kul 10 pagi bertolak ke Segamat...jemputan kawen...actually ni majlis menghantar menantu, kebetulan pihak pompuan dari kelantan (saudara ayah damia)....sesat punya sesat (bukan kami yer, tapi pihak pengantin pompuan)...majlis sepatutnya yg bermula pukul 1 pm, terpaksa delay ke pukul 4 ptg...huhuhu


Ibu, masa kenduri kawen tu..
Oh yer..yg pakai tudung oren specky tu adik ayah damia..
Dia stay kat Ulu Tiram Johor...


2. Check in kat Kuantan kul 8 malam....actually planning asal nak transit kat gambang, tapi disebabkan kami dah sampai lewat, so decided pi check in kat bandar jer lah...ni lagi satu masalah...hotel semua penuh....dari Vistana hotel, MS Garden hotel, Citiview hotel, Grand season hotel last2 Shahzan Inn jer yg kosong....huhuhu...tak berbaloi ngan harga tul Shahzan Inn tu....rate mahal tapi bilik sempit....Sabar jerlah..


Mula2 ingatkan nak pi makna ikan bakar petai kat tanjung lumpur..
Tapi tgk2 ader pasar malam yg begitu havoc kat area Shahzan Inn ni..
Apa lagi amik kesempatan round2 kat pasar malam jer lah..


3. Keesokannya (Ahad - 13/6)....lepas breakfast n mandi swimming pool....terus check out....selalunya weols balik Kelate guna jalan Jerangau-Jabor coz lebih dekat...tapi disebabkan nak makan angin punya pasal...weols balik kelate guna jalan pantai terengganu..huhuhu...jenuh nak sampai kelate weiii...asyik berhenti sana sini memborong jer...kuantan - Kelate amik masa 8 jam...ekekekek...selalunya 5 jam jer..


Antara tempat persinggahan kami..
Kat sini saja habis beratus2 RM bershopping baju batik utk nenek, tok ma, tok ayah dan lain2 family members....tak lupa juga utk diri sendiri..


4. Isnin & Selasa (14/6,15/6) - berada di rumah parents ayah damia @Kota Bharu..sempat jugak organized 1 family trip ke SPLASH WATER Kota Bharu...dan adakan photoshoot utk parents ayah damia....(Tok ma & tok ayah damia lah tu)


Dari 3 generasi
datuk, nenek, anak, cucu,


5. Rabu & Khamis (16/6, 17/6) - berada di rumah nenek@ Pasir Mas, kalau kat rumah nenek aleesya + ayyunie ni... banyak jalan2 jer lah....sampai ke Pantai seri tujuh weols jalan2 ngan nenek..Yang bestnya...kempunan Aleesya nak naik keretapi sampai demam2, muntah2, ngigau2  tercapai jugak akhirnya...ekekekek...lucu lak rasanya...naik keretapi tak sampai sepuluh minit pun..


Masa ni Aleesya kempunan sesangat nak naik keretapi...
Tapi sayang..masa aleesya naik ni dia kurang sihat...tak sampai 5 minit dah tertido



6. Jumaat (18/6) - Pagi2 lagi bertolak ke Bukit Gambang Resort City...huhuhu...masa ni demam Aleesya makin panas..tapi nak jugak main air tu....tak banyak aktiviti yg boleh kami lakukan kalau anak2 demam....just berehat dalam bilik jer lah...owhhh malam tu kami pi klinik lagi utk kali ke 2 check Aleesya..


Masa Aleesya + Ayyunie swimming ngan bibik (demam2 pun nak jugak main air)
Sempat ayah damia buat photoshoot utk ibu..ekekeke..tak der keje


7. Sabtu - Aleesya demam lagi....masa breakfast lagi dia dah tertido dalam stroller...So ibu + ayah amik kesempatan main paintball n ATV ride...pengalaman pertama main ni....tapi sedih sungguh...memang failed ibu main ATV ni..sampai luka2 dan terputus gelang kaki ibu....huhuhu.....kul 11 pagi check out terus balik JB..otw tu, singgah kolam air panas katlabis nak pujuk aleesya makan sambil rehatkan badan.....sampai JB kul 6 ptg...malam lepas maghrib, terus konvoi pi kenduri Aqiqah.....


Paintball shooting


ATV ride..
Ader citer best masa main ATV ni...nanti2 lah citer...


Singgah kat Kolam air panas...
Jangan tak cayer..aleesya + ayyunie lagi berani rendam kaki kat kolam air panas tu tau..
Ibu last sekali masukkan kan kaki..
Panas weii air tu..


7. Ahad - Hari ni ler tu....huhuhu..sangat mengantuk...tak cukup tido..sebab Aleesya banyak merengek demam (pengalaman pertama ni menghadapai situasi anak demam panas....selalunya demam2 gitu jer...pas makan ubat terus baik)..


Wajah sayu Aleesya masa kat gambang...
Sedih tgk dia tak dapat bersuka ria.
Semoga cepat sembuh anakku Aleesya..


Pendek kata trip 8D7N kami kali ni oleh dikatakan best lah jugak...banyak pengalaman baru masa weols cuti2 kali ni....walaupun hakikatnya ayah damia mengalami cirit birit n demam selama 1 hari dan Aleesya yg mengalami demam panas sampai ke hari ni...Dugaan....tetap harus ditempuhi kan...


p/s: 24/6 ni genap IBUAYAHDAMIA.BLOGSPOT berusia setahun....



Post a Comment