Monday, June 21, 2010

8D7N TRIP CUTI-CUTI MALAYSIA


Bulan Jun Setiap tahun adalah bulan Cuti-cuti Malaysia utk kami sekeluarga...
Kalau Tahun lepas cuti2 Malaysia kami ialah ke destinasi
PD - GENTING - BUKIT TINGGI - MELAKA selama 5D4N
(Sila klik link dibawah)

Kali ni kami memilih destinasi pantai timur pula..
KUANTAN - KUALA TERENGGANU - KELANTAN - BUKIT GAMBANG
Sapa kata kalau balik kampung sendiri tak leh cuti2...
Hohoho..banyak gak pengalaman pertama dan destinasi kami sepanjang percutian kali ni...

So, kita ringkaskan dulu lah yer citer cuti2 kami ni....
Insyaallah....kalau ader kelapangan nanti ibu buat n3 penuh mengenai satu2 tempat yg weols pergi
Serta banyak lagi gambar2 yg akan diupload nanti



1. Sabtu (12/6)  - Kul 10 pagi bertolak ke Segamat...jemputan kawen...actually ni majlis menghantar menantu, kebetulan pihak pompuan dari kelantan (saudara ayah damia)....sesat punya sesat (bukan kami yer, tapi pihak pengantin pompuan)...majlis sepatutnya yg bermula pukul 1 pm, terpaksa delay ke pukul 4 ptg...huhuhu


Ibu, masa kenduri kawen tu..
Oh yer..yg pakai tudung oren specky tu adik ayah damia..
Dia stay kat Ulu Tiram Johor...


2. Check in kat Kuantan kul 8 malam....actually planning asal nak transit kat gambang, tapi disebabkan kami dah sampai lewat, so decided pi check in kat bandar jer lah...ni lagi satu masalah...hotel semua penuh....dari Vistana hotel, MS Garden hotel, Citiview hotel, Grand season hotel last2 Shahzan Inn jer yg kosong....huhuhu...tak berbaloi ngan harga tul Shahzan Inn tu....rate mahal tapi bilik sempit....Sabar jerlah..


Mula2 ingatkan nak pi makna ikan bakar petai kat tanjung lumpur..
Tapi tgk2 ader pasar malam yg begitu havoc kat area Shahzan Inn ni..
Apa lagi amik kesempatan round2 kat pasar malam jer lah..


3. Keesokannya (Ahad - 13/6)....lepas breakfast n mandi swimming pool....terus check out....selalunya weols balik Kelate guna jalan Jerangau-Jabor coz lebih dekat...tapi disebabkan nak makan angin punya pasal...weols balik kelate guna jalan pantai terengganu..huhuhu...jenuh nak sampai kelate weiii...asyik berhenti sana sini memborong jer...kuantan - Kelate amik masa 8 jam...ekekekek...selalunya 5 jam jer..


Antara tempat persinggahan kami..
Kat sini saja habis beratus2 RM bershopping baju batik utk nenek, tok ma, tok ayah dan lain2 family members....tak lupa juga utk diri sendiri..


4. Isnin & Selasa (14/6,15/6) - berada di rumah parents ayah damia @Kota Bharu..sempat jugak organized 1 family trip ke SPLASH WATER Kota Bharu...dan adakan photoshoot utk parents ayah damia....(Tok ma & tok ayah damia lah tu)


Dari 3 generasi
datuk, nenek, anak, cucu,


5. Rabu & Khamis (16/6, 17/6) - berada di rumah nenek@ Pasir Mas, kalau kat rumah nenek aleesya + ayyunie ni... banyak jalan2 jer lah....sampai ke Pantai seri tujuh weols jalan2 ngan nenek..Yang bestnya...kempunan Aleesya nak naik keretapi sampai demam2, muntah2, ngigau2  tercapai jugak akhirnya...ekekekek...lucu lak rasanya...naik keretapi tak sampai sepuluh minit pun..


Masa ni Aleesya kempunan sesangat nak naik keretapi...
Tapi sayang..masa aleesya naik ni dia kurang sihat...tak sampai 5 minit dah tertido



6. Jumaat (18/6) - Pagi2 lagi bertolak ke Bukit Gambang Resort City...huhuhu...masa ni demam Aleesya makin panas..tapi nak jugak main air tu....tak banyak aktiviti yg boleh kami lakukan kalau anak2 demam....just berehat dalam bilik jer lah...owhhh malam tu kami pi klinik lagi utk kali ke 2 check Aleesya..


Masa Aleesya + Ayyunie swimming ngan bibik (demam2 pun nak jugak main air)
Sempat ayah damia buat photoshoot utk ibu..ekekeke..tak der keje


7. Sabtu - Aleesya demam lagi....masa breakfast lagi dia dah tertido dalam stroller...So ibu + ayah amik kesempatan main paintball n ATV ride...pengalaman pertama main ni....tapi sedih sungguh...memang failed ibu main ATV ni..sampai luka2 dan terputus gelang kaki ibu....huhuhu.....kul 11 pagi check out terus balik JB..otw tu, singgah kolam air panas katlabis nak pujuk aleesya makan sambil rehatkan badan.....sampai JB kul 6 ptg...malam lepas maghrib, terus konvoi pi kenduri Aqiqah.....


Paintball shooting


ATV ride..
Ader citer best masa main ATV ni...nanti2 lah citer...


Singgah kat Kolam air panas...
Jangan tak cayer..aleesya + ayyunie lagi berani rendam kaki kat kolam air panas tu tau..
Ibu last sekali masukkan kan kaki..
Panas weii air tu..


7. Ahad - Hari ni ler tu....huhuhu..sangat mengantuk...tak cukup tido..sebab Aleesya banyak merengek demam (pengalaman pertama ni menghadapai situasi anak demam panas....selalunya demam2 gitu jer...pas makan ubat terus baik)..


Wajah sayu Aleesya masa kat gambang...
Sedih tgk dia tak dapat bersuka ria.
Semoga cepat sembuh anakku Aleesya..


Pendek kata trip 8D7N kami kali ni oleh dikatakan best lah jugak...banyak pengalaman baru masa weols cuti2 kali ni....walaupun hakikatnya ayah damia mengalami cirit birit n demam selama 1 hari dan Aleesya yg mengalami demam panas sampai ke hari ni...Dugaan....tetap harus ditempuhi kan...


p/s: 24/6 ni genap IBUAYAHDAMIA.BLOGSPOT berusia setahun....



45 comments:

mama tisya said...

wah byk tul nk update entry ni..tkpe2 slow2 update...best tul byk tmpt p cuti2...ko leh jd ratu cuti2 msia..hehehehe...kita pn byk lg entry backdated

Ummi Eisya said...

yuhu..bestnye dpt jejalan mcm ni..byk la pic yang diambilkan..berderet la n3 lepas ni..

sian tgk pic aleesya tu..mungkin jarang demam,sekali demam teruk la skit..

emy/mamasuri said...

ermm..kuantan tu kg sy tu...hehehe
shahzan inn mahal coz tgh2 bandar...huhuhu
apapun harap aleesya cepat sembuh...
tak tahan tgk anak demam..hati cepat sedih...

alyyani said...

dalam banyak2 gambar tertarik dengan ATV ride itu. tak saba nak tau cite tuh. :) aleesya da ok ke ayu?

MamaDamia a.k.a Haiza said...

memang tgh musim demam kot skang ni...yang lelaki nya demam bola..anak-anak plak demam panas...Damia pun demam dekat 2 minggu dah...on off kejap demam kejap tak....pastu siap batuk2 lagi...bawak klinik doktor cakap mungkin sebab cuaca panas kot

anis said...

salam,
ayu jer aleesya tu walau pun sedang demam

MaMa3H said...

wah....cuti sakan ayu yer....mesti seminggu x habis nak update citer....:)sian aleesya..semoga cepat sembuh yer..

[-suziey-] said...

umangaih..mmg sakan ni jln2..confirm beribu gbr dlm DSLR tu kan..hiks..

ku teruja tgk kek itu...:D

sakit x main pantball tu? best la aktiviti main2 extreme game:D

congrates dh setahun..

Iena said...

wah kak... sakan berjalan...
kite dh lama dh x jenjln cenggini...

zue @ annaleeya said...

sonot yer cuti2 mesia pastuh balik kg skali... mesti byk citer nih... hehe..

cian aleesya... smoga aleesya cpat sembuh yer...

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah banyaknyer aktiviti...bestnyer lama pi bercuti...patut la blog ni sunyi tanpa berita kedua damia yang tomei tu..

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

fuhh.. bestnye coti2 msia akak! tp cian tgk muka aleesya..penat berjalan kot smpai demam..

dasat ah akak naik ATV ride tu.. bestnye!! ahahaha

Mummy Nenny said...

hope aleesya will getting better..suha pun tgh demam ni..:(

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

mama tisya - ngeh ngeh ngeh....ratu cuti2 malaysia yer?? agak2 nak ke org pelancongan nak amik jadi ratu...cukup ratu posing jer lah...hehehe..

memang banyak citer..kalau sempat update, kalau tak jadi perkasam ler..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ummi eisya - hehehe..gambar cam biasa, mestilah banyakkan..

ah ah fara, aleesya ni jarang demam...sekali dah demam memang melarat2...sebijik ayah dia punya peel..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

emy - larrr..kalau tahu kampung emy leh jumpa...

memang mahal..tak berbaloi ngan bilik sempit...

tu ler..sedih tgk anak2 demam ni...aminn..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alyya - ATV ride tu memang ader citer best...ader suka dan duka..tunggu jer lah next next entry..

aleesya masih demam sikit2 lagi...moga cepat sembuh lah..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

haiza - damia demam sampai 2 minggu?? teruk tu...

may be lah kot cuaca panas ni..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

anis - dalam demam tetap keayuan...ekekeke..thanks.

Nana said...

wah dahsyat gile berjalan 8 ari bercuti heheh kita tak penah cuti2 lama mcm tu beznye

firahadifa said...

uwahhh.. byk nyer nk update... tu la.. rase lame sgt ayu tak keudara.. hehe.. btw , cian aleesya demam..

ok.. sila2 la mengupload gamba lagik..

ibu emy efy eqy said...

bercuti sakan ibu damia ni. teruskan usahamu ini lagi.

yang pasti, akak tengok ibu damia ni memang seorang insan yang suka mencuba sesuatu yang baru di dalam hidup...

aNNa Rash said...

gambang resort tu kat kelate ko? area mana?

ita cutevirus said...

ayu,
24/6 ni birthday izzah yg ke 4!! ehehehehhe...

E.L.I.Z.A said...

walaupun citer 1st, 2nd, 3rd bla bla tu menarik, tp bila sapa no 7, sayu tgk muka aleesya..tenang jah muko dio wpun deme huhuuhuh

p/s: muko ayu time naik ATV tu mcm takut² jah kekekek

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

mama 3h - confirm tak habis ni...banyak sgt citer...mana yg leh skip2 tu skip jer lah...ekekek

tima kasih doakan aleesya cepat sembuh..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

suziey -wajib ler beribu....tapi last2 masa aleesya demam tu mood nak snap2 kureng ah..sedih tgk anak2 demam..

best ke aktiviti ektrem??? takut lagi ader lah...nanti2 ayu citer pengalaman main paintball n ATV tu...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

iena - ekekeke...haruslah sakan...memang selalunya bulan jun bulan jalan2 sakan..dari satu tempat ke satu tempat...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

sue - memang banyak citer....
tima kasih doakan aleesya cepat sembuh..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

anje - kalau bercuti memang susah sikit nak update blog..sibuk ke hulu hilir...

kalau malam2 jer sempat nak updated..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

fiza - haruslah bestkan cuti2 malaysia....nama pun bercuti...hilang sekejap segala masalah..duit pun hilang cepat di depan mata...ekekeke

tima kasih doakan aleesya yer..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

mummy nenny - semoga suha pun cepat sembuh jua..thanks..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

nana - ayu selalu spent bulan JUN cuti2 malaysia...dari satu tempat ke satu tempat....ekekek

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

fira - rindu erkk ngan citer2 ayu...ekekeke..ok ok nanti ayu upload banyak2 pic..

thanks dear..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ibu emy - hehehe..cuti sakan kan..selalunya bulan JUN memang cam tu....

memang suka nak mencuba sesuatu yg baru...tapi banyak takut drp beraninya...ekekek

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

anna - gambang resort tu femes doh anna weiii...kat kuantan lah...ramai org singaporean gi situ...dia ala2 A famosa resort..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ita - kebetulan sama lah pulak kan..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

eliza- meme muka nakut pun weiii...nak naik slide air pun takut..ni lagi lah nak naik ATV tu..kengkonon mula2 tu buat2 berani..pah tu panik..terus jejak kaki kat tanah...(padahal law dia dok leh)...huhuhu berlaku lah accident kecik...

E.L.I.Z.A said...

ehehhe ATV tu keh tayar 4..tkt bakpo nyoh? laju ko dio gerok? ATV tu meme main game ek? buke sajo² nok naik ek? kiro main lumbo ATV la ni ek?
byk sungguh soklan heheh

ni mesti time tu rantai kaki putus tu dih

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hurm..tayar 4 besar...dok takut?? hurm..masa dalam gambar tu otw nak masuk dalam hutan...gi ko trek dio...dalam hutan tu lah takut...ader cerun, ado selut, ado lubang2....tok de gapo2 lagi eh...baru sampai hutan sikit...terus ayu langgar pokok...mugo hadle ATV ni berat giler eliza...dok rok ngan reng ayu...ekekeke...tapi gelenya nok main jugok...pah tu meme jare2 tino main goni..kecuali hok lasok...

E.L.I.Z.A said...

tayar besar sero terjamin sikit hehhe

hurmm kalu ayu pun x rok nk itu handle dio,soh ko eli..lg laa..napok supo mcm x berat hehhe

hurmm masuk hutan pulok..tkt eli masuk hutan heheh

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

eliza - hurm...tayar besar confirm takkan leh terbalik...

meme berat gilo...kena guna reng.

ayu pun takut...tapi gak gelenya jugok nok try.

Farra Dhelina said...

bestnya tgok akk cuti2..puas je tgok! hehe

shian aleesya demam yea..semoga cpt sembuh yea..

E.L.I.Z.A said...

nok keno try jugok skali, baru tahu sero gano...mahal dop keno byr?

Nia said...

wah,..setahun dah blog ni? happy anniversary dear!