Monday, June 28, 2010

Nasi Ulam Sohor


Selamat Hari Isnin..
Macam mana ngan wekends uols??
Mesti gi jalan2 kan, tak pun confirm makan luar punya..


Weekends ibu lak kali ni agak luar biasa..
Sebab terpaksa menjaga Ayyunie yg banyak merengek akibat demam.
So memang tak der kemana2 pun..
Setakat gi Pasar Tani dan Kipmart cari2 lauk jer lah..
Then kemas2kan lansdscape sekangkang kera kat luar tu..
Tapi duduk2 rumah still dinner makan luar,
Entahlah weekends kali ni rasa malas pula nak masak..
May be tension ngan Ayyunie yg banyak merengek kot..
Nak masukkan ubat montot tu, degree tak cecah pun 38'C..
Apa2 pun kali ni rasa lebi relax sikit duduk rumah..


Lagi satu, actually dah 1 week ibu tak dinner nasi tau..
Kengkonon nak diet lah..tan nak makan makanan berat waktu dinner..
Tapi mana leh tahan wooo..
Kalau dah nama weekends, haruslah dinner yg berat2..Kata makan kedai..
Nafsu mana leh tahan kan..


Ok lah berbalik pada tajuk, ni nak share experienced masa weols balik kelate haritu..
Kami sempat terjah lunch kat Restoran Nasi Ulam  ni


Ibu tau pasal restoran ni pun sebab keluar JJCM kat TV3..
Sejak haritu selalu ajak ayah damia dtg sini..
Tapi selalu tak berkesempatan..
Ni baru ader peluang nak jejakkan kaki..


Aleesya memang awal2 lagi dah tido dalam keta..
Kesian dia, tak dapat menikmati lunch kami bersama2...


Masa mula2 sampai..perghhhh ramai giler org..
Tempat semua fullhouse..
Kami terpaksa tunggu dekat 15 minit gak, baru ada tempat kosong..
Tu pun dok tersendeng2 kat meja org yg agak2 nak habis makan..
Kiranya chop mejalah..
Malu tak malu...memang semua buat cam tu..
Kesian org yg makan tu..cepat2 makan..hiks.


Cuba tgk memang ramai kan org...
Tak nampak dah mana tempat amiklauk ngan nasi...
Sebab kerumun cam semut kerumun gula lak rasanya..


Ni antara Ulam fesh yg ader kat situ...
Bukan dalam pinggan tau ulam ni di display, 
Dalam raga besar lagi..
Memang puas hati ah nak pilih ulam apa..


Kat bahagian ni lak jenis ulam2 yg dicelur..
Tgk tu, nangka celur ada, petai rebus ada, jantung pisang ada...
Pendek kata sayur yg tak terpk nak dicelur pun dia buat celur..
Fuhhhh dasyat..

Oh yer..kat restoran ni memang tak banyak lauk berkua yer..
Kalau ader lauk berkuah pun kebanyakanya ikan2 sungai..
Huhuhu..memang kami tak makan iakn sungai tu..
So amik ayam goreng ngan ikan goreng jer lah...



Antara ulam yg diambil oleh ibu..
Banyak2 ulam ni ibu terpikat kat Pucuk paku rebus..
Selama ni ingat kalau pucuk paku tu rebus buat kerabu jer..
Rupa2nya leh buat ulam erkk..
Memang best makan ulam2 ni..

Kami amik sepinggan jer tau ulam2an ni..
Tapi meja2 lain amik sampai 3 pinggan ulam2an ni..
Huhh memang kaki ulam betul diaorg ni..


Sambal belacan ni sgt best..
Manis....


Hahahahaha..
Kenal tak apa tu??
Budu + ikan bakar + tempoyak..
Fuhhh..sgt heaven ok..
Bukan selalu dapat makan cam ni...
Tu yg pulun habis2an tu..



Hangit2 pun tetap nak amik jugak..
Khas utk Ayyunie ni.


Kat sini pun ader pencucu mulut..
Sepatutnya tembikai ni dioarg ader provide pisau utk kita potong sendiri..
Tapi disebabkan punyalah ramai umat..
Maka makan ngan kulit2 pun bolehlah...
Malas beratur nak tunggu pisau tu..


Dah lepas makan, kami pi jalan2 area sekitar cari cenderamata..
Kat sini dia macam pusat kraftangan tau..
Ala2 macam CM kat KL tu...
Maca2m cenderamata ada..
Nampak ramai sgt org..
Tak pasti samaada diaorg pun datang melancong (macam kami....wink wink)..atau pun penduduk tempatan..
Ada yg cakap bahasa luar, ada yg cakap bahasa kelate, dan ada yg cakap bahasa siam pun..


Banyak kraftangan kat sini


Jalan punya jalan..
Rupa2nya disebabkan restoran tadi tu Full house..
Rupa2nya diaorg tambah lagi meja kat area hall ni..
Ni pun ramai jugak org..


Uniklah kraftangan ni..


Disebabkan ramai yg membeli benda alah ni...
Then ramai yg meniup2 benda alah ni...
Maka ibu pun belilah satu utk Aleesya..
Tapi tak pandai tiup pun...


Dah habis makan, dah habis shopping barang2 kraft..
Maka posing time..
Tu dua2 adik ayah damia...
Yang baju putih tu last, yg sorang lagi tu second last..
Sorang darjah 6, sorang tingkatan 3...
Yer ayah damia ader adik kecik lagi yer..
Almaklumlah, MIL masih muda...



Kenangan bersama...
Sepet2 dah mata masing2..sebab cuaca panas sgt..
Tapi tetap gigih nak bergambar...hehehe


p/s: Ibu peminat setia ulam-ulaman..
Kat rumah memang kena ader ulam2an atau sayur-sayuran..
Tak lengkap rasanya makan nasi tanpa sayur atau ulam...

20 comments:

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

telan air liur tgk ikan bakar ngan sambal belacan tu! perghhh!!

Farra Dhelina said...

walahhh mmg heaven ikan bakar+budu !! feveret saya!! mmg makan dgn ns pth mcm tu je dah oke kan!

Sitisifir10 said...

Ish..lama sudah tak singgah kedai tu..ni yg rasa nk bawak kroni gi makan situ neh

alyyani said...

UISH, HIDANG DALAM RAGA TUH, MMG RAMAI BETUL PENGUNJUNG NI. SEMUA ADA. YG TAK TERFIKIR PUN ADA KAN, PUAS LA MAKAN. MMG TUMPUAN PELANCONG KOT EH TEMPAT DAH SEBAB ADA KEDAI JUAL CENDERAMATA KAT SITU.

ALEESYA MCM TU PUN BOLE TIDO EH. NGANTUK SGT LA TU DIA KAN.

emy/mamasuri said...

alamak ..rindu nyer aku kat tempat ni...
tokeh situ kitorang panggil 'cikgu'..
abis kuliah..mesti lari g makan situ..
nikmatnyer dpt pekena patin asam pedas...huhuhu...

Ieja said...

makan ulam-ulaman ngan ikan bakar mmg sedap..nak2 plak ngan nasi panas & air asam..maunya tambah 2 pinggan ni....teliur la plak....

IMAN'S UMI said...

Penah mkn sini, best amat...BIL belanja, lg la best, tp tula...yg x brape best tang nk cop meja, mata pakat2 melilau cri meja kosong.

yanie said...

wah...sedapnye ulam2. mmg favourite chybee ni. huhu...xsabarnye nk blk msia :(

Nana said...

WAH MLELEH AIR LIOR...SERIUS NAMPAK SEDAPP

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

fiza - hehehe...telan air liur jer ke?? bila nak makan nya??

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

farra - budu + ikan bakar tu..kalau pekena ngan nasi panas...harus hilang semua diet..sebab berpinggang2 tambah...heheh

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

sitisifir10 - owhhh dah pernah makan kat situ yer...kroni?? kedengaran seperti ramai..hiks..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alyya - rasanya pun memang tumpuan pelancong jer..sebab rata2 yg dtang tu semua sibuk jer bergambar...hiks..

ah ah mengantuk sgt lah tu...actually aleesya ni susah gak nak tido petang..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

emy - ooo dulu study sini yer..ah ah nasi ulam cikgu nama kat papan tanda masuk tu...

tak makan ikan patin...berbau hanyir.

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ieja - memang sedap kan kalau makan ngan nasi panas...air asam tu tak yah cakap ah kan..siap leh ratah ikan bakar ngan air asam jer..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

iman's umi - betul2..yg tak tahan tu kena tunggu giliran nak makan tu..aduhai...mata melilau mana nak duduk...yg tempat ader aircond tu lagilah...asyik penuh jer katanya..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

yanie - hehehe...balik malaysia cepat2...

opss kat over sea tu tak der ulam ke??? hhehehe...soalan bodoh..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

nana - bukan nampak je tau...memang sedap pun..

E.L.I.Z.A said...

eli pun x ajin lg g situ..tp kalu eli g pun xdop pekdoh gok hahaha eli x behi ulam ekkeke..sayur pun mkn carrot nge timun jah hahah

kesimpulannya, tak terliur pun :P

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

aloh..dok make ulam rupanya....hurmmm meme tok patut lah gi situ napoknya...