Tuesday, June 15, 2010

"Awak ni cantiklah"

Sekadar ingin berkongsi pabila diri kena pikat/ ngurat..
Tapi bukan ibunya yer...
Ini kisah ngurat mengurat budak umur 2 tahun 8 bulan dengan boy umur 4-5 tahun...
Sangat terkejut + lawak + tak percaya + terima hakikat dgn citer ni...

Alkisahnya....ahad pagi lepas...masa weols stay kat hotel di Kuantan,
 Ibu bawa lak bibik n aleesya pi swimming pool...
Pastu ibu tinggalkan  mereka berdua kat swimming pool tu..
Sementara ibu balik bilik kemas mana2 yg patut dah ayah damia lak masa tu sakit perut..

Selepas 30 minit kemudian, maka Aleesya + bibik pun balik bilik...

Ibu: Best tak Aleesya swimming
Aleesya : Best...ramai friend.
Ibu: Aleesya cakap2 tak ngan friends..
Aleesya: Cakap...pas tu friend cakap "awak ni cantiklah"

Masa dengar tu, ibu cepat2 pandang ayah damia...pas tu kami sama2 senyum..
Disebabkan tak percaya budak umur 2 tahun 8 bulan cakap cenggitu...ibu tanya lagi..

Ibu: Friend cakap apa?
Aleesya: "awak ni cantiklah"

Pastu tiba2 bibik mencelah..

Bibik: Ya puan...tadi ade friends cakap " awak ni cantik lah kat Aleesya"

Aleesya dah sengih2 sambil tersenyum...pastu Aleesya cakap lagi

Aleesya: Pastu friend pegang2 tangan Aleesya...
Ibu: Hah??? Betul ke bibik...
Bibik: Ya puan...dipegang2nya tangan aleesya cakap cantik...
Ibu: Boy ke girl yg cakap Aleesya..
Aleesya: Friend boy..

Hahh??? Masa ni mati2 ibu ingatkan girls yg pegang...rupa2nya boy...ekekekek...budak2.

Ibu: Berapa umur friends tu bibik...
Bibik: Lebih kurang 4-5 tahun lah...besar sikit dari Aleesya..
Aleesya: Encemmm Ibu...

Amboi2 dah pandai cakap hensem ke tak yer anak ibu ni...
Eekekekek...
Tapi tu lah kan... budak2 bawah 5 tahun pun ader perasaan suka kat seseorang...
Uishhh...uishhh...uishhh...DASYAT!!!!..

Actually b4 ni biasa jer dgr kalau org2 cakap Aleesya comeyy atau cantik..
Kadang2 Aleesya cakap balik apa yg org tu cakap kat dia..
Tapi tak leh terima hakikat yg Aleesya leh cakap balik apa yg the boy tu cakap kat Aleesya..
Tu baru umur 2 tahun setengah...
Esok2 kalau dah besar...cam mana yer kita sebagai ibu2 kepada anak dara kita ni nak handle???


Disinilah kejadian"awak ni cantiklah" berlaku...
Memang ramai boys pun kan...agak2 yg mana satu yer???


22 comments:

n@m@n said...

haha..boleh menantu awallah kak ayu kito nih

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tok se nantu awal...biar ngaji sungguh dulu...

*∽ IZAN ∽* said...

ahahaha.. dah nampak 'bakal' menantu tuh!!! he he he. Aleesya mmg comeyyy.. siap sedia laaa tunggu pinangan nanti.. mau beratur kena amek nomo ! he he

Tapi memang budak sekarang advance laaaa.. seramm tengok. Remaja bercinta pun dah panggil couple masing2 'mama' / 'papa'.. belum kawen dah ada ati panggil cam tuh.. camne.. ? isk isk

Intan said...

Waaa aleesya leh cakap "encemmm" tu yg tak tahan tu :D

Betult tu ayu, ada anak pompuan nie mmg riso je rasa even dia kecik nie pon Intan dah riso coz tau2 je lah skrg nie "mcm2" hal. Budak kecik pon "kena"...semoga anak2 kita semua dijauhkan dari "bahaya"...amin.

ibu_Arifa said...

baca entry ni teringat pulak dgn sepupu hubby. org nyer mmg lawa, putih gebu, mata coklat cair..tinggi ..kire nak model lah nak kata kat sepupu hubby ni..dek kerana dia cantik sgt..tak sampai ambik SPM org dah berderet2 masuk meminang, last2 terpaksa kawen kan jgk sbb tak mau jd buah mulut org.
skrg, kalo p umah dia..haiya..anak dah 5 (semua lelaki) tapi nampak cam 20-an jer lagi umur dia tu. kena pulak kawen dgn org kaya.. huhuhu..senang lah hidup.
anak dia paling sulung sdg belajar medik kat India.

huhu..org2 tua kata jaga kerbau satu kandang lagi senang dari jadi anak dara seorang.

semoga anak2 kita akan dilindungi Allah yer Ayu yer..aminn.

Atiqah said...

uisshh kak
careful la..bdk2 zmn skrg ni bahaya
dh advance

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

haha dasyat budak zaman skrg.. kena lebih awasi tingkah laku anak2 besaq sok.. zaman diorg nanti lg mencabar ni.. hehe

mama tisya said...

hah cpt ler ayu dpt menantu nanti...kecik2 dh kena ngorat si aleesya...hehehe

petisuara said...

takutnye bdk2 zaman sekarang..risau..2psl bnyk bende xelok jd..kecik2 da pnadai nk ckp ank org cntik.,.gtlnye bdk laki 2..akak kene lb berhati2 la lepas ni..xbole lepas pndng..skrg bdk laki kck2 da jht

Nana said...

hehehe lawak btol la kecik2 pon ada perasaan dah ek...
tp mmg betul pun aleesya cantik..heheh

emy/mamasuri said...

wah advance nyer..
hehehe..
xpe..si alessya tak paham lagi tu..
mak pak je pahamm...

Adyshariz said...

wah.. budak2 skrg mmg advance btui..

[-suziey-] said...

hahahhah..kemain lagi bdk2 zmn skang yek..hiks..ayu kena ajar aleesya tepis kalu org nk pegang tgn dia..hahahaha..jual mahal gitu..hiks..haih bdk2..comel btl

E.L.I.Z.A said...

hehehe cute nyoh dio oyak gitu!

ita cutevirus said...

hhohohohoho.... waaahhh!!! banyak fan aleesya pas ni.. hikhikhikhik...
ayu, hantaran up sket...

momguess said...

dapat menantu jgn lupo jemput den iyo
hehehhehe

firahadifa said...

ahahaha... lawak sungguh... budak2 skrg nie... advance betui!

Ummi Eisya said...

hihi..pandai lak tu aleesya ajuk balik..memang advance budak skrg ni..sebab tu tak leh dimanjakan sgt..

ummiaqeef said...

wah..kecik2 lg dah ade peminat,camane tuh..hehe

alyyani said...

YE YE AWAK MMG CANTIK ALEESYA :)

Farra Dhelina said...

tu lah budak sekarang kan.. lebih matured, dah pndai nk nilai ctk ke tak..hehe..

kena aja aleesya karate ni, klu pegang, karate je hihi

Nia said...

Tapi, Aleesya memang cantik pun Ayu. Tp, kena ajar dia dari kecik, kalau org tak kenal pegang, karate macam Farah suggest tu..hehe