Friday, June 4, 2010

Lagenda Budak Setan = Elemen Fotografi




Yeayyy...saya dah tgk citer LAGENDA BUDAK SETAN..

Semalam lepas habis keje kul 10 malam..cepat2 rempit pi Jusco Tebrau coz citer start kul 11 malam...
Makan pun Drive-Thru jer kat Mc'D...
Kami sampai tepat2 kul 11 malam...
Penonton???? Tak yah cakap lah kan..
Ramai gilerr....

Sinopsis???? Kalau sapa2 yg dah baca novel tu......mesti dah agak kan citer dia cam mana..
Tapi ibu + ayah damia??? Memang tidak dipengaruhi oleh mana2 elemen...
Maksudnya kami pergi menonton dgn tak tahu apa2...
Dan rasanya memang berkesan kerana setiap babak dalam filem tu membuatkan kita tertanya2...

Malas nak citer kan sinopsisnya...walaupun hati dah berkobar2 nak bagitau ni...
coz mesti ramai yg tak tgk citer ni lagi kan...tak nak spoil kan mod uolss nanti...

Ok jom tgk corat coret mengenai filem 

LAGENDA BUDAK SETAN 

1. Penuh dengan elemen fotografi....bokeh foreground, bokeh background, penggunaan wide lens, view atas bukit, pendek kata memang banyak main elemen fotografi....

2. Pengguna CANON!!!! Anda harus berbangga kerana DSLR yg diguna aderlah Canon 400D.....sekarang ader lagi ke 400D?? tapi lebih kurang ibu punya DSLR lah tu....450D...

3. Owhhhh sgt suka dengan cuztom album yg dibuat oleh Kasha kepada Ayu tu...kebetulan pulak sekarang ibu tgh buat CUSTOM ALBUM utk Aleesya + Ayyunie....So rasanya itu telah memberi ibu sedikit ilham utk mencantikkan lagi finishing CUSTOM ALBUM ibu...

4. Sgt suka keromantikan dan kemanjaan Ayu terhadap Kasha semasa dikampus....tiba2 kami mengimbas kembali zaman ibu + ayah damia bercinta selama 6 tahun di campus....AYU + KUDIN....ekekekke...pas ni nak buat novel LAGENDA BUDAK UTM lah pulak....hahahahah..berangan..

5. Tak leh terima hakikat lepas AYU (Lisa Surihani) buat pembedahan plastik.....I want her real face..

6. Lakonan Que Haidar sgt mantap...walaupun watak yg dibawa adalah watak antagonis...

7. 3 kali ibu melelehkan air mata.....(ayah damia tak pasti lah pulak...nangis ke)....First2 sekali ibu nangis masa AYU dipaksa kawen ngan AZMI (Que Haidar).

8. Tak boleh dengar lah lagu tema filem ni...Hati jadi sebak, mata mudah nak mennagis...memang betul2 menusuk jiwa betul...

9. Dan pabila babak akhir di pusara tu....AIR MATA IBU mengalir tanpa henti2....rasanya masa ni semua pun pasti nangis....huhuhu..

10. Kalau diberi tgk sekali lagi, ibu pasti nak tgk lagi...

11. Last sekali....bokeh..bokeh...bokeh....agaknya pengarah filem ni minat bidang fotografi kot...ekekekek..yg penting CANON tu.....

So apa tunggu lagi....rasanya pasti berbaloi2 uols tgk citer ni..

To ayah damia...thanks sebab sudi tgk filem ni ngan ibu..
Coz semalam ibu ajak ayah damia gi, tapi ayah damia kata sibuk nak siapkan CUSTOM ALBUM...
Tapi alih2 semalam kul 7.30 malam, dapat sms yg ayah damia dah book online..
Tima kasih sekali lagi abang.....I Love You...
Walaupun sayang tahu sayang ader buat silap 2-3 hari ni..huhuhu



P/S: Baru balik kelas editing photo...dan belajar cara2 nak buat custom album...
Insyaallah...can't wait for my new project...
Huhuhu..semalam sampai rumah kul 1.30 pagi...tup tap tup tap kul 2 tido...
Ari ni lepas subuh lagi dah pi kelas editing photo tu...
Mata sgt ngantuk lorrr....breakfast pun Mc'd jer tadi..

22 comments:

Nana said...

-yes sangat setuju suka ngan dia nye sinematografi sangat cantik
-kita banyak kali nanges ada 10 x rasanye hehehe
-suka tgk q berlakon kan?sgt berkesan
-lagu dia mmg sedap pagi2 ni masuk opis tros carik & downdload lagu BILA CINTA
-sama la xleh terima hakikat ayu tukar muka lain..dah potong stim je kat situ

Adyshariz said...

wah korang memang best la dah tgk.. kene tunggu next week br bole feel..hrp x basi la.. hjung minggu ni mmg penuh dgn schedule..huh..kene curi2 masa ni

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

- betul2...sgt cantk sinematografi...nak2 masa farid pi dalam hutan tu....perghhh....

-banyaknyer nangis..ayu control sikit coz segan kat ayah damia...ekekekek

- yup...que memang hebat...

-dah download yer??? nak copy lah..

-potong stim kan...naperlah dia tak kekal jer rupa lisa tu....

[-suziey-] said...

ayu..org buat filem sah2 ler guna video kamera yg canggih manggih..lense sume jenis zoom jauh pnya..sbb tu bokeh cantik..rajin no g editing klass..ku hanya selak buku yg dh terperap sejak abis study dulu nk refresh balik..huhu..

ish jeles ni sume org dh tgk LBS..nk tgk jgk la

E.L.I.Z.A said...

adoiii nana nangis 10x..abis la aku kali niii...dh la flu terukk nii..mahu tersumbat lobang hidung..aiyaaa

betul tu ayu, segan sikit keh nk nangis depe hubi hehhehe wpun dia tahu hati pompuan senang tersentuh, tp stil segan :P

nasib la mlm ni p ngan classmate, leh nangis sepuas hati hahah,,jange bekok mato sudoh la :P

hmmm wpun eliza dh baca novel ni, tp disebabkan novel tu berkurun lamanya, igt² lupa jugok jln cite dia..kalu xsilap, novel dio sapa ado part 3 sero..pastu ahadiat compiled jadi 1 novel yg sgt tebal

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

suziey, ayu memang tau diaorg punya kamera tu canggih manggih ...cuma dalam citer ni banyak elemen2 bokeh tu digunakan...tak macam filem2 yg lain...lagi satu filem yg best sinematografi...filem sepi...

yer...rajin sebab sekarang buat projek custom album....

apa lagi...pi tgk cepat2..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

adyshariz - ekekekek..agak2 ayu basi dah kot...coz semua berpusu2 nak tgk citer ni sekarang....

tapi tak pe..janji leh tgk...

mummy_ayu said...

bab pic dia memang cantik..semua cantik..suka..bab que..pun sama gak..suka lakonan dia..mantap..bab nangis..ayu tak nangis plak, but sedih..memang sedih...

||| PöJìé PööH ||| said...

Wahhhh MUST WATCH nih tp buahati takde tak dapat nak nangis sesama..
Huhuhuh..

Wahhh pndai buat custom album? leh minta tolong :)

Love,
PojiePooh Abdullah

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

eliza - adoii...flu lah pulok...kena standby tisu banyok2 tu...sene nok lap...hahaha..

tu lah ke..takut nanti balik umoh atau dalam keto dok nyenye kito..."tadi tiok tgk cito" ekekekek

bestnyo gi ngan saing2....tapi ayu tetap pilih gi ngan hubby jugok..sebab lagi mal tiok depe saing2...huaaa...

ayu dok pernah baca novel dia..so tok leh nok komen supo ko dok ngan dalam filem..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

mummy ayu - rasanya semua yg buat nt LBS ni pun sama jer pandangan...gambar cantik, que hebat, sedih...

tapi awat mummmy ayu tak nangis tu?? jiwa kental ni...ekkekeke

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

pojiee - ekekekek buah hati tak der yer..tak pe gi ngan kawan2 lah..leh tumpang bahu kawan nangis...

insyaallah leh jer nak tolong mana yg boleh..akak pun baru lagi ni...

alyyani said...

ni macam betul2 highly recommend je ni. tq for sharing. tp mmg minat lakonan que tak kira apa watak yg dia bawak pun :)

ibu_Arifa said...

mcm best jer dari apa yg ayu review ni.. teringin jgk nak tengok filem ni..saya memang suka citer nagis2 nih..

amboi..dah ambik kelas editing photo pulak yer.. bagus2

beba said...

wah..rajinnye amik kelas photo editing..saya blajo sendri jek dengan en. google.. :D skang pon ingat nak buat gak photobook baru..cam addicted plak ngan photobook ni.. :D

cam bagus jek review ni..tp saya ni mmg takkan pergi tengok la kat cinema..mana nak letak dak alif tu.. :D

ada someone comment at my blog kate cite ni cam ala2 disappointing..maybe sbb dier dah bace buku tu and still ingat lagi jalan cerita..bile comparekan mmg rasa tak besh kot..tp kalau cam yg tak pernah bace buku or dah ala2 ingat2 lupe tu..banyak lagi sudut yg boleh diconsiderkan filem ni besh ke tak.. :D as for me..saya dah lupe dah ceritanye..hehe..

MamaDamia a.k.a Haiza said...

hahaha semua memberi pendapat yang sama,filem ni antara filem yang harus ditontoni oleh kita-kita yang dah di tahap menggilai bidang snap-snap ni..kompem lepas ni den kena tangkap gak satu canon dslr

errr kalau tak silap la kan lisa surihani ni memang minat bidang fotografi..pernah tengok kat rancangan apa ntah..Farid kamil tu pun sama gak

Nia said...

isk..tak leh..tak leh..nanti emosi jadi sedih..hehe..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alyya - rasanya memang que layak digelar hero malaya baru..coz lakonannya sgt mantap..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ibu arifa - kalau hati jiwang mesti suka tgk citer ni...

hehehehe...nak menambahkan hobi ni...sebab tu amik kelas editing photo..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

beba - huhuhu..ader gak search google..tapi susah sikit part yg tak faham tu..suka belajar praktikal...lagipun editing ni memang kena banyak praktikal than teori..

Bawak jer lah aliff tu...pi tgk midnite.insyaallah..aliff mesti tido ah..

saya tak pernah baca buku LBS ni...so bagi saya filem tu sgt best..tapi may be betullah..kalau dah pernah baca buku dia...mesti rasa tak best kan..coz tak semua yg dalam buku leh cedok masuk dalam movie..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

haiza - confirm....amik canon ok..

owhh ye ke...memang both of them minta fotografi rupanya...patut ler pengarah amik diaorg berlakon kot..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

nia - citer sedih..emosi pun kena lebih sedih..