Wednesday, June 30, 2010

ATV Ride

Dah lepas main paintball shooting tu..
Maka weols decided nak main ATV ride..
Actually ayah damia dah sound awal2 lagi kat ibu..
Katanya jangan berangan nak main lah...awak tu lembik...bukannya kuat semangat..
Hikss...disebabkan nak buktikan juga yg ibu ni kuat semangat orgnya...
Maka tabahkan hati main jugak benda ni..

BTW memang jarang2 sekali kita tgk org pompuan nak main ATV ni..
Unless kalau pompuan tu brutal atau jiwa kental..
Tapi tak pe lah nak cuba....
Go-cart ibu dah pernah main kat Palm Spring Resort (depan Tiara Beach, PD)
Yg jenis ATV besar (yg boleh bonceng penumpang tu) pun ibu dah pernah naik ngan ayah damia masa kat Desaru Golden Beach Resort....yg tu ok ler setakat duduk belakang jer kan...ekekeke
So, why not ibu cuba ATV ni kan...kot2 masa tu tetiba jadi Pro ke...hahahaha


Bayaran utk off trek RM30/head.
Kalau off road (masuk hutan betul) RM100/head..
So ibu amik yg off trek jer sebab tak mau masuk hutan tu...
Kang ader yg tak sampai sekerat jalan patah balik...rugi tu RM100..
Lagipun susah kalau ibu + ayah damia smaa2 masuk hutan ..sapa nak snap2??
Kalau yg off trek ni leh gilir2...
Masa ibu naik, ayah damia snap2....masa ayah damia naik, ibu snap2...



Instructor ni baik sgt tau..
Cara dia ajar kita memang mudah faham dan penyabar orgnya...
Siap bagi semangat yg "KITA BOLEH"
Actually cara nak naik ATV ni lebih kurang naik motor kot..
Walaupun ibu sebenarnya tak ler pandai benor bawak motor...
Cuma yg kita perlu ingat mana nak brek, reversed, tekan minyak...tu je...
Cehhh...dalam hati ibu siap cakap "kacang jer ni"

(Cuba tgk masa ni tak der org lagi kan kat sekeliling)



Part yang paling susah ialah masa kita nak belok2kan handle tu.
Huhuhuhu berat giler kan....
Tgklah muka ibu tu, sampai ngetip2 bibir tu menahan keberatan handle tu..
Masa ni kan punyalah ramai org dtg tgk ibu...dah maulu rasanya..
Pas tu ader 2 org mamat ni tgk record segala aksi2 ibu...
Guna camdecoder yg besar gedabak..
Segala perbualan ibu ngan instructor pun dirakam...
Ibu dah rasa macam masuk dalam TV dah...
Rupa2nya diaorg ni dari Kementerian Pelancongan..
Tgh buat kajian/ promo kot pasal Bukit Gambang ni...
HIKSS....MALU I TAU..




OK....dah nak start jalan dah...
Tapi kena practise kat jalan trek dulu..
Bagi serasi dgn segala punat yg ada....
Masa ni instructor tu akan ikut ibu dari belakang..
Jalan pun guna gear 1 jer ni...



Ok ler atas trek...
Nampak gaya ibu boleh control segala punat yg ader..
Walaupun muka still cuak kan..
Tgk tak abang yg bawak kamera besar gedabak tu...
Asyik snap2 pic n mengekori ibu jer tau...(hahahah perasan)..



Lepas dah 2 kali tawaf trek tu..
Maka misi sebenar pun bermula...
Tempat yg akan ibu jelajahi ialah..
Seperti yg tertera kata atas tu lah...



Ok....masa nak start jelajah trek adventure tu..
Masa ni tgh tunggu intructor tu amik helmet dia..
Sempat lagi posing kan..



Kah kah kah...
Ramalan ayah damia benar belaka..
Ku sangkakan panas berpanjangan...rupanya hujan lebat mengundang....ekekekek
Tak sampai 2 minit pun sesi jelajah tu...
Ibu dah KEBABOM....
Melanggar pokok yang ader tertera "SLOW DOWN" tu..
Huhuhuhuhu..kesilapan besar yang ibu buat...
Ialah menjatuhkan kaki ke tanah...
Salah satu syarat utama main ATV ni, walau macam mana sekali pun, 
JANGAN JATUHKAN KAKI KE TANAH...
tapi ibu dah langgar pantang ..so haruslah terima akibatnya kan...

Yg pakai baju maroon tu ayah damia...
Dia yg amik alih ATV ibu...habis tu takan nak burn pulak kan...rugi ooo..



Ayah damia dah amik amlih ATV..
Ibu haruslah amik alih kamera gedabak tu kan..
Ni ler hasil terseret kaki masa jejakkan kaki kat tanah tu..
Terkopek isi kulit tau..



Close up sikit..
Nasib baik sikit...tapi sikit2 pun sakit weiii...
Ibu ni kan jenis yang lembik...."wink..wink"



Ni pulak bahagian yang terkehel...
Lebam warna red-purplish tu..
Kat situ lah bahagian paling sakit...
Tu tak masu citer rantai kaki ibu terputus lagi tu...
Huhuhuhu...dah berapa tahun pakai gelang kaki tu,
Tak pernah pun putus...alih2 time ni lah nak putus..
Tapi ok ler kan daripada hilang terus....hahaha




Masa utk ibu snap2 ayah damia pulak..
Tak kuasa ibu rasanya nak turun naik curam tu...



Ayah damia steady jer main..



Huhhh..siap buat muka macho lah tu kononnya...



Masa ibu snap pic ni, ibu kena letak DSLR tu kat bawah tanah..
Kengkonon gaya pro lah amik gambar ni..
Sekali ader 2 org mamat ni sound..
"Kak...masuk METRO  ye kak...nanti masuk muka kitaorg yer"
Kah kah kah...lawak tul..bila lak ibu keje kat METRO ni..
Ibu pun layan...
"Ok ok..METRO muka depan dik yer"...kui kui kui...




Oh...yang ni tempat kami stay...



Balik bilik...terus ibu snap pic gelang kaki ni...
Nampak tak tempat tanda anak panah tu...tu ler kat tempat putus tu...



Sampai terkemek2 tau benda yg bulat2 tu...
Huhuhu....

Konklusinya....bak kata ayah damia..
"Huh.berangan...dalam hati awak tu bukan ader taman...ader tasik layu di tasik madu lagi"
Heran betul abang, cam mana lah awak boleh naik benda ni..
Kuang kuang kuang....kan tak pasal2 kena bebel..
Sepatutnya bayaran RM60 utk 2 org kan...
Tapi kami bernasib baik...
Masa ibu KEBABOM tu, ayah damia yg replace..
So, tak yah lah ayah damia nak beli tiket RM30 lagi..
-
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-

-
--

--
-
-
-
-
-

--
Last but not least..



Terror kan Linda Onn main ATV ni....kengkonon nak jadi berani cam dia..hiks.
Actually Linda Onn ni ler sumber inspirasi ibu nak main ATV ni...
Tapi failed ler...

Nak tahu pengalaman Linda Onn main ATV??
Klik jer sini..

Post a Comment