Wednesday, June 2, 2010

Teluk sengat - using 50mm f 1.8 lens

Dah lepas mandi-manda kat theme park tu...
Eliza n family pun balik ke KL...
Weols dalam bilik rehat2 jap...
Pas tu gi cafe dalam hotel nak makan buffet...
Public holiday kan...so harus ler ader BBQ buffet..
Sekali pergi mak aiiiii...
Punyalah ramai org....bersesak2....
Yg paling ramai "gerhana bulan " ler...ekekekek..
Last2 ayah damia decide pi makan seaafood kat Teluk Sengat...


Teluk Sengat ni pun bukannya besar sgt ....
Tapi yg menariknya kat sini cuma ader pantai ke apa org panggil ni....muara kot
Pas tu ader jeti tempat naik2 bot...
Ader gak tempat2 menarik yg lain cam taman buaya, Muzium Johor lama dan lain2..
Tapi serius kat sini setiap 5 minit sekali boleh tgk aeroplane tau...
Tak kira sama ader yg baru nak berlepas atau mendarat..
Coz katanya teluk sengat ni memang dah dekat giler kat AIRPORT CHANGI, SINGAPURA
Aeroplane tu lak bukan jauh2 tau nampak..
Memang jelas nampak aeroplane tu....kiranya fly rendah lah ni...


Sambil2 tunggu makan seafood kat situ...
Apa lagi...photoshoot lah kan...
Baik punya view..
Kali ni lens baru tu...50mm f 1.8
Kengkonon nak buat potraitre larr...


Gambar ni memang sengaja buat foregrround dan tak der background..
AF Focus kat bot merah tu



Yer background menjadi lebih bokeh.



Sgt2 damai suasanakat sini...
Kebetulan masa sampai tu dah nak pukul 7 malam..
So ramai nelayan2 dok melabuhkan bot dan sampan masing2..



Tak habis2 aksi tujuk langit kan..


Owhhh..sgt suka tgk pics ni...
Natural..
Masa ni tgh tunjuk kat aleesya+ ayyunie yg gagak2 sedang berterbangan...


Aleesya's potrait..


Pabila si ayah sedang menunjuk si gagak kepada si anak...


\

My soul, my sweetheart..
Tanpa mereka bertiga hidup akan menjadi gundah gelana...


Bokeh backgroun menjadi...
Kita layan ABC ni dulu yer...
Makanan lain tak sempat snap2...
Akibat kelaparan yg teramat sgt....


p/s: Actually kan b4 sampai teluk sengat ni, ibu ader call kawan ibu tanya dia restoran mana yg paling best seafood dia...pas tu dia ader lah suggest sebuah restoran ni...nama dia lebih kurang SENGAT SEAFOOD RESTORAN..tingi restoran dia....kena panjat tangga berbilang2....

Walaupun dah tahu ni cina punya restoran, tapi kawan ibu tu kata HALAL...coz memang ramai melayu makan kat situ...tapi masa weols mula sampai...perasaan was was tu muncul...coz konsep dia sama macam restoran cina yg tu....last2 ibu pun pi lah gi makan2 kat gerai2 tepi muara/ pantai tu kat atas tu...banyak pilihan kat situ...tapi seafood yg betul2 seafood tu tak der lah...sekadar makanan goreng2 biasa dan makanan thai jer...

Dah lepas bayar2 tu, ibu pun tanyalah waiter tu actualy kat mana kedai seafood yg tersohor kat teluk sengat ni yg selalu dok gembar gembur oleh org2 ...rupa2nya Restoran cina yg ibu mula2 masuk tadi ler restoran yg pasti akan dikunjung oleh para pelancong.....larrrr...ye ke??? pas tu ibu tanya lah HALAL tak restoran tu...
Waiter tu kata, dulu restoran tu ader tanda HALAL....pas tu kena tarik balik....tapi dalam 2-3 bulan ni dah dapat sijil HALAL tu balik....kiranya sekarang makin ramai melayu makan kat situ....

Pas tu waiter tu kata pemilik restoran tu aderlah org yg paling kaya kat teluk sengat tu.....separuh tanah dan felda teluk sengat tu kepunyaan pemilik restoran tu.....taman buaya yg baru dibuka tu pun hak milik cina ni...fuhhh bayangkan ler, separuh tanah kat situ miliknya....mau tak kaya....kata waiter tu kebanyakan tanah tu aderlah hak milik bumiputera....hurmmm...

Tapi ibu tetap rasa was2 lah nak makan kat situ...cam tak leh terima lak  walaupun g order u org indon....tapi yg masak??? huhuhuhu...ni kiranya sama kes macam seafood kat KUKUP lah ni....semua seafood owner cina....tapi ramai gak melayu yg makan..ibu memang was was sikit bab2 ni...

So kalau korang cam mana??? Pi makan tak restoran cam ni...walhal sijil HALAL dah ader..

29 comments:

eynda said...

Dah lama kami tak buat photoshoot...

Nana said...

pergh..gambo makin mantoppp
kita pun kan jenis was2 skit nak makan kedai2 yg mcm ayu ckp tu
ada kt office kita tu mmg terang2 tanda halal..pastu dgr org2 dok cite owner dia cina, owner dia sendirik yang beli brang2 nak masak mcm aya, daging,
tros terfikir, bole caya ke?tokei dia beli ayam yang disembelih?tukang masak seme plak org mynmar..OMG..
lepas dah tau xpegi dah kedai tu
itu yang sah2 ada tanda halal..yang xde tanda halal??mcm mana?tepuk dada tanya selera la kan

Gieyana said...

walaa..makin mantap photo yer..keep on shooting..hehehe...

bestnya jenjalan kan..releasekan tension..:)

CIKGU NAMAN said...

bokeh jangan tak bokeh..hehe

kalu kena 1.2 bokeh lagi dasyat..

semua aksi tunjuk2 ye? ;)

ibu_Arifa said...

syoknyer...suka ambik2 gambar cenggini.

masa saya kerja dulu pun ada gak bos(cina) ajak buat majlis perpisahan kat restoran seafood cina..dan dia siap photostat lagi sijil halal ..nak bg ramai org islam gi makan disitu..last2 we all x jd p sbb..mostly semua was2.. baik makan restora lain..saya tanya hubby jgk..tp hubby xkasi join kalo makan disitu.
so tak pernah lagi lah masuk mkn kt kedai2 camtu.

*∽ IZAN ∽* said...

wahh.. bila sampai Teluk sengat ni? Kampung Izan pun dekat sangat ngan Teluk sengat tuh! baru sabtu lepas pergi ngan family jenjalan kat situ. Sempat le gi tengok muzium tu dari luar gara-gara dah tutup kui kui kui. Apapun selalunya kitaorang lepak kat gerai2 tepi muara tu je.. selalu order ABC & rojak ketamm.. besttt gillerr!

Apapunn makin mantop skill 'tembakan' Ibu damia. Jeles betulll tgk org ada camera DLSR nih.. kitaorg nyer digicame punyer charger pun tak tau kemana.. dah berbulan 'bersabar' ngan kamera HP jek.. kui kui kui

Nia said...

pergh,..dah mcm gambar kalendar Ayu. Very nice!! Aleesya pun pandai je posing..hehe

Haiza said...

saya pun tak masuk kot kalau kedai2 macam ni...contoh macam kat Kuching dulu,kedai seafood kat Taman Kereta,ramai kata tu halal,tapi bila tengok chefnya cina terus kansel...kalau dah was-was tu baik takyah masuk

Unknown said...

syiok yerk ibu damia pegi bercuti kan... lama dah x bertandang umah ibu damia... anak2 makin bertambah comei dan gbr semua lawa2 gitue...

ita cutevirus said...

bab² makan ni hubby ita cerewet sket... walaupun ramai org melayu makan kat situ, tapi kalo owner cina, memang die tanak masuk... sanggup makan kat gerai yang dah tentu ownernyer melayu...

firahadifa said...

i pon selalu rase cam tue... mmg my family suka makan seafood , tapi tu la.. majoriti cina yg monopili business seafood nie kan... mana2 tempat pon sama..

Unknown said...

bab halal haram jgn amik ringan..kalu was2 dh jadi haram utk kita mkn..mcm kita xkn pegi restoran cina even dia kata halal..sbb byk aspek kita kn tgk..mmg ade sjil halal..tp jakim bkn everyday ade ktk edai tu so pengurusan kedai n pengendalian mknan tu confirm ke dorang amik berat tang halal haram? :)



nice shot!

Anonymous said...

Lawa pic2 yg Ayu tembak! siyes....

hhmm, saya pon was was klu tokey warong/rest tu Cina. Biasanya akan tinggalkan saja dan pegi tpt lain.

sbb dlm Agama pon, bila kita ada sifat WAS WAS..baik kita tinggalkan.

x)

Mrs. Simplicity said...

soalan : bokeh tu apa? dah lama nak tanya tapi lupa aje.

as long ada sijil halal alya ok aje. tp mesti nak ade chef melayu yg masak even though chinese restaurant. ade ke ek?

Unknown said...

kak eynda - apa lagi..nanti photoshoot kat rumah baru..

Unknown said...

nana - makin mantop?? yesss!!!

betul2 tepuk dada tanya selera..ader org ok jer ..asalkan ader tanda HALAL...ader org cam ayu ni memang was was..

Unknown said...

gie - makin mantop?? alhamdulillah....

memang best gie kalau dapat pi jenjalan..bukan budak2 jer suka..mak budak pun suka...

Unknown said...

n@m@n - guna 1.2 yer??? ribu riban tu...

hahaha..aksi tunjuk2 jer lah modalnya...

Unknown said...

ibu arifa - hhehehe..kalau dah giler bergambar cam ni ler...

ayu pun was was kalau owner cina ni..takut cara penyediaan diaorg tu yg was was...walaupun tak der khinzir..

Unknown said...

izan - ayu gi masa wesak day lepas...pi cari makan masa stay kat lotus..

makin mantop?? yeayyy...alhamdulillah...

tak pe nanti ade rezeki rembat DSLR satu...

Unknown said...

Nia - wah dah macam kalender yerk....ekekeke..

aleesya cam biasalah bab posing2 ni...pantang nampak camera..

Unknown said...

mamadamia - betul2 kalau was was baik tak yah masuk kan....

Unknown said...

eijam's family - hai dear..lama tak dgr khabar...

ah ah memang syok ler kalau bercuti...sapa tak suka kan...

Unknown said...

ita - ayu pun sama...kalau tau owner dia cina jer..confirm perasaan was was tu datang...better tak yah masuk lah erkk...

Unknown said...

fira - ah ah baru perasan yg seafood ni memang dimonopoli oleh kaum2 cina jer kan...mana melayu ni???

Unknown said...

suziey - betul2...JAKIM bukannya selalu ader nak buat pemantauan...ntah2 masa JAKIM dtg check tu semuanya hipokrit kan..

baik was was drp tak tahu asal usul sumber halal haram tu kan...

thanks..

Unknown said...

j@j@ - thanks dear...

ah ah kan baik kita tinggalkan kalau was was..

Unknown said...

alyya - bokeh tu yg blur2 kat foreground atau background...faham ke ni???


ader kot..owner cina, tukang masak melayu/indon...tapi kena tgk cara penyediaan gak lah...kadang2 cam was was..

Mrs. Simplicity said...

ibu damia : oooo ok, geddit. tq! :D