Wednesday, June 2, 2010

Teluk sengat - using 50mm f 1.8 lens

Dah lepas mandi-manda kat theme park tu...
Eliza n family pun balik ke KL...
Weols dalam bilik rehat2 jap...
Pas tu gi cafe dalam hotel nak makan buffet...
Public holiday kan...so harus ler ader BBQ buffet..
Sekali pergi mak aiiiii...
Punyalah ramai org....bersesak2....
Yg paling ramai "gerhana bulan " ler...ekekekek..
Last2 ayah damia decide pi makan seaafood kat Teluk Sengat...


Teluk Sengat ni pun bukannya besar sgt ....
Tapi yg menariknya kat sini cuma ader pantai ke apa org panggil ni....muara kot
Pas tu ader jeti tempat naik2 bot...
Ader gak tempat2 menarik yg lain cam taman buaya, Muzium Johor lama dan lain2..
Tapi serius kat sini setiap 5 minit sekali boleh tgk aeroplane tau...
Tak kira sama ader yg baru nak berlepas atau mendarat..
Coz katanya teluk sengat ni memang dah dekat giler kat AIRPORT CHANGI, SINGAPURA
Aeroplane tu lak bukan jauh2 tau nampak..
Memang jelas nampak aeroplane tu....kiranya fly rendah lah ni...


Sambil2 tunggu makan seafood kat situ...
Apa lagi...photoshoot lah kan...
Baik punya view..
Kali ni lens baru tu...50mm f 1.8
Kengkonon nak buat potraitre larr...


Gambar ni memang sengaja buat foregrround dan tak der background..
AF Focus kat bot merah tu



Yer background menjadi lebih bokeh.



Sgt2 damai suasanakat sini...
Kebetulan masa sampai tu dah nak pukul 7 malam..
So ramai nelayan2 dok melabuhkan bot dan sampan masing2..



Tak habis2 aksi tujuk langit kan..


Owhhh..sgt suka tgk pics ni...
Natural..
Masa ni tgh tunjuk kat aleesya+ ayyunie yg gagak2 sedang berterbangan...


Aleesya's potrait..


Pabila si ayah sedang menunjuk si gagak kepada si anak...


\

My soul, my sweetheart..
Tanpa mereka bertiga hidup akan menjadi gundah gelana...


Bokeh backgroun menjadi...
Kita layan ABC ni dulu yer...
Makanan lain tak sempat snap2...
Akibat kelaparan yg teramat sgt....


p/s: Actually kan b4 sampai teluk sengat ni, ibu ader call kawan ibu tanya dia restoran mana yg paling best seafood dia...pas tu dia ader lah suggest sebuah restoran ni...nama dia lebih kurang SENGAT SEAFOOD RESTORAN..tingi restoran dia....kena panjat tangga berbilang2....

Walaupun dah tahu ni cina punya restoran, tapi kawan ibu tu kata HALAL...coz memang ramai melayu makan kat situ...tapi masa weols mula sampai...perasaan was was tu muncul...coz konsep dia sama macam restoran cina yg tu....last2 ibu pun pi lah gi makan2 kat gerai2 tepi muara/ pantai tu kat atas tu...banyak pilihan kat situ...tapi seafood yg betul2 seafood tu tak der lah...sekadar makanan goreng2 biasa dan makanan thai jer...

Dah lepas bayar2 tu, ibu pun tanyalah waiter tu actualy kat mana kedai seafood yg tersohor kat teluk sengat ni yg selalu dok gembar gembur oleh org2 ...rupa2nya Restoran cina yg ibu mula2 masuk tadi ler restoran yg pasti akan dikunjung oleh para pelancong.....larrrr...ye ke??? pas tu ibu tanya lah HALAL tak restoran tu...
Waiter tu kata, dulu restoran tu ader tanda HALAL....pas tu kena tarik balik....tapi dalam 2-3 bulan ni dah dapat sijil HALAL tu balik....kiranya sekarang makin ramai melayu makan kat situ....

Pas tu waiter tu kata pemilik restoran tu aderlah org yg paling kaya kat teluk sengat tu.....separuh tanah dan felda teluk sengat tu kepunyaan pemilik restoran tu.....taman buaya yg baru dibuka tu pun hak milik cina ni...fuhhh bayangkan ler, separuh tanah kat situ miliknya....mau tak kaya....kata waiter tu kebanyakan tanah tu aderlah hak milik bumiputera....hurmmm...

Tapi ibu tetap rasa was2 lah nak makan kat situ...cam tak leh terima lak  walaupun g order u org indon....tapi yg masak??? huhuhuhu...ni kiranya sama kes macam seafood kat KUKUP lah ni....semua seafood owner cina....tapi ramai gak melayu yg makan..ibu memang was was sikit bab2 ni...

So kalau korang cam mana??? Pi makan tak restoran cam ni...walhal sijil HALAL dah ader..

Post a Comment