Tuesday, June 22, 2010

Pasar malam Johor vs Pasar malam Kuantan


Sangat teruja tau dapat pergi pasar malam kuantan..
Nak tahu kenapa???? Sebab ia amat berbeza ngan pasar malam kat Johor ni...
Mula2 tgk makanan yg ader kat pasar malam kuantan tu...pergh...siap cakap kat ayah damia
"Kita ni macam duduk kat kelate pulak...sebab kebanyakan penjual speaking terengganu & kelate"
Rupa2nya baru lah kami sedar yg kuantan ni kan kat Pantai Timur..
Jadi haruslah kebanyakan makanan makanan kelate n terengganu..

Jom tgk apa yg bezanya pasar malam ni..


Murtabak hangit...ekekeke..nak jugak beli tu..
Yg bezanya kuah merah tu..
Kalau kat johor banyak yg guna kuah kari...
Kalau ader yg kuah merah tu pun lain sgt rasanya...tak masam cam pantai timur punya



Yg ni lak kuew tiaow yg goreng dalam kuali besar tu...
Bezanya kat Johor RM1.50  - RM2.00
Kat sini RM1.00 jer.



Yg ni tak puas hati sikit...
Kalau kat Johor cendawan gorang satu batang RM1.00 besar2...
Yg ni dia potong dua...sikit benar..



Nasi ayam utk bibik...
Guna ayam goreng boxing...saiz besar
Memang lain ler...
Awat dia tak guna salad???
Pastu kicap nasi ayam pun lain...



Nasi kerabu ayah damia yg punya..
Yg ni standard sama jer mana2..
Yg beza ialah sambal kerabu yg lemak ngan isi ikan tu jer lah..



Awal2 lagi ibu nampak ni terus beli..
Nasi kukus ayam rempah...
Ayam saiz quarter...
Yg best gulai dia tak sama ngan gulai Johor ni...
Memang berbeza..
RM5.00 satu bungkus..



Ni kalau kat kelantan panggil tepung pelita...kalau kat johor panggil kuih (alamak...apa ntah..lupa lak time ni)
Kat johor dia keras...pas tu bawah dia ader sengkuang....
Kalau kat kelantan dia lembik2...bawah tu air gula betul..
Tapi yg ni failed...tak menepati citarasa langsung...
Separa keras n lembik...
Huhuhuhu




Fuhhh...yg ni memang best...
Yg hujung bekas putih tu air coconut shake...
Kat Johor ni mana nak cari coconut shake yer??
Yg sebela tu air laici kang..
Yg hujung bandung cincau soda...
RM 1 satu...
Memang best air ni..

Pendek kata banyak lah perbezaan Pasar malam johor dan kelantan...
Kebanyakan penjual pun org melayu...tak macam johor banyak cina..
Lagi satu kan kenapa kat pasar malam banyak org jual baju bundle yer???

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Selingan ler kejap...
Yg ni masa pagi2 weols stay kat kuantan ni...





Aleesya yg suka tul posing2 ni...
Pantang nampak camera...ader ajer aksi spontan..



Ayah damia yg malas nak layan ibu snap2..ekekekek
Macam2 dia buat nak suruh ibu naik menyampah...
Alah kena snap jugak kan..



Kisah "awak ni cantiklah" berlaku...




Masa tgh tungguh ayah damia check out..
Ayyunie kat fish pond...



Si kakak yg memang sedia maklum posingnya...
Siap duduk2 kat tgh2 hall lagi tu..




Bye bye shahzan inn..


Post a Comment