Tuesday, June 22, 2010

Pasar malam Johor vs Pasar malam Kuantan


Sangat teruja tau dapat pergi pasar malam kuantan..
Nak tahu kenapa???? Sebab ia amat berbeza ngan pasar malam kat Johor ni...
Mula2 tgk makanan yg ader kat pasar malam kuantan tu...pergh...siap cakap kat ayah damia
"Kita ni macam duduk kat kelate pulak...sebab kebanyakan penjual speaking terengganu & kelate"
Rupa2nya baru lah kami sedar yg kuantan ni kan kat Pantai Timur..
Jadi haruslah kebanyakan makanan makanan kelate n terengganu..

Jom tgk apa yg bezanya pasar malam ni..


Murtabak hangit...ekekeke..nak jugak beli tu..
Yg bezanya kuah merah tu..
Kalau kat johor banyak yg guna kuah kari...
Kalau ader yg kuah merah tu pun lain sgt rasanya...tak masam cam pantai timur punya



Yg ni lak kuew tiaow yg goreng dalam kuali besar tu...
Bezanya kat Johor RM1.50  - RM2.00
Kat sini RM1.00 jer.



Yg ni tak puas hati sikit...
Kalau kat Johor cendawan gorang satu batang RM1.00 besar2...
Yg ni dia potong dua...sikit benar..



Nasi ayam utk bibik...
Guna ayam goreng boxing...saiz besar
Memang lain ler...
Awat dia tak guna salad???
Pastu kicap nasi ayam pun lain...



Nasi kerabu ayah damia yg punya..
Yg ni standard sama jer mana2..
Yg beza ialah sambal kerabu yg lemak ngan isi ikan tu jer lah..



Awal2 lagi ibu nampak ni terus beli..
Nasi kukus ayam rempah...
Ayam saiz quarter...
Yg best gulai dia tak sama ngan gulai Johor ni...
Memang berbeza..
RM5.00 satu bungkus..



Ni kalau kat kelantan panggil tepung pelita...kalau kat johor panggil kuih (alamak...apa ntah..lupa lak time ni)
Kat johor dia keras...pas tu bawah dia ader sengkuang....
Kalau kat kelantan dia lembik2...bawah tu air gula betul..
Tapi yg ni failed...tak menepati citarasa langsung...
Separa keras n lembik...
Huhuhuhu




Fuhhh...yg ni memang best...
Yg hujung bekas putih tu air coconut shake...
Kat Johor ni mana nak cari coconut shake yer??
Yg sebela tu air laici kang..
Yg hujung bandung cincau soda...
RM 1 satu...
Memang best air ni..

Pendek kata banyak lah perbezaan Pasar malam johor dan kelantan...
Kebanyakan penjual pun org melayu...tak macam johor banyak cina..
Lagi satu kan kenapa kat pasar malam banyak org jual baju bundle yer???

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Selingan ler kejap...
Yg ni masa pagi2 weols stay kat kuantan ni...





Aleesya yg suka tul posing2 ni...
Pantang nampak camera...ader ajer aksi spontan..



Ayah damia yg malas nak layan ibu snap2..ekekekek
Macam2 dia buat nak suruh ibu naik menyampah...
Alah kena snap jugak kan..



Kisah "awak ni cantiklah" berlaku...




Masa tgh tungguh ayah damia check out..
Ayyunie kat fish pond...



Si kakak yg memang sedia maklum posingnya...
Siap duduk2 kat tgh2 hall lagi tu..




Bye bye shahzan inn..


32 comments:

MRS. K said...

dulu masa study kuantan, selalu la lepak sini... hehehe

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

tang nasi kukus ayam rempah tu mmg tak leh tggl! plg suka kak! sedap! kt opis ni time lunch kalo ada je msti beli. WAJIB! hehehe rm5 jgk.. tp ok la cukup citarasa wat penambah lemak..ekeke

Nia said...

ayam rempah tu nampak best tu..alahai, teringin..

Farra Dhelina said...

weeeeee nasi kerabuuu..i loikeee...

kat sini pun ade je bwg merah dgn kuah kari utk murtabak tu kak..sy suka mkn dgn bwg merah tu..

BIONIC WOMEN said...

rindunya kuantan..

[-suziey-] said...

erkkk ayu..kt paling xsuka kuah merah murtabak tu..pening bau bawang yg kuat itu..huhu..kt lg suka cicah kari..kt umah kt 2-2 dia kasi..kari ngn kuah merah..

yg tepung pelita tu mmg ade 2 jenis ayu..yg ade sengkuang cina tu ape tah kt panggil..yg lebmbut ade gula bwh tu tepung pelita..hehe..tp kt xsuka yg ade sengkuang cina tu..

pearl said...

ayu.. aku rasa pasar malam tuh standard carboot sale kat sini, sini takde night market, tapi carboot sales yang jual barang2 preloved berlambak.

pearl said...

weh apenih murtabak dgn cuka bawang kesukaan aku..buat aku terliur je dari jauh..
last year aku balik mesia, sikit lagi je aku nak tanye kat kakak yang jual murtabak kat pasar malam teratai, yang kedai dia aje yang ada cuka bawang.. memang sipi2 je aku nak tanye. kene bayar pun takpe.
dahle memang aku hajat sebelum balik mesia lagi, tapi apakan daya, segan punye pasal, tak kesampaian...aaargh

emy/mamasuri said...

alamak ..terliur pulak tgk murtabak hangit tu..huhuhu

emy/mamasuri said...

alamak ..terliur pulak tgk murtabak hangit tu..huhuhu

yanie said...

alahai sedapnye nasi kerabu my fav! then murtabak and kuah merah tu. owh!! rindunye food msia :( ade kuew teow lagi. waaa...menanges nak mkn sume tu

fiziskandarz said...

huwaaaaaaaaaaaaaaa we badly miss those food huwaa huwaaaa, anyways bestnya tgk gamba2 semua happy :D

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah sedapnyer menu...terliur u...dah la snap dekat2 ...sib baik bau tak masuk kat sini

Ummi Eisya said...

ko wat aku rindu nak balik ktn lagi..rindu kat family..waaaaaa...

memang byk beza pun..tempat tu la selalu aku lepak time malam minggu dulu..dah kenal dah makcik2 kat situ..hihii

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

mrs k - owhh..dulu study kuantan...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

fiza - sekali sekala makan boleh...kalau hari2...harus ler berlemak kan...tapi ayam goreng rempah memang best...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

nia - memang best...tingin?? cepat2 beli

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

farra - kak ayu tak suka sgt nasi kerabu..sebab tak der kuah...heheh

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

bionic woman - apa lagi..cepat2 pi terjah kuantan

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

suziey - kalau kari best tak pe gak..ni cair bebenor..

baru ingat...yg ader sengkuang tu namanya tako...tapi tepung pelita lagi best

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

pearl - kat malaysia ni tak banyak carboot sale aku rasa..kat area2 kl ader lagi...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

pearl - ko kepingin makan murtabak merah tu yer...susah2 ko buat sendiri jer lah...bukan susah pun buat murtabak ni (ekekkek..senang jer cakap..aku pun bukan expert buat murtabak)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

emy - hangit2 pun sedap tau

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

yanie - rindu masakan malaysia??? apa lagi?? amsak sendiri ler jawabnya...hehe

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

fiziskandar - makanan malaysia memang best kan..walaupun jual kat pasar malam...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

anje - kalau bau leh sampai kat anje...berhantu tu..ekekek

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ummi eisya - beru jer balik kuantan, dah rindu balik...uish3x..anak omak ni...

ooo...dulu suka lepak malam yer..bagitau dady...

alyyani said...

pasar malam. malam ni kat umah ada pasar malam. rasa nak makan nasi kerabu. :D

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alyya - tak minat sgt makan nasi kerabu...sebab tak der kuah..

selamat ber"pasar malam"

E.L.I.Z.A said...

tgh² lapa ni ado gambara foods la pulokkkkk...hurmmm tu lah keh, lain tempat, lain citarasa & cara benda tu dibuat..eli suka tepung pelita tu hehhehe tp hop kelate punye la..jarang sgt nok jupo sini hop supo kelate

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tepung pelita best kan eliza...nok2 kalau air manis dia tu manis leting...betul2..johor pun payoh nok jupo...napoknya kena belajar buat sendiri lah weii..

pearl said...

ayu, aku kepingin makan yang cuka bawang merah jah. mu ada resepi dia tak? aku dah try mcm2 tak sama rasa cuka bawang tuh... sbb murtabak memang senang n menjadi, cuma tidak lengkap tanpa cuka bawang...wawwawaaa