Wednesday, June 23, 2010

First time naik keretapi....

Hoho...ni nak share citer penangan keretapi..
Actually dah lama sgt Aleesya nak naik keretapi...
Nak2 time Aleesya hantar nenek dia dari JB ke Kelate naik keretapi aritu..

Alkisahnya...masa ibu jalan2 kat Pasir mas ngan keta...tiba2 ader jalan kena tutup ngan penghadang..
Rupa2nya keretapi nak lalu...
Aleesya ni dah merengek2 minta nak naik keretapi...
Tapi disebabkan malas nak layan permintaan Aleesya tu..
Ibu + ayah buat ignore jer..
Tapi Nenek siap bagi galakkan lagi suruh weols semua naik keretapi..
Biasalah...nenek kan suka manjakan cucu..

Pastu balik rumah masa tido petang....Tiba2 terdengar Aleesya cakap dgn mamainya..
"Putt puttt..train dtg...putt putt train datang..Aleesya nak naik"
Huhuhuhu...tahukah anda Aleesya tgh ngingau...
Banyak kali jugak dia cakap macam tu..
Dia boleh cakap sambil mata tertutup...
Lepas dah cakap2 tu boleh lak dia sambung tido balik...
Kesian pun ader...lucu pun ader..

Keesokannya lagi...Aleesya dah minta2 lagi naik keretapi..
Adusss kesian sungguh...pastu bawak lah Aleesya ni pi rumah saudara nenek...
Alahai...boleh pulak kat depan rumah saudara nenek tu ader landasan keretapi...
Lagilah Aleesya minta2 nak naik keretapi..

Last2 weols pun pergi lah beli tiket keretapi...
Masa beli tu pukul 12 tghari...sedangkan keretapi sampai kul 12:50 pm..
Huh...jenuh gak menunggu keretapi tu...
Sampaikan Aleesya muntah2 n demam2 (kat sinilah kisah demam Aleesya bermula)



Tercapai jugak akhirnya cita2 Aleesya nak naik keretapi..
Masa ni dia siap tanya kenapa ayah tak naik..
Ibu bagi alasan ayah beli tiket..
Takut meraung jer naik keretapi tanpa ayahnya...
But Aleesya as usual...sangat behave..


Bukan Aleesya jer jakun naik keretapi..
Bibik pun jakun gak tu...
First time naik jugakkk rupanya..


Kami 3 beranak...
Ayah damia haruslah pi tunggu kami kat station seterusnya kan...


Sian Aleesya...
Dah dapat naik keretapi...demam lah pulak...
Diam jer dia atas keretapi tu..
Maybe penat sgt tunggu keretapi datang kot..


Nenek kena lah adakan buat teman kami sekeluarga...
Siap bekal etok sorag sebungkus tu..


Etok sebungkus ni pun tak sempat habis masa weols naik keretapi ni..
Bayangkan lah...perjalanan kami hanya 10 minit sahaja...ekekeke...lucu rasanya..
Tambang lak 50 sen sorang...Aleesya + Ayyunie free..
Kami naik dari P.Mas ke Wakaf Bharu..
2 station jer berhenti...satu Bunut Susu...pastu baru sampai Wakaf Bharu tu...
Memang lucu lah kalau ingatkan....cepat sgt sampai...


Ayyunie yg masih tak mengerti lagi...
Yg penting dia pun sgt behave...
Siap main ciku cak lagi tu...
Panggil2 "kakak...kakak"...kat Aleesya..


Tapi sayang...kakaknya tertido lah pulak..
PenaT sgt tunggu keretapi...
Tambah pulak memang dia muntah2 + demam b4 tu...
Agaknya kenan nak naik keretapi tu..
Tu yg sampai demam2..


Akhirnya tercapai gak niat Aleesya nak naik keretapi...
Tapi sayang kejap jer naik dah tertido...

Sampai2 kat Wakaf Bharu tu pun Aleesya still tido atas pangkuan bibik lagi..
Fuhhhh..lagi lama tunggu ayah damia amik kitaorg drp naik keretapi tu tau...
Naik keretapi 10 minit....tunggu ayah damia amik kitaorg 20 minit...
Sabar jer lah...
Kalau tak keranamu anakku Aleesya...
Tak der nya ibu susah2 nak naik keretapi ni...ekekeke
Ok ler...at least Aleesya ader pengalaman naik keretapi..

p/s: Ibu pun selalu naik keretapi masa zaman study dulu...

p/s: Untung anak2 ibu yer, aeroplane dah naik, ferry dah naik, keretapi dah naik, trishaw dah
naik, apa lagi yang belum naik erk....owhh yer aritu masa kat KL, Aleesya nak naik LRT...

p/s: Teringat kenangan masa zaman ibu naik kapal besar SAFARI....dari Port Klang ke Kuching...3 hari tau atas kapal...macam2 ader atas kapal tu...dah macam hotel pulak....masa tu terbayang kalau PAUS ader...huhuhu..takut gilerr..

14 comments:

saveme_zero said...

alya merasa naik LRt je..hahaha. ketapi mak alya pun xmerasa lagi..ekekek. ibu damia..nak tanya. pki software apa erk edit gambar ni,suka la. nmpk klasik...boleh bgtau x?? plsssss...hehehehe

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

bertuah anak zaman skrg kecik2 dh merasa naik itu ini..hehe

cian aleesya sampai ngingau2 dan demam nak naik..pandai dah kecik2 ada perasaan teringin kan..shomelll!!

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

sian kakak sampai tertido penat sangat la tu...sweet je muka aleesya time tidok

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

sevre zero - alamak..mak alya pun tak pernah naik keretapi ke...tak pe LRT tu pun dah macam keretapi kan..

ayu guna CS5..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

anje - tulah tunggu keretapi lambat sgt...tu yg penatnya kot...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

fiza - untungkan budak2 zaman cyber ni..semua dah naik..kita dulu naik keta ngan motor jer lah..

kecik2 pun ader keinginan tau..tak cayer tunggu darwisy besar sikit...

MaMa3H said...

kitaorg pun x naik lg keretapi tau...takpelah demam pun demam jd hasrat dihati terlaksana...tembamnya ayyunie...sampai x nmpk leher dah...comel....:0

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

mama3H - alamak..kak dina pun tak pernah naik keretapi jugak ke??? huhuu...tapi nak naik pergi mana kan..

hahaha..ayyunie ni ntah ikut baka man ntah...tembam betul kan...semua cakap tembam...kecik2 comel..besar2 huhuhu..harus suruh diet ni...

Farra Dhelina said...

kesian nya smpai demam2 ye kak aleesya..

kak, bam2 lah ayyunie ni kak..geramm

alyyani said...

lemah je tgk muka aleesya. tp tahan tu korang tunggu hampir sejam kan. mujur semua behave. ayu, mati2 ingat etok tu kena masak macam rebus, bakar or masak lemak ke mcm makan dgn nasi tuh. rupanye makan mcm tu je ek pun bole ek. kering ek?

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

farra - hahaha..ayyunie memang bam bam...lahir2 jer memang dah bam2...nak buat cam mana...kena suruh diet sikit ni...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alyya - memang kesian aleesya...penat..tapi nak jugak naik tu..

ah ah etok tu macam snak jer..beli2 terus makan santai...kering diluar, tapi isi dia lembut2...best!!

E.L.I.Z.A said...

heheheh akhirnya naik jugok ketapi..tp tu la, nunggu lamo, naik meta jah, pah nunggu ayah damia sapa pun lamo ekkekek

tp keh, bakpo muroh sgt tiket dio? sbb jarak dekat sgt ek?

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

eliza - tu lah pasal...nunggu jah lamo..naik semeta jah..buat penat lagi ado lah..

kalau jarak naik keretapi dekat lah kot..kalau naik keta mau 20 minit jugak rasanya...tu pun kalau dok jam..