Thursday, October 21, 2010

Tahukah anda??? Limit storage kat Blogspot ni hanya 1GB sahaja....


Huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
Sangat sedih...sebab dah tak boleh upload gambar macam cara biasa atau cara mudah dah...
Maksudnya upload terus dari hard disk...
Sebab limit untuk 1GB dah penuh lah....


Kalau dah keluar cam ni, maka mulalah nanti hati uols tak berkelaruan...nak tido pun tak senang tau...huhu..ni upload kat FB dulu, baru copy paste masuk sini..

Huhuhu...actually baru tau rupa2nya blogspot ni ader limit dia...Haritu ader gak terbaca kat blog mama tisya pasal entry ni...tapi masa tu jual mahal lagi...kengkonon masalah macam ni takkan berlaku lah...sekali hah ko amik!!!! Kena jugak akhirnya...

Semalam tido kul 3 pagi tau....sebab hati tak tenang dan nak settle kan masalah ni cepat2...kang tak bergambar pulak setiap entry ibu....entry kalau tak der gambar biasanya org cepat bosan baca kan...huhu...Jadi aderlah jugak terbaca dalam beberapa article macam mana nak jimatkan storage blogspot tu...antaranya:

1. Photobucket - actually ibu dah lama ader akaun photobucket ni....tapi tak berapa suka guna sebab malas nak copy2 HTML ni......pastu kan kadang2 time nak "X-Large" kan gambar tu, gambar jadi blur lah...

2. Imageshack - Yang ni free jer...tak yah register, tapi masalahnya lepas ni kita dah tak boleh nak delete gambar2 yang kita upload...pastu bila masukkan gambar dari Imageshack ni....huhuhu...dia punya size sebesar2 alam....macam tak fix dengan ruang utk kita buat entry tu..

3. Picasa Web Album - dah try gak semalam...hampehhh...limit penuh gak..

4. Tambah Author - ni memang tak pernah dengar lagi cara ni....first time dengar pun melalui mama tisya tu lah...tapi memang lepas ni kalau nak upload gambar rumit sikit lah...dah tak der yang senang nya macam selalu buat....huhuhu..

5. Facebook - buat masa ni, mana2 gambar yg nak upload dalam blog, ibu uploadkan kat FB dulu...lepas tu klik jer copy image, then pastekan dalam entry yg kita buat....itu je lah yg paling senang...tapikan kat FB ade limit storage gambar tak???? huhuhu..kalau ader, memang sedih tul...

6. Beli jer lah - cara yang paling senang dan tak yah pk apa2....Beli jer storage yg kita nak add tu...paling minimum utk 20GB, $5.00 per year.....kalau rasa2 lepas ni semua cara kat atas tu susah....ib nak beli jer lah...pagi2 tadi dah usulkan cadangan kat ayah damia...dia senyum jer...maksudnya boleh lah tu kan....weeeeee....

p/s: Korang ader tak cadangan lain utk mengatasi masalah storage limit kat blog ni???


p/s: Ramai yg tanya...hotel mistik yg kat melaka tu nama apa??? Alahai...tak leh lah cakap terang2 kat sini kan...tapi kalau uols perasan, aritu ibu ader buat entry live dari hotel ni...pastu tahun lepas pun ader buat reunion berbuka puasa kat hotel ni gak...btw hotel ni memang cantik...kolam renang dia...perghhh...memang besar...tapi suram sikit...ader org bagitau ibu yg selalu dtg hotel ni org2 gomen yg berkursus..

Post a Comment