Monday, October 11, 2010

Gambar2 ngeri dan kenyataan saksi berkenaan Kemalangan Tragis 101010

Ni masa tengah facebooking tadi..
Tiba2 ternampak gambar2 kemalangan Tragedi 101010 yang berlaku semalam...
Sangat speechless pabila tgk gambar2 ni..
Sebab terasa sangat akan keperitan mangsa..

Gambar-gambar kat bawah ibu amik dari sini..


Rasanya tak salahkan kalau kita saling berkongsi apa yang patut...
Untuk ingatan kita semua










Yang ni pulak kenyataan saksi berkenaan kemalangan tersebut...
Ibu amik kat sini:
(BETUL2 COPNY N PASTE)


Ini ialah kenyataan saksi 1...(telah dipadamkan beberapa nama)

asalammualikum ,

Saya adalah merupakan nyaris mangsa kemalangan. satu malam x bleh tido masih terbayang2 keadaan berlaku.

pada masa kejadian iaitu jam 6.35 petang semalam saya nampak segalanya apa yang berlaku sebelum impact. saya dari arah utara ke arah selatan.


apa yang saya nak tekankan disini adalah PUNCA KEMALANGAN!

Sewaktu kejadian, jalan arah ke utara penuh dengan kenderaan (ketiga-tiga lorang). Bas delima berada di lorong laju dengan MENGEKORI RAPAT kenderaan dihadapan (kenderaan putih mungkin myvi @ viva)..
sewaktu hampir melepasi saya (sya di lorong laju arah selatan) bas tersebut terhunyung hayang ke kanan dan kiri (saya yang melihat keadaan tersebut menambah kelajuan) kemudian terdengar bunyi geseran sebanyak 2 kali. dan kemudian bas tersebut terus merempuh divider (tanpa sebarang resistance dari rail) menyimpang jalan.

Asap terlalu tebal dan memenuhi jalan sejurus kemalangan. bunyi dentuman bertalu talu diiringi bunyi seretan.

Saya yang dalam keadaan tergamam dan panik tak mampu nak menekan minyak .. dan setelah melihat belakang tiada satu kenderaan pon dapat melintasi kawasan kejadian.. jalan arah selatan menjadi kosong..kosong.

saya masih terbayang wajah2 penumpang kereta yang saya potong seblum kejadian.. rata rata adlah keluarga, yang memandu dalam 90 kmj -100kmj.

masyaAllah ... mujur ajal saya bukan disitu.. buat yang terlibat saya ucapkan takziah dan semoga roh yang mati dicucuri rahmat.

ahh satu lagi saya rasa bas tu tidaklah dipandu laju sangat .. lebih kurang 110 kmj jer sebab jalan time tu sesak.



Kenyataan saksi 2

assalamualikum,

saya adalah antara mangsa yang terlepaas dari pelanggaran semalam.. 

apa yang saya hendak nyatakan disini berkenaan kereta yang dihempap oleh bas adalah kereta yang betul 2 dibelakang saya (honda accord hitam ) . mujur saya pantas lebih kurang 5 saat di hadapan kereta honda tersebut... kelajuan lebih kurang 130 kmj pada waktu itu ..

yang membuatkan saya tertarik untuk post disini adalah kebanyakan maklumat dari akhbar adalah bercanggah dengan cerita sebenar ..
Saya akan ke balai polis untuk memberikan maklumat. kepada kawan2 yang ingin mengetahui maklumat sila la baca laporan saya di threaad satu lagi.

perkara menggagu pikiran saya dan diharap jangan buat sebarang spekulasi jika ingin membantu polis mencaari punca sebenar kemalangan.

by the way .. saksi dalam bas cakap bas laju dan mendahului kenderaan lain .. tidak benar .. sebelum kemalangan bas tersebut mengekori rapat sebuah kereta putih (viva @ myvi) sebelum hilang kawalan melepasi kereta saya (gen2) dan menghempap kereta belakang saya (honda accord warna hitam versi 2005++.)



P/S: walaupun kita mungkin dah berhemah dijalan raya...namun sapa tau ajal yg bakal mengundang kan akibat kecuaian manusia lain...
Ya Allah Ya Tuhanku...kau peliharalah aku dan keluargaku,suamiku, anak2ku... jauhilah kami dari perkara2 atau bencana2 sebegini..
Terasa insaf sangat2 pabila tgk semua gambar2 diatas dan kenyataan saksi itu..

al-fatihah untuk mangsa


12 comments:

zura@iwan said...

tgk news td gk...mmg tharu sgt le....mgalir gk le air mata ni...

kdg2 kita memandu bhati2 pon..mende nk jadi kita pon x tau kan...semoga kita semua dilindungi..amin....

mama rifQy said...

memang seram sangat tengok! na tgk video kat FB ptg tadi.sangat ngeri.Tunjukkan gambar2 kat tmpt kejadian.subhanallah..

mintak2 jauh dari sume nih

Gieyana said...

AlFatihah buat keluarga mangsa...Alah Taala dh tuliskan segala kejadian mengikut kehendakNya...senantiasa ler beringat kan...mmg ngeri n betul...Moga roh mangsa dicucuri RahmatNya..

mummy_ayu said...

ngerinye...minta dijauhkan dr kita semua perkara mcm nie..amin...

BIONIC WOMEN said...

eily sedikit takut tgk menda2 gini, mesti terbawa2 masa tido..sangat ngerikan..dah la kita ni skali balik kg memang long journey..huhu..semoga Allah sentiasa lindungi kita

INTANKUTERPILIH said...

Ya Allah...takutnya tgk..minta dijauhkan...

*∽ IZAN ∽* said...

aduhaii.. tak dapat nak imagine kalau kita yg duk kat tempat saksi2 yang terselamat tuh.. ngerii gilerrrr

maya amir said...

ayu..saya menggigil baca..serious..sgt takut & tetibe rase phobia sgt2..kdg2 kite careful,org lain plak yg careless:( saya doakan moga2 roh mereka di tempatkan di kalangan org2 yg beriman..

Nia said...

al-fatihah untuk semua mangsa kemalangan. semoga kita semua dilindungiNya.

Ummi Eisya said...

tak tgk pun pic ni..terus skrol ke komen..takut nak tgk..tapi jalan mmg jem..hubby aku dari kl mlm tu kul 7.30 dsampai jb kul 5 pagi..giler jem..

[-suziey-] said...

haih..btl..kadnag2 kita hati2..tp org yg cuai..
ape nasib pemandu tu ek? kalu dia mati ok gk..dia la punca..

Nana said...

yallah ngeri gile...
takziah utk keluarga diorang