Tuesday, October 12, 2010

Resepi Puding Triffle Mango bertakhtakan berlian...

Beria2 jumaat lepas nak buat triffle mango bertakhtakan berlian...
Sebab nak kalahkan triffle strawberry hasil tangan mama tisya..
Sekali gi tanya kedai kek manik berlian yang besar2 tu habislah..
Terus tinggggggg datang pulak idea nak buat triffle mango bertahktakan emas...
Kengkonon nak pi cari mango fresh warna kekuningan, then potong2 dadu tabur buat2 macam emas..
Tapi hampeh lah...sebab mango fresh warna kekuningan pun out of stock ..
Lagipun memang tak pi cari banyak kedai...sebab petang jumaat tu busy gi 2 open house penutup..
Last2 jom kita tengok apa jadi ngan triffle mango ku itu...hehe


Buat triffle ni senang...tak susah..
Cuma kena buat kerja lebih sikit lah...
Mula2 susun swiss roll dalam bekas berkaca...
Yer..bekas berkaca supaya kelihatan cantik..
Cantik penting yer...baru persepsi org kata mesti best ni!!!


Pastu kita buat lah lapisan pudingnya...
Ibu campur carrageena, fresh milk, dan sugar..
Kemudian bubuh perasa mango original yg jual kat kedai kek tu..
Perghhh..masa atas dapur lagi dah bau wangi..


Apa itu carrageena???
Selalu kalau ibu buat puding atau triflle, memang guna carrageena..
Langsung dah tak letak perasa puding atau apa2 yang mengeraskan puding tu..
Carrageena ni menyebabkan puding kita terasa lembut bak sutera...
Lagi lembut dari dadih tau...tapi kenyal..
Bukan lembut yang senang pecah2 tu...


Dah agak2 masak...curahkan atas swiss roll yang disusun tadi..
Curah perlahan2...sebab takut swiss roll terangkat...hehe


Untuk lapisan seterusnya...masak agar-agar bersama gula dan air..
Kemudian tambahlah perasa apa yang kita suka...
Ibu tambah perasa ros sebab nak warna lain dari yang puding tu..
Kemudian tabur nata de coco supaya nampak lebih cantik..


Hahh!!! Ni first time ibu guna whipped cream ni..
Sebab terpengaruh ngan mama tisya tu lah..
Ibu beli yang kotak macam ni...RM12.90..
Boleh ler guna untuk 2-3 kali..
Kalau nak lagi senang beli yg dalam botol tu jer...spray jer senang...tapi kuantiti tak samalah...mahal sikit ah daripada yang kotak ni..


Kebetulan pulak mixer ibu patah...
Sampai patah youuuu buat kek...ekeke
So last2 masuk jerlah dalam blender...
Nasib baik kembang....ekekeke..
Pukul guna blender lagi senang...tak penat tangan nak goyang2 inul...hahaha


Pastu sapukan whipped cream tu kat triffle tadi..
Make sura yer kengkawan yang triffle tadi betul2 sejuk..
Kang cair pulak whipped cream ni...hehe
Mama tisya letak starwberry...
Takkan lah ibu pun nak letak strawberry...
Kang dia kata meniru macam peperiksaan pulak..
So disebabkan dah tak tau nak hias ngan apa..
Ayah damia bagi cadangan
"HIAS JERLAH NGAN BETIK TU"
ekekeke....good idea


Pastu tambah lah topping coklat bagi nampak ader kelaszzzzz..
Hahahaha tu yang buat mahal tu..nak cover betik murah punya pasal...
Kalau letak starwberry..memang sah sah nampak mahal kan...


Akhirnya telah siap...
Yeayyy....makan pun sedap tau...
Ibu buat triffle ni sebab nak bawak gi kat suatu tempat..
Ke mana??? Tunggu next entry......

p/s: Whipped cream tu ibu buat oreo chocolated blended pun sodapppp!!!!

p/s: Mama tisya, ayu gurau2 jer erkkk...supaya resepi ni sesedap rasa...ekekekek

15 comments:

mama tisya said...

tu la tgu gk mango triffle bertahta berlian tu..tp kalo dpt mango lg best kn..betik pn betik la..janji sodappp

1st time dgr carrageena...tk pernh dgr b4 ni

tp bgs gk kn dgn ada blog ni bole share2 resepi and info kita tk tau..nanti kalo jmpe mango kuning2 keemasan buat lg ler bg nmpk kaya lg...ehhehe

MRS. K said...

hahha.. nak cari bekas kaca yang cantik dlu, then baru boleh buat! kekekeke

[-suziey-] said...

aisey xbuat lg triffle ni..mmg senang banget..dh beli pn bahannya..cuma xtau tujuan nk buat..klu takat nk mkn berdua ngn hubby je sebulan br abis..hahha

♥siEha♥ said...

sedapnye...bleh share2 resepi..

miera said...

sedap nyer kak ayu..nak minta resepi la.. =)nak try buat..hi.hiii..boleh ker?

LyNn HaMzAh said...

amboooi ayu...sure best triffle nie...nanti lynn nak try buat...hehehehe...

BIONIC WOMEN said...

punya ler tunggu tang erlian tuh..tapi x jadi ler plak...nampak best nih..nak try ler

zura@iwan said...

wahhhh...mmg bselera tgk ni....sure sedap bangat ni...hehe

maslinamansor said...

nampak macam mudah...

||| PöJìé PööH ||| said...

Eiii sedapnyaa..

Love,
PojiePooh Abdullah

Suhana Shahril said...

Maaf yer nak tumpang tanya. whipped cream jenama yg ayu bli ni halal ke?Senang tak nak dptkannya?kat mana slalu jual?Jusco?Tesco?Carefour?

liyanadiabu said...

sedapnyer..dulu hb pernah mntk wat mcm nie.tp xwat2 lg..carrageena tu mane nak beli..dye ganti serbuk puding ke?

mama rifQy said...

kak ayu..best la riffle tuhhh..

Nana said...

wow menarik kan triffle tu tingin nk wat

Ummi Eisya said...

nak skit...hihiii