Monday, October 25, 2010

Resepi Sandwich sedap hingga jilat jari

Hari sabtu aritu, ader tetamu nak datang..
Disebabkan tetamu nak datang jam 9 malam, maka sempatlah buat simple menu utk mereka..

Nama menu ialah Sandwich sedap hingga jilat jari..
Kenapa nama tu??? Sebab memang nampak org yg makan tu jilat jari pun...hehe
Ingat last time masa ibu buat sandwich tu,
Siap ader yg minta 2 keping nak bawak balik rumah suruh isteri dia buat sandwich sejibik cam ni...

Ok jom tgk cam mana nak buat sandwich ni yer..




Mula2 tu tumis bawang besar + bawang putih yg dipotong dadu sampai garing..
Lepas tu masukkan ikan sardin dalam tin yg telah dihancurkan..
Pastu masukkan sedikit ajinomoto ngan garam..
Agak2 dah masak tutup api..


Kemudian bila dah sejuk, masukkan tuna yg original tu...tuna yg dalam air tu jer..
Pastu masukkan sedikit mayonis dan sedikit lada hitam yg ditumbuk...
Lepas tu bolehlah sapu kat roti yg telah dipotong dia punya kulit tepi tu...
Kalau nak bagi makan org, make sure pakai sarung tangan yer tuan puan..


Agak2 dah siap semua, barulah ambil cebisan salad hiaskan kat bucu roti tu...
Siap...dan yg pasti memang mengiurkan serta menyelerakan...
Pagi2 buat sarapan cam ni, confirm suami sayang sokmo..
Bukannya susah pun kan...
Tapi kalau suami puan2 tak jilat jari, maksudnya sandwich puan2 masih tak capai tahap piawaian 5 bintang yer...hehe..
Selamat mencuba..


p/s: Kulit roti yg banyak2 tu nak buat apa erkkk??? Buat puding roti boleh tak??

p/s: Siapa pulak tetamu yg datang tu???? Jeng jeng jeng...

Post a Comment