Thursday, October 7, 2010

Jusco guna kotak untuk letak groceries dan balut sayur pun guna kertas!!

 Sabtu lepas kan...
Lepas buat marathon open house 3 buah rumah...
Otw balik singgah Jusco beli Groceries...

Masuk2 jer Jusco tgk ramai org beli barang letak dalam troli tanpa plastik..
Ibu rasa memang macam dah lama tau perkara ni....sebab baca dalam blog uols jugak lah rasanya..
Tapi Jusco Tmn U masih tak buat2...
So 2hb Oktober aritu barulah berkuatkuasa rupanya.....ibu pun baru tau sebenarnya..


Setiap sabtu aderlah Hari tanpa plastik...
Kalau nak plastik juga kena bayar 20 sen utk satu plastik...


Masa ayah damia tgh nak bayar kat cashier..
Datang seorang promoter Jusco ni tanya weols nak simpan barang dalam kotak tak???
Eh eh...boleh erkkk???? Tak tau pun hahahaha...
Last2 decided ok gak simpan dalam kotak...
Kalau tak jenuh gak nak angkut satu2 barang masuk keta...pastu punggah keluar dari keta nanti..
Dah lah free kan...haruslah nak!!!!
Lgipun rasanya promoter tu offer sebab weols memang beli satu troli punya stok...
Kiranya stok utk satu bulan lah tu...
Mau angkut satu2 kan..


Ni masa org Jusco tu tengah susun2 groceries dalam kotak...


Kalau yg sayur-mayur pulak, diaorg akan balut dengan kertas...
Meman jaga environment betul lah...


Akhirnya beginilah jadi semua groceries yg dibeli...
Tersorok dalam kotak semuanya kecuali barang2 plastik bag atau detergen..
Telur takkan lah letak dalam kotak kot...mau pecah nanti..
So semua sekali ader  4 kotak...
Ok gak cam ni kan...nampak kemas dan senang nak angkut...hehe.

Korang dah ader ke yg beli barang dalam JUSCO letak dalam kotak???

p/s: Yo yo or jer semalam cakap tak nak tido sebab nak BW ngan updated blog....pukul 1:30 am dah lali dah....zzzzzzzzzzz......slow2 lah BW erkkk...bloglist makin panjang ni...

p/s; Uols tgk tak Dato' Angkasawan ngan Dr. Harlina kat Wanita Hari Ini tadi???? 
Confirmmm meletup sampai ke kayangan wedding diaorg nanti...

Updated:

Lupa lak...kalau kita berbelanja RM50 dapat 1 beg ni free...kalau RM100 ke atas dapat lah 2 bag....tapi maksimum pun 2 bag jer...maksudnya ibu berbelanja RM270...sepatutnya dapat 5 bag lah kan...tapi tetap dapat 2 bag...alah tak kisahlah..asalkan dapat kan...hehe



18 comments:

[-suziey-] said...

emmm kt kl mmg dh bese senario camtu..eh tp xpasan plak jusco..mcm xpnh je sopping rh sabtu..ekekk:D

woooo mmg meletup la weding kayangan SMS ngn harlina tu.kelasss..kalah ct:D

mama zharfan said...

kat UK tu senario biasa ie kena beli kalau nak plastic bag :p kebykan org akan bwk bag masing2 dar umah :) so tak pyh guna plastic bag or beli plastic bag :)

Ezzah said...

ehh..bagus gak nih kan. rasanya lagi tersusun brng2 kita kan bila dia letak dlm kotak. :)

mummy_ayu said...

kat kl dah lama dah mula sabtu takde plastik..kalu nak kena bayar 20sen...samala..so kalu ayu kuar beli brg sabtu bawak beg (kalu ingat) sbb selalu lupa je..tapi jarang pun beli brg ari sabtu..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

o ye ker kiter tak tau plak sebab tak selalu sangat pi jusco selalu pi tesco je

Suhana Shahril said...

Rindulah nak shoppinglah!
Lama tak shopping groceries...huhu...
Dapur pun dah zero..lama x berasap

pearl said...

Lol dah ikut style kat sini ke beg kat certain supermarket beg plastik kene bayar. nasib baik kat store besar mcm tesco and asda masih free lagi beg plastik walaupun beg diorg offer beg yang tahan lasak tuh.
kedai kat sini. aldi pun kene beli beg plastik, tapi kitorg selalu guna kotak yang diorang letak bertimbun kat tepi. tak kisah barang sikit ke, barang banyak ke, leh ambil je kotak2 tuh....

tapi tak best kan, takde beg plastik, bersepah2 barang. ada beg tapi selalu lupa bawak beg, nak wat camne kan.
company leh untung sbb diorang takyah sediakan beg plastik. sbb tuh kedai2 kecik mcm kedai cina, nak beg plastik, kene bayar beberapa sen.

MrS. F!zA said...

belom jmpa lg la brg buh lam kotak..huhuhu


wedding kayangan tu..kelas mak! kalah la ct ye

mama tisya said...

jrg soping brg ari sabtu..tp p IKEA bkn ari sabtu pn kena byr plastik tu..huhuhuhu


ahad ni dlm nona tunjuk live wedding depa..jgn lupa tgk...

zura@iwan said...

kt tesco mmg kena pakai plastik sdiri...kt jusco x sure plak...x gi lg sopping sn...

LyNn HaMzAh said...

wah...jusco dah buat mcm nie yer...selangor dah start lama dah hr sabtu hr tanpa beg plastik...gie la mana2 shopping complex pun comfirm x kan dpt beg plastik...

BIONIC WOMEN said...

hehe.. xpernah plak beli groceries kat jusco..beli baju or gms items jer kat jusco.
tapi lagi senang angkut ler isi dalam kotak..hehe..aci x gi soping bawak kotak???

*ku tak punya apa* said...

langkah yg baik..agpunxyh a dia kena buang kotak tu..hikhik

Ummi Eisya said...

aritu pun gi jusco bukit indah, nasib baik beli baju je... so letak jela dlm beg susu eisya... kalau beli brg dapur.. x tau le nak letak kat mana.... huhu....

kakyong said...

dah lama tak shopping kat jusco.. tak tau la kat kinta city camana..

Aleyn said...

Bagus sebenornyer....sangat setuju ...negara barat dah lama practikkan...

Nana said...

heheh msk dlm kotak ek
kita mmg xsoping dah ari sabtu hahah
punye la kedekut nk bayor pastik heheh

Farra Dhelina said...

wa nmpk kemas la simpan dlm kotak ye