Thursday, October 14, 2010

Kisah washing machine yang ajaib dan sinki yang degil....

Macam2 hal pagi ni tau...
Kita bermula dengan pagi-pagi lagi ayah damia ajak ibu gi pasar Taman U beli lauk pauk..
Sebab MIL ibu datang esok...so kena lah masak special kan...
Pastu bila semua dah naik kereta...eh eh boleh pulak ayah damia melencong cakap nak gi KIPMART...
Sebab bawak budak2 ngan bibik kan...so kena pilih tempat yang tak lecak dan besar sikit..


Sebelum tu weols breakfast kat Mc'd dulu...
Mengisi perut yang masih kosong..
Kami pilih 4 set burger...
Kenapa 4 jer??? Sebab ayyunie tak pandai pun makan burger lagi...


Memang bagus lah aleesya ni...
Satu burger ni habis dimakannya tau..
Letak sos sikit jer...takut pedas...
-
-
-
-
-
Lepas dah siap2 beli barang basah dan lauk pauk kat Kipmart...
Org baiki washing machine call..
Kalau nak tau....dah 2 bulan washing machine ni rosak...
Bukan rosak apa pun...air yang sepatutnya masuk dalam machine tu reject lah..
Menyebabkan air keluar ikut kepala paip...

Nak dijadikan citer...semalam ayah damia saja repair2 ...walaupun tak tau sangat, tapi cuba gak..
Ayah damia siap sedut ngan mulut dia lagi kat lubang masuk air tu..kot2 tersumbat..
Pastu bawak keluar penapis air dalam tu...
Tengok2 air tu masih reject lagi...
So pasrah jer lah...anggap tikus membaiki labu...

Nak dijadikan citer..
Org yang baiki washing machine tu pun datanglah..
Lepas on switch ngan washing machine...
Alih2 tengok washing machine tu boleh guna cam biasa..AJAIB BETUL!!!
Aikkkk hairan...nape semalam air tu reject balik???
Rupa2nya...lain kali kalau nak tau air tu reject atau tak...kena on kan machine tu dulu..
Sebab automatik akan ader satu alat ni yg sedut air tu  masuk machine...
Haiyyyaaaa...macam tu ke???
Huhuhu...tak pasal2 free free org yg datang baiki tu dapat RM15 kan..
Bukannya buat keje apa pun...
-
-
-
-
-
-
Pastu lak...paip sinki tak kemas sangat...
Menyebabkan air mengalir keluar kat kepala paip tu jugak...
Ayah damia ngan tindakan heronya....buka lah semua batang paip ngan kepala paip tu..
Kengkonon nak ganti yang baru...
Sekali tu kan...huhuhu lagi haru biru tau...
Sebab sepanjang masa air menitis kalau kita tap on kepala paip tu..
Habis banjir kat kabinet ibu...sampai dalam2 sana hah banjir....huaaa...mau meroyan ibu...
Suruh ayah damia cari plumber, boleh pulak dia cakap tak der no phone plumber...
Huaaa..lagi meroyan ibu....sebab ibu memang sayang bangat ngan kabinet tu..
Nak buat seciput tu dulu pun habis kat RM5-6 ribu tau...
Kalau rosak???? Kena buat baru...sah sah sekarang ni lagi mahal kan..

Last2 ayah damia call lah kontraktor paip rumah ibu 3 tahun yang lepas..
Kontraktor yang bikin rumah ibu masa mula2 ibu pindah dulu..
Alhamdulillah...nasib baik dia boleh datang..
Tu pun jenuh ayah damia bukak balik fail rumah utk cari no phone kontraktor tu..


Apesal kalau tgk plumber ni buat kerja..macam senang jer..
Ibu tgk ayah damia dok uh ah uh ah...bukan main lama lagi...kat sejam gak..
Sampai banjir2 dalam kabinet tu..
Kalau nak tau, habis basah lencun baju ngan jeans ayah damia...hehe
Cina ni buat tak sampai pun 10 minit...huhuhu....
Biarlah yg expert buat kerje mereka yer..
Kami jadi pemerhati jer..


Ni ibu siap2 dah nak gi office...
Nak siapkan clients punya photobooks dulu...
Barang2 yang bersepah2 kat atas tu???
Biarlah si bibik yang expert menjalankan tanggungjawabnya yer...hehe..
Banyak lagi yang bersepah tu...tu baru 1/4 jer barang yang dikeluarkan...


Selesai semua masalah...fuhhhh...lega....


p/s: Kalau tak kerana tok ma ngan tok ayah aleesya + ayyunie datang....memang agaknya tak berbaiki lah semua ni...hehehe..
p/s: Setelah 3 bulan water heater rosak...baru semalam panggil org baiki....aishhh...itulah..selagi tak der org nak tido kat rumah kami ni...agaknya selagi tu lah biarkan ajer....

Post a Comment