Tuesday, October 5, 2010

Officially change their milk


Last week 30/09/10....Ayyunie genap 18 bulan ...
So since yesterday, she officially changed her growing milk from this




to this


Yeayyyyyy.....jimat duit ibu....
Bayangkan selama ni beli Enfapro A+ sekotak 650 g harga RM 58++..
Sebulan untuk Ayyunie saja susu 4-5 kotak....so boleh bayangkan berapa yg kami spent kat situ...
And now untuk Enfagrow A+ 650g harga RM36++....Banyak boleh jimat tu...hehe
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Untuk Aleesya pulak, this coming 17/10/10...she will turns 3 years old..
So ibu berhajat nak tukar susu mengikut saranan yang disyorkan..

From this




to this


Ibu baru berhajat jer tau...so nak tanyalah jugak kot2 sapa2 yg pernah bagi anak2 uols susu enfakid A+  ni...ok tak susunya???? Sembelit tak budak2??? Pastu berapa harga satu kotak??? Ader perasa apa??? Tak survey lagi pun ni...Kalau uols ader apa2 maklumat yg sama2 kita boleh share....inform yer...Aleesya start minum Enfagrow A+ since 18 months jugak....


Sekadar berkongsi Kisah benar:

Masa weosl pegi cuti2 kat Kuching last year...masa tu umur aleesya 1 tahun 11 bulan, ayyunie pulak 5 bulan...ader sepasang chinese tua (from KL) ni asyik tgk jer gelagat aleesya masa ibu ngan aleesya tgh tunggu ayah damia pilih2 kek lapis kat Dayang Salha Kek Lapis...ikuti perbualan kami...cewahh..


the chinese: how old your daughter?
ibu: next month will turns 2.....(sambil sengih2 kerang busyukk)..
the chinese: what milk she drinks?
ibu: Enfagrow A+
the chinese: no wonder she looks brilliant..
ibu: (sungguh teruja)...thanks...but why people always told me that Enfa milk can make our children brilliant??
the chinese: (tiba2 cakap melayu)....mestilah..susu mahal kan...mesti bagus untuk otak anak2...ader 4 times AAA kan...
ibu: (dah tak ingat cakap apa..hehe)


tapi selalu dengar org katakan...susu enfa bagus...terutama chinese...memang diaorg akan belikan susu enfa A+ untuk anak2 mereka....teringat alyyani cakap....nak bagi anak dia minum susu enfa jugak...nanti pandai main piano macam dalam TV...hehe...lagi satu masa tgh google cari gambar2 kat atas...terbaca yg seorg ibu tukarkan anak dia minum susu anmum kepada enfakid A+...terus anak dia naik kelas dari 5 (III) ke 5 (I)...hehehe...baca kisah dia kat sini.

p/s: Sangat teruja pabila setiap kali ibu telefon aleesya dari office, aleesya dah pandai berkata2....seolah2 dia dah makin dewasa...percakapan pun makin matang....dan yang paling buat ibu terharu ialah pabila dia nyanyi lagu "ibu, engkau ratu hatiku" dalam telefon....huhu...what can I say??? hanya mereka yg pernah mengalami moments tu jer yg tau...

p/s: Susu hanya membantu...tapi didikan adalah come first...

p/s: Masih tergiang2 kata mak ibu
"alah...ayu dulu pun besar ngan susu lembu LACTOGEN ....pandai pun....habis pun belajar master"
hehehehe

p/s: Aleesya diajar free diaper since 2 years.....by 2y 2m, dia dah boleh berdikari tanpa diapers...tapi malam2 still pakai lagi....and alesya betul2 free diapers (maksudnya  malam pun tak pakai, gi mana2 pun tak pakai) since 2 y 4 m.....alhamdulillah....senang jer nak ajar dia...
and now...malam2 kalau dia nak pee....dia akan kejutkan bibik...sebab dia tido bilik dia sendiri ngan ayyunie...kalau gi mana2 time emergency...sampai ke sudah dia tak nak pakai diapers tu tau....walaupun diapers seluar....sanggup dia tahan sampai terkepit2....katanya diapers tu utk baby jer...hehe...



We love Enfa....Thanks mead johnson!!!!


Post a Comment