Thursday, October 14, 2010

My First Music Class at YAMAHA

Finally...tercapai jugak cita2 ibu + ayah damia nak masukkan aleesya music class ni..
Bukan apa..sebelum ni dah pernah tanya, tapi sebab tak cukup 3 1/2 tahun, maka susah sikit aleesya nak masuk kelas2 cam ni...sama gak ngan kelas renang...kena 4 tahun ke atas baru boleh join..

Aleesya masuk music class kat YAMAHA...dekat jer ngan office ayah damia, hantar aleesya gi kelas pun jalan kaki jer..hehe..senang...
Actually aleesya aderlah pelajar yang paling muda sekali....sebab dia tak cukup pun 3 1/2 tahun lagi..ahad ni baru cukup 3 tahun...tapi lepas ibu baca-baca ayat-ayat sikit kat management tu, akhirnya aleesya di terima jua.

Kelas aleesya setiap hari rabu malam...sepatutnya boleh pilih rabu malam atau sabtu petang...tapi mengenangkan ibu + ayah damia ni kaki jalan atau tak nak terikat dengan schedule hari sabtu, maka pilih rabu malam jer lah...1 jam jer kelas dia...


Aleesya amik kelas Music Kids...kiranya level 1 lah tu.....perghhh..banyak lagi tangga yang perlu dinaiki untuk capai tahap profesional ni...hehe..verangan tul..
Mesti korang semua nak tau kan apa yang aleesya belajar??? Klik bawah

Yang bestnya tu group lesson ni ngan parents sekali....wowww...sangat teruja tau!!!
Gambar2 kat bawah ni snap by handphone jer....tu pun cepat2..sebab segan...so kalau ader gambar yg blur2..kira halal yer..


Aleesya mula2 masuk kelas...fuhhh...sangat suka dia..


Memang sporting habis lah aleesya...mudah tangkap apa yg teacher buat dan ajar...
FAST LEARNER i think..


Sangat kagum ngan teacher dia..
Sebab 1 hour non stop buat action ngan singging...tak duduk langsung dan tak minum air pulak tu..
Oh yer...ibu and aleesya jer malay dalam kelas tu....yg lain semuanya chienese...
Masa balik pun ibu tgk semuanya chienese tunggu utk next session...seorang jer malay...


Antara syllibus yg diajar..
Bukan saja kena nyanyi...tapi kena move, dance dan main2 ngan instrument...
Pastu note yg diajar ialah do re mi fa so la ti do..


Nampak tak aleesya betul2 kat sebelah teacher dia tu??
Ibu sangat bangga ngan anak ibu sebab walaupun pelajar paling muda, tapi aleesya boleh catch up dengan cepat...seiring ngn pelajar2 yang lebih seniour dari aleesya...
She was so happy in the class to explore and experiment with music...

Mesti ramai nak tau kan berapa kos untuk belajar music ni..
Tak mahal pun sebenarnya....affordable laaa...
Kalau untuk fees bulanan, leh tgk sini..

Cuma untuk 1st month lah kena bayar extra sikit..
Selain dari kena bayar yuran pendaftaran dan fees bulanan...
Wajib gak beli barang2 kat bawah ni..


CD- RM 31.90
Aleesya lebih cepat belajar kalau dengar CD...macam smart reader dia tu...sebulan jer dah boleh hafal semua dalam CD 1 tu...alhamdulillah...


Music wonderland - RM41
Buku ni wajib bawak setiap kali kelas...


Bag - RM18
Optional sebenarnya....tapi better beli...sebab buku2 music ni kan panjang2...so sangat sesuai kalau guna bag ni..

Lagi satu Toy box/sicker and book -RM58...yang tu dapat next week...sebab buat masa ni tak der stok lagi..







Dah habis kelas...ibu pun bawak aleesya balik gi office..jalan kaki jer pun.....sebab office tutup kul 10 kan..
Pastu boleh pulak aleesya ajak ibu gi makan NASI SUP kat ANI SUP UTARA...betul2 depan office ibu..ajak gi makan kat restoran bawah office ibu, dia kata tak nak sebab tak der nasi sup...huhu..demand tul..
Tengoklah tu..siap posing lagi b4 makanan sampai..


Ibu order nasi ayam...walaupun sebenarnya aleesya nak nasi sup...huhu..
Tak pe lah..nasi ayam pun ader sup jugak kan..


Memang berselera kaw kaw aleesya makan...betul2 lak tu makan nasi ngan sup jer...ayam ibu ratah...hehe
Agaknya 1 hour punya kelas tadi menyebabkan aleesya mudah lapar kot...ader ke teori ni?? hahaha
Alhamdulillah..kenyang anak ibu...naik office ibu, dia volunteer nak join students2 ibu punya kelas pulak....


Aleesya kat office ibu...masa ni budak2 semua dah balik..


Refresh balik apa yg dia belajar kat kelas music tadi..


Sebelum balik kira duit dulu yer...hehe

p/s: Ibu dah ader experienced dalam line education ni almost 7 years...so banyak yg ibu perhatikan tingkah laku students serta prestasi pelajaran mereka....semuanya ader bersangkut paut ngan kegiatan harian mereka...satu jer nak cakap...ibu sangat recommended anak2 kecik ni belajar music...bukan untuk jadi musician pabila besar nanti..tapi sebenarnya untuk minda serta otak kiri dan kanan mereka bekerja...

p/s: Ayah damia cakap...kalau setakat minum ENFAGROW A+ tapi tak pandai main piano, macam mana aleesya nak buat macam dalam iklan yg main piano sambil nyanyi lagu"IBU ENGKAU RATU HATIKU" tu...hahahahaha..bijak bijak!!!

p/s: ACI TAK KALAU ANGGAP KELAS MUZIK NI HADIAH UNTUK BIRTHDAY ALEESYA AHAD NI??? HAHAHAHA...IBU KEDEKUT KAN...


Post a Comment