Wednesday, October 27, 2010

Sapa kata tak leh berpiknik di rumah sendiri???


Hari ni kami berpiknik di luar rumah...
Tiba2 rasa nak makan ulam2 ngan budu..
Nak feel makan macam suasana kampung konon...
So, amik tikar bentang kat garaj kereta...
So boleh lah kami berpiknik kan..

Ni baru sudah makan lunch...
Antara menu hidangan hari ni..


Ulam kacang panjang celur ngan kacang botor


Sayur Park Coy masak oyster....kegemaran ayyunie ni..


Kerang masak sambal
Feveret ibu ni..


Dalca sayur + ayam


Ikan bakar kosong...


Budu...yg ni wajib lah aderkan...


Tembikai sebagai pencuci mulut


Dah tak tau nak buat air apa..
Asyik2 Sunquick ngan laici jer..
So harini buat sirap lah pulak..



Ni Aleesya + Ayyunie tolong letakkan sudu dalam pinggan


Snap dari dalam rumah..


Bersungguh2 ayah damia perah limau dalam budu tu...hehe
Aleesya makan ngan ikan bakar jer..
Ayyunie ngan sayur park coy dia tu..
Ibu??? Semua bedal...hehe

p/s: Ramai tanya KOYA tu apa??? KOYA tu berangan lah....

p/s: Ramai gak yg tanya masa amik gambar ngan beca kat melaka tu, kena bayar tak???Tak kena bayar pun...pakcik india tu baik hati...tapi bila org dah berbudi, kita kenalah berbahasa kan....setiap dari family kitaorg bagi lah jugak duit kopi kat dia....

p/s: Lepas ni nak tgk aleesya praktis buku muzik dia...alhamdulillah...malam ni kelas ke 3 aleesya...aleesya nampaknya memang serasi ngan kelas muzik tu..


21 comments:

BIONIC WOMEN said...

bestnya piknik luar rumah..tingat umah nenek, slalu makan kat serambi..huhu..

baru semalam masak pakcoy sos tiram..dhiya suka sangat tuh..

then semalam makan budu ngan ulam2an

zura@iwan said...

wahhhh...mmg best wooo bpicnic sekali sekala kt luar umah cenggini..hehehe...
lauk2 pon mantoppp..hehe

momguess said...

hishhh
best kan picnic mcm ni
dulu selalu jgk buat
tapi skg dh malas

budu tu feberet den!!!
kalau letak durian lagi best

LyNn HaMzAh said...

ambbboi berpiknik yer...best betul la...malam nie ada kelas muzik yer...sure seronok sakan aleesya kan...

Ummi Eisya said...

baca lagi n3 makanan ni...bestnye picnic mcm tu..mcm kat obc je..hihii

MrS. F!zA said...

mmg suka la piknik luar rumah ni..best mkn smbil angin sepoi2..hehe

k.ayu mmg pndai msk rajin plk tu bykkn menu..pttla abe khai sihat walafiat..sebab isteri pndai masak..hehe

terliur wei tgk kerang tu dahla tgh berpantang ni.. sob..sob..

♥siEha♥ said...

teringat umah kat kmpng...(walaupon xberape kmpng)sll mkn kat luar rumah rmai2 mcm tu..minum kopi ptg2..

mummy_ayu said...

seronok nye makan makan mcm nie...
oooo..koya tu berangan..baru tau..ma acih!! rajin aleesha & ayunie nolong...

mama tisya said...

lprrrrrrr tgk lauk2 itu

puterihannan said...

sedapnya tgk lauk pauk tuh!!! nak cikit... :D

kakyong said...

amboi... sedap2 nya menu.. budu tu tak leh tahan... ulam2 lagi..

Mata Hati said...

arkkk!!! bestnya. lagi2 kerang tuh.. ni yg buat perut tetiba lapar ni...huhuhu

Mama Zharfan said...

kecur air liur me tgk pics makanan tu :P

Gieyana said...

perghhh bestnyer..sedap suma menu ko..cuma ku kurang sket makan budu..allergic sket..huhu..mmg best picnic2 kan walaupon kt dlm umah..:)

*∽ IZAN ∽* said...

perrgghhHhHhHh...!! Menu sedap2.. memang cemerlang idea nko ni AYU!

mama rifQy said...

sedap sungguh..lame dok makan budu!!

mamalieyna said...

alahai syoknye berpicnic depan rumah! kt kg biasa la buat, kt bandor ni..hehe..lum try! ^_^

h4ni3 said...

banyak tul lauk... bersungguh ayu masak. kalau saya masak kat rumah, alamtnya 2 jenis lauk jela.. haha

Nana said...

hehe sweet nye korang piknik kt lama rumah heheh
sedap tgk lauk pauk tu

ninijuju said...

salam ziarah kak ayu..sy selalu baca blog kak ayu ni sbb gmbr ank2 kak ayu sume comey2..btw,kak ayu ore klate ko sbb sy tgk ado mkn budu tu..teehee..

Adyshariz said...

picnic kat umah sendiri..ok gak tu, tak penah try lagi, tunggu dak kecik ni besor skit.. tang budu ada cili api cicah ikan bakar tu tak tahan wey ..