Tuesday, August 3, 2010

Universal Studio Singapore


Salam Pagi Selasa...
Cam mana nak start entry hari ni yer???
Ok lah ok lah...
Sebelum ibu mulakan entry ni, ibu nak bagitau...
Bahawa ramai dah salah faham ke mana ibu pergi honeymoon hari tu..
Ni berdasarkan kebanyakan komen kat sini dan sini...

Memang ibu pergi New York, Hollywood, Madagascar, Far far Away, Egytp dan lain2...
Tapi pergi yg Universal Studio Singapore (USS) lah....
Bukan yg dekat Hollywood tu...
Takkan lah sanggup ibu nak tinggalkan anak2 kat bibik jer kalau Honeymoon kat Europe kan...
Pastu takkan lah pergi sehari jer...sekurang2nya mau pergi 5 hari..

Pasal warkah tu....harus ibu buat utk aleesya + ayyunie...
Sebab ni first time tinggalkan aleesya + ayyunie dari jam 6 pagi sampai 10 malam..
Selama ni nak pi mana2 vacation tak pernah tinggal diaorg...
Tu yg rasa bersalah tu..

Then kami pergi naik bas ODYSSEY (klik-klik)
Luxury Liner bas tau....2 tingkat...tapi kat tingkat bawah tak der penumpang duduk pun..
Lama giler tak naik bas....so kesempatan ni lah dapat berpegang-pegangan tangan dan berpeluk-pelukan dalam bas...
Bas pun canggih giler....siap boleh tgk movie dan main game lagi kat seat masing2 ...huhuhu..
Kalau tak memang tak tau pun ader bas macam ni...

Ok lah....sebenarnya ader banyakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk citer yg nak dikongsikan bersama..
Takut terkubur pulak citert bestttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt ni...
Gambar2 kat desaru yg konvoi ramai2 pun tak sempat nak citer lagi..
Nak2 yg kisah weols naik bot pi tgk kunang2 tu....huhuhu..



Actually, masa ibu + ayah pi Matta Fair tu, nak cari pakej gi Sentosa Island...
Memang dah lama berhajat nak pi situ....
Sebab org kata kat situ dah macam Hawaiiii..
Since Ayyunie kecik lagi....memang selalu tertangguh2 nak kesitu...
Sekali tgk, tak der pakej ke Sentosa Island tu..
Yg ader cuma ke USS...
Kitaorg apa lagi.....memang teruja weiii bila dgr perkataan Universal Studio...
Terus beli tiket on the spot...


Rupa2nya dekat jer USS ni ngan Sentosa Island..
Kiranya satu tempat jugaklah..
Cuma Island tu kat luarrrrrrrr sana...

Bayaran masuk RM197 per person...yer utk sorang sahaja...
Tapi disebabkan ibu beli pakej ni kat Matta Fair, dia ader bagi voucher makan SDG 15 per person,SGD 5 utk cenderahati, dan SGD 40 utk naik bas.....jimatkan...
Tapi jimat2 pun tetap banyak duit habis.....huhuhu...sebab currency diaorg kena darabkan 2.38 dgn duit RM..
Nasib dah standby duit RM lebih sikit dalam poket...so anytimelah kita boleh tukar kat money changer dalam USS tu...



USS ni baru jer beroperasi January 2010 ari tu..
Kiranya mash ramai yg tak tau kewujudan USS ni..
Pelancong yg pergi ke USS tu pun ramai Singaporean berbanding pelancong luar..
Yg ader ramai adalah tourist dari China dan Korea..
So kalau uols tgk gambar2 dalam entry lepas, memang ramai org cina jer kan...


Tiket "sold out" ok...
Kaunter tiket ader 6, tapi satu pun dia tak bukak...
Sebab menag full house ari tu..
So kalau korang nak pergi, better booking dulu tiket...
Nanti datang terpinga2 lak...

 

Globe lambang kemegahan USS
Siap ader kelua smoke lagi tu...
Memang cantik ah USS ni...

 

weeeeeee...
Kata honeymoon kan...
Haruslah berpegang2ngan tangan...
Tapi serius cakap....susah gak nak minta tolong org amik gambar kita...
Sebab bila tgk jer kamera ibu dgn lens telezoom tu...semua surrender weiii..
Huaaaaaaa....dah tu, kalau ader yg nak tolong amik tu, gambar lak ader yg blur2..ader yg shaking, ader yg tak focus betul2...ader yg pegang pun tak stabil...ader yg tak tau nak focusing cam mana...
So mana2 gambar weols berdua tu, tapi yg tak berapa cun tu, maksudnya org lah tolong amik tu..
Kalau yg cun cun tu tripod yg amikkan...
(sgt best tahap max guna lens 70-200mm ni...yg penting f/2.8...serius cakap nak beli, beli yg f/2.8.)

 

Woww...the superb bokeh..
Tapi ader boleh yg lagi superb2 dari yg ni..
Bagi hint kat ayah damia suruh call aleesya + ayyunie tu...

 

The ticket and the voucher...
Superb Bokeh kan kat belakang tu..

 

The gedixxxx pose from Ratu..
(sejak akhir ni students dah tak panggil cikgu dah, majoriti dah panggil ratu....weeee)

 

The gedixx paparazzi...
(Sejak dah ader lens 70-200mm tu, students pun dah tukar nama ayah damia jadi paparazzi..hehe)

 

USS....pasti kami dtg lagi...
Tapi kali ni dgn aleesya + ayyunie lah pulak...
May be next 2 year...
Kalau bawa budak2 umur 4 tahun ke atas....memang berbaloi kot...
Sebab budak2 ni dah kenal karakter kartun dan dah boleh main macam2 benda kat sini...
Tapi kalau bawa Aleesya confirm dia takut tgk karakter2 yg ader...
Nak2 banyak lak karakter yg pakai topeng ntah apa2 kat situ..
Nak bawak Ayyunie lak dia may be tak dapat menghayati susana disitu kan...
So agak susah jugaklah kalau bawa anak2 yg masih kecik ni..
Yg penting nanti parents tak leh enjoy dan main segala benda yg kat situ...
Wallla.....tak sabar nak share banyak lagi citer ni...
Pasni akan citer part by part ikut tempat yg weols pergi...

p/s: Selama ni masuk Singapore ngan keta....rasa macam senang jer masa kat imigresen malaysia ngan singapore...sekali gi ngan bus....huaaaa....kena turun bas 2 kali check passport dan jalan ikut laluan yg disediakan...masa balik pun 2 kali gak...btw ok lah kan ader experinced cam ni..kalau tak sampai ke sudah tak tau cam tu prosedurnya...

p/s: Memang satu hari tak cukup kat USS tu...tu pun kitaorg balik kul 7 malam...actually malam tu ader pertunjukan lagi....tapi dah dtg ngan bas travel...hasrulah ikut schedule diaorg kan...

p/s: Kalau tak fikirkan anak2...memang dah check in Hard Rock Hotel dah pun tau...mood honeymoon membara2....kuang kuang kuang..

Post a Comment