Wednesday, August 25, 2010

Menu yg dimasak dengan hasil tangan sendiri sepanjang 1 Ramadan - 14 Ramadan

Menu-menu kat bawah ni adalah hasil dari air tangan sendiri..
Bermula 1 Ramadan hingga 14 Ramadan
Gambar adalah disnap secara rambang, bukan ikut turutan hari...
Lagi satu, ader gak yg tertinggal nak snap...
Tu masa dalam keadaan kelan kelibut lah tu...

Weekends selalu makan luar..
Isnin + selasa selalu makan kat office..
The rest memang masak lah kan..
Kalau gi PARAM pun kadang2 jenuh pk nak makan apa...hehe

Jom tgk

LAUK PAUK:


Ikan tongkol bercili
(ikan tongkol rebus dulu tau)


Dalca sayur + daging


Dowry masam manis


Sotong celup tepung


Nasi jagung
(tapi lebih suka makan nasi putih time berbuka)


Daging masak kicap bersos


Asam pedas kepala ikan


Sawi goreng udang


Again...sotong goreng tepung


Kerang masak sambal...
(suka makan lepas tarawikh/ moreh)


Begedil


Aksesori soto


Sup Gear Box


Ikan bilis goreng
(setiap kali ader sup, mesti ader ikan bilis goreng)


Keropok


PERASA TAMBAHAN:


sambal belacan


Sambal kicap  - makan bersama sup atau soto


Sambal ikan

KUIH MUIH YG DIBUAT SENDIRI:


Buah Melaka


Roti sardin


Pengat sagu - guna susu cair


TAPI SELALUNYA AYAH DAMIA SUKA BELI KUIH KAT PARAM
(sebab dah tau isterinya tak expert buat kuih)





So??? Macam mana???
Ada nak minta resipi??
Resipi campak2 dan agak2 jer pun..
Tak der sukatan yg betul2...
Dah expert biasa katakan...

Ayah damia ni cerewet bab2 makan ni...
Sekali makan mesti ader at least 3 hidangan lauk tau...
Dah biasa isteri masak sedap...tu yg demand masak macam2 tu....ekekeke..
Kalau berbuka mesti ader nasi...Sahur lagi lah kan...
Dan lagi satu, makan kena berhidang kat rumah ni...
Tak main de ayah damia kalau sediakan makanan cincai2...

Kalau ader yg nak minta resipi tu, insyaallah...boleh jer nak share...

p/s:  Kelmarin dan semalam, pergi PARAM UTM....makanan memang murah berbanding ngan PARAM kat luar, kualiti pun lebih kurang sama jer....lagi satu, kat PARAM UTM dah tak jual makanan dalam polistrin....semua dalam bekas tuppeware transparents tu...ader yg charge 30 sen utk bekas tu...apa2 pun makan dirumah adalah lebih selesa kan...
Post a Comment