Thursday, August 19, 2010

Aleesya + Ayyunie baru balik shopping raya ni....


Hari ni ibu tak keje...
So misi utk shopping2 waktu org tgh sibuk bekerja haruslah ditunaikan...
Suka Ramadan kali ni...
Sebab hari cuti ibu masa bulan pose ni pada hari kamis, jumaat dan ahad..
Sabtu keje separuh hari...
Yeayyyy...banyak masa kat rumah utk mengasah skill jaga anak2 dan masak2..

Pagi tadi (pagi lah sgt)...kul 11 pagi ...
Ibu ajak ayah damia pi shopping baju raya..
Kalau uols semua dah bertempah bagai baju raya...
Weols suka beli yg ready made jer..
Senang...walhal sebenarnya agak susah gak nak cari ikut ketinggian ibu ni..
Saiz selalunya ok...cuma senteng bahagian tangan dan labuih baju jer lah..

Seperti tahun lepas...butik pilihan kami ialah butik Lavinia..
Senang kat sini ada jual baju sedondon ibu, ayah dan anak2 sekali..
So pilih jer design mana yg berkenan...
Tapi still kena pandai mix and match jugaklah...
Tapi kali ni design yg ibu berkenan tu dah tak keluar pula edisi utk kaum ibu...
Huhuhu...terpaksa cari design yg lain sikit...
Tapi tangan pulak senteng...Alahai...
Last2 beli baju raya utk aleeysa + ayyunie dulu lah..
Ni utk raya pertama lah kiranya..

(abaikan mutu gambar yg ala-ala kadar jer tu..guna HP cap ikan je ni...weols sampai rumah jam 3 ptg tadi..)


Dah last2 baru teringat nak snap2 gambar..huhu..
Tak pe lah janji ada..
Memang ramai lah assistant yg nak tolong tukarkan baju ayyunie ni..
Sebab Ayyunie lagi sporting drp kakaknya..

 

 Ke hulu ke hilir Ayyunie ni,sabar jer lah kita dok layan..


CONFIRM!!!! Beli baju Aleesya + Ayyunie jer lah..
Siap add on inner sekali..
Baju ibu yg berkenan tak der saiz lah pulak...
Dah berkenan tu senteng tangan pulak...alahai...



Balik rumah, ibu pakaikan sekali lagi baju ni kat Aleesya + Ayyunie...
Nak tgk mana yg kena alter sikit2 tu...
Alhamdulillah...kain labuh sikit jer..
Cuma tangan lah yg kena alter sikit..
Tugas bibik lah tu meng "alter" baju...
Hehehehe ...selalunya pun bibik yg alterkan...nak harapkan ibu??? 
Kureng lah bab bab jahit ni...



Motif ambil gambar ni nak tunjuk saiz Ayyunie tu....Saiz 6..
Tapi tersorok pulak no saiz tu..
Kalau compare baju yg dibeli tahun lepas, Ayyunie dah bertambah 2 saiz..


Ni baju yg dibeli tahun lepas..
Untuk raya ke 3..
Saiz 4...huhuhu..banyak gak kena alter sebab raya tahun lepas kan Ayyunie baru 5 bulan ++

 

Tadi cuba pakaikan balik baju ni..
Huhuhu...lengan baju dah senteng separuh tangan ayyunie sekarang...
Dalam masa setahun jer, cepat betul besar budak2 ni kan..
Nasib baik lah masa alter dulu tak potong terus..
Ibu suruh bibik alter jahit tingkat2 kat tangan tu...
So tahun ni still boleh pakai lagi sebab jahitan yg tingkat2 tu boleh dibuka..
Jimat sikit..
Lagipun Ayyunie baru pakai baju ni sekali jer..
Tu pun masa raya tahun lepas...sayang pulak tak terpakai..



 Kain pun dah singkat...
Nasib baik masa alter tu suruh tukang jahit kelepetkan ajer yg labuh tu..
So, still boleh buka lah jahitan tu kan...
Hehehehe...bijak berbelanja, menang memakai...(eh..ada ke peribahasa ni????)

*******************************************************************

Selingan...
Gambar2 kat bawah ni masa weols aleesya + ayyunie lunch kat Mc'D tadi...
Walaupun puasa...tetap ramai org...tapi cina ngan india jer lah..hehe


Feveret Aleesya ni kalau burger..
Dah pandai nak makan burger...tak main dah bubur2 ni..
Tapi bubur yg ibu buat laju jer makan....



Cara2 pegang burger dengan betul...



Ayyunie macam biasa lah...
Bubur tetap jadi pilihan..



Dah lepas makan...masa utk bermain pula...


Aleesya sekarang kalau main, dah lebih kreatif..
Macam2 gaya dibuatnnya tu...huhu


p/s: Esok, lusa dan seterusnya ...misi mencari baju raya utk diri sendiri dan baju raya hari ke2, ke3, ke4 dan seterusnya....alahai...ayah damia cakap, tak raya pun shopping raya, puasa pun shopping raya, malam raya pun confirm shopping raya lagi...hehe...pompuan...pompuan...


kk
Post a Comment