Tuesday, August 24, 2010

Apa Jadi Dengan Cream Puff tu??? Jadi ke tak???

Ehhhh....Ingat lagi tak citer pasal ibu nak buat cream puff jumaat lepas???
Tak ingat??? alahai.....klik sini....
Agak2 cam mana lah rupa cream puff yg first time ibu nak buat tu erkk???
Jom kita tgk perjalanan ceritanya...


Seperti biasa...ibu ikut betul2 sukatan dan bahan2 yg diberi dalam link tu...
Masukkan air, butter, tepung gandum dan telur...kacau2..




Dah agak sebati...masuk dalam piping beg...
Guna nozzle yg diameternya 0.5 cm



Hah...masa kat sini lah mula rasa confius...huhu
1. confius doh tu sebenarnya keras atau cair sikit...yg ibu buat ni keras giler...sampaikan nak tekan nozzle pun merah2 dah tangan..
2. confius nak besar mana doh ni?? ibu buat kecik2 sebab bayangkan yg ia akan mengembang..
3. confius nak pusing2 cam mana??? nak ke kiri ke? nak ke kanan ke??huhu..
Tapi tetap meneruskan misi buat cream puff ni...
Masa baked pulak guna api top jer....masa ni pun confius gak...nak guna "bottom" atau "both"...tapi buat2 pandai guna top lah...
Dan hasilnya??? korang jangan gelak guling2 tau...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ibu tau korang mesti dah senyum simpul ni kan...
Cam mana lah rupa cream puff ibu tu agaknya...
Ok lah jom tgk
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Kalau nak gelak, gelak sikit2 jangan over2 tau..
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-


Jeng jeng jeng...
Ni lah rupanya....adusss...sabar jer lah...
Mesti korang gelak tahap giler kan...
Apesal keras semacam ni??? pastu tak kembang2 pun, lagi satu kenapa hangit atas???
Huhuhu...pelbagai soalan dikaji...
Tapi disebabkan dah buat...tetap kena teruskan...

Jom tgk kastardnya pulak...



Disebabkan puff tadi hangit...
Maka ibu pun alter lah kuih tadi jadi kuih lain...
Memandai jer kan buat kuih sendiri
Kastard tu dah best rasanya....
Asal warna kuning...
Tapi nak lain yg lain punya pasal...
Letak chocolate...
Dan hasilnya???



Hehehehe...nak cover yg hangit tu...
Maka buat lah topping cam tu..
Siap hias ngan manik urai lagi...
Kengkonon budget suami tercinta tak perasan lah hangit...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Pastu ayah damia pun balik lah keje...
Siap tanya ibu kuih apa ibu buat ni...padahal dia dah tau nak buat cream puff sebab dia dah baca dalam FB agaknya...
Ibu pun jawab
"CREAM PUFF ALAF BARU BANG"
sambil muka blushing giler sebab nak tahan malu ni...
feveret ayah damia tau cream puff ni..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Maka bermula lah episod berbuka puasa...
Masa ayah damia nak makan "cream puff" tu..
ayah damia cakap..
"kuih apa lah sayang buat ni???"
Pastu dia terus ngap....
Nak tahu ayah damia cakap apa??
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
"NI BUKAN CREAM PUFF, TAPI KERAS PUFF'

huhuhu...ibu kalau buat kuih2 yg first time ni memang failed...
Even ayah damia pun dah kenal sapa isterinya..
Maka dia pun awal2 dah beli 3 jenis kuih...
agar2 bersantan, murtabak dgn karipap...
ekekekeke...katanya dah tau dah hasilnya...
Baik beli siap2...kot2 tak jadi...




Keras puff...oh keras pufff...
Apalah nasib badan...
Confirm ni last ibu buat cream puff...
Pasni nak cuba kuih lain pulak...
(tak serik2 tu...hehe)


p/s: Ibu lagi terror masak lauk pauk berbanding kuih muih...
Tapi setakat kuih senang2 macam buah gula melaka, agar2, dadih, kek simple2 tu boleh lah...
Percaya tak?? buat cokodok pisang pun kadang2 tak menjadi...
So, practise make perfect rite??


Post a Comment