Friday, August 13, 2010

1st time bayar saman keta kat oversea....


1 Ramadhan aritu kan ibu gi Singapore (oversea lah tu jugak kan)..
Nak amik stok baju kebaya sambil shopping baju kebaya jugak utk Aleesya + Ayyunie..

Turun rumah dari jam 1:45 pm..
Jalan boleh dikatakan smooth sebab Johor kan cuti aritu..
Kat checkpoint Malaysia pun agak lenggang...
Cuma checkpoint kat Singapore lah jam sikit...

Masa tgh tunggu turn nak check passport tu..
Tiba2 ayah damia tanya ibu either Autopass Card valid atau expired..
Seingat ibu macam dah expired sebab setiap kali kita renew roadtax keta, setiap kali tu lah jugak kita kena renew Autopass Card tu....Lagipun JKV****baru renew April aritu..
Tak pe ah ibu cakap, nanti check....sampai2 kat checkpoint, sah tertera tulisan
"Error"
Maksudnya betullah tu dah expired..

So weols kena masuk red lane utk renew Autopass tu...
B4 sampai office nak renew tu...sekali lagi kena checkpoint...
Pastu officer yg bertugas pun tahan weols then cakap
" Your car plate number JKV**** rite??"
"Sorry sir, you have 1 summon  on 5th July last year"

Alahai...perkara yg paling takut dah terjadi..
Huhuhu...jenuh pk ye ke weols ader masuk singapore on that date...
Check kat passport, confirm weols ader masuk...huhuhu...

Masalahnya kan...dah setahun lebih saman tu...
Pastu, lepas dari tarikh 5th July tu, Ogos 2009, Sept 2009, Jan 2010 memang kitaorg ader masuk Singapore by car....kenapa diaorg tak trace masa tu erk???
So nak tak nak, memang weols kena bayar...
Kalau tak, tak boleh keluar dari Singapore...
Haishhh...habis sudah duit simpanan ku yg memang berniat nak berpoya-poya bershopping kat singapore tu...
Huhuhu...tak der rezeki betul.....

Abis tu, takkan tak nak bayar kan...
Kang tak pasal2 bermastautin kat Singapore tu...hehehe..
(As you all know, Singapore kan sgt strict dan penuh security....nak makan Chewing gum pun tak boleh tau)



Ni dia bukti kami bayar saman tu..
Huh....saman kat Malaysia pun tak terbayar...
Tapi takut disabitkan kesalahan antarabangsa....bayar lah jugak...
SGD70 tu kena... sebab parking jer...
Kalau kat Malaysia, salah parking atau tak letak coupun, cuma kena RM30++ je..
Ni kalau convert RM ..mau cecah RM170 gak

 Ni resit yg weols renew autopass card tu..
Masuk free cuma utk 10 hari jer setahun..
Pastu dah kena charge kalau nak masuk singapore..
Kalaulah warga singapore pun kena charge masa masuk Malaysia...
Mesti kaya punya Malaysia kan..hhehhee


Ekekekeke.... masa ibu dalam keta..
Aderlah tunjukkan gambar Aleesya umur 10 bulan masa amik passport ni. kat ayah damia..
Pastu weols gelak2...sebab lain sgt muka aleesya dulu ngan sekarang..
Aleesya kecik2 dulu nak tumbuh rambut pun take time tau...
Pastu tembam lak tu...
Korang rasa sama tak gambar aleesya dalam passport ngan aleesya sekarang???
Iras2 tu ader lah kan...hehe

Ayyunie tak ikut tau masa tu...
Since passport Ayyunie memang ader dalam keta...ibu pun tunjukkan gambar ayyunie ni kat ayah damia..
Masa ni Ayyunie 5 bulan..
Tebalkan rambut ayyunie...mata hitam pun besar...pastu macam boy pulak weols rasa..
Memang berubahkan muka budak2 masa kecik2 ngan sekarang..


2 insan yg lahir dari rahim yg sama...
Tapi tetap tak sama...


Bagi sapa2 yg nak masuk Singapore, kena isi form ni dulu yer..
Yess...setiap kali masuk, setiap kali lah jugak kena isi form...


If nak driving into & out of Singapore,
Autopass ni memang amatlah penting...


Post a Comment