Wednesday, May 26, 2010

cina pun makan budu ker?????

Malam semalam lepas balik keje kul 10 malam...
Ayah damia ajak pi dinner kat Restoran Pokok Ceri...
Pernah buat liputan pasal restoran tu...
Nanti baca kat sini...

Cam tu lah tiap2 malam...
Balik keje jer mesti jenuh pk nak dinner mana..
Kalau rajin gi ler dinner jauh2 ..kalau malas makan kat area berdekatan rumah jer lah...
Yang penting makan, makan, makan..

Restoran ceri ni memang terkenal dgn makanan pantai timur jer..
So malam tu cam biasa ibu pun makan lah nasi berlauk...
Budu dan ulam-ulaman mestilah adakan...
Kata masakan pantai timur...
Owh..ayah damia kurang gemar yer budu...
So, ibu lah yg dok makan budu tu sorang2..

budu
Gambar amik kat sini

Lebih kurang cam ni ler rupa budu tu...
Siap segala aksesori dalam budu tu..
Fuhhh kalau kat kg siap letak tempoyak lagi tuu..


Gambar amik kat sini

Dan ulam-ulaman yg wajib ibu amik mestilah terung pipit ni..
Ulam2 lain cam ulam raja, jantung pisang, daun selom, timun, dan lain2 dah biasa jumpa...
So ulam ni jer yg ibu jarang2 jumpa..
Haruslah menghadap jer terung pipit ni kan...
Ayah damia siap geleng2 kepala lagi tgk ibu makan ulam cicah budu ni..
Katanya cam "kambing"...ekekekekek..

Pas tu nak dijadikan citer...
Sebelah meja weols tu ader lah pasangan cina..
Mula2 curious gak, takkan org cina suka makan makanan pantai timur kot..
Pas tu berfikiran positif may be couple ni makan masakan panas kot..

Sekali tgk...
Hahhh ko ambikkkk...
Siap makan budu dan ulam-ulaman tu...

Gambar amik kat sini

Lebih kurang cam ni lah antara ulaman yg diambik oleh couple tu..

Yang paling tak tahan tu siap ader ulam ni lagi..huhuhu

Gambar amik kat sini

Bukan satu tangkai tapi 3 tangkai tau...
Huhuhuhu...kalah melayu sejati..
Ibu makan budu tapi tak gemar makan petai..
Kalau makan petai jawabnya ibu kena tido luar ler....muahahahahahaha..
(Tapi kadang2 curi2 makan gak kalau ader dalam sambal udang atau ikan bilis tu...)

So...kalau org cina pun makan budu ngan petai...uols makan tak budu ngan petai ni???

Post a Comment