Wednesday, May 26, 2010

Canon EF 50mm F1.8



Niat dihati sekadar utk pergi lunch jer kat Plaza Angsana tu semalam...
Walaupun dah tau kat situ banyak kedai camera...tapi buat2 tak tau...
Akhirnya mula2 sampai lagi dah pi terjah salah sebuah kedai camera ni..
Konon2nya nak usha lah lens 50mm tu coz ari tu ader org komen dalam blog yg kalau guna lens 50mm ni..
Bokeh lagi cantik...
Tapi akhirnya tak sangka lak yg lens 50mm ni ratus2 jer harga...
Ingatkan ribu raban...
Kebetulan ader rezeki lebih dalam poket..
Apa lagi ..terus lah TERBELI...

Walaupun niat dihati nak sambar Canon 70 - 200mm F2.8..
Akibat diracun oleh sifu dan rakan2 fotografi...
Melihatkan harganya tu mak aii...RM7k tu...
Teruslah simpan niat dihati....
Nampaknya kena menabung banyak lagi ler dalam tabung KFC tu...
Kalau nak berbisness dalam bidang fotografi, rasanya berbaloi2 beli lens 70-200mm tu..





Ni ler rupa lens tu..
Lepas ni bokeh menjadi lebih cantik lah yer...



Tapi satu jer lah kelemahan lense ni..
Statik 50mm jer lah..
Tak leh nak zoom in zoom out..
Maka haruslah photographer nya yg bergerak cergas sikit utk mendapat angle yg bagus..
Ke depan, ke belakang..
Tak pe lah...yg penting gambar cun..
Dan kita puas hatikan..

Tunggu jerlah hasil pics from lens 50mm ni...


Psttt...ayah damia...jadi tak nak pi vacation hujung minggu ni?? Leh try test lens baru...nak tunggu yg free seat ke Over the sea tu.....10 bulan lagi ler menunggu...
(Kata jer free seat..kena bayar ratus2 gak weiiii....marah2 pun booked jugak...ekekeekke...thanks ayah damia....kerana dirimu begitu berharga..)



22 comments:

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

kak ayu, gambar2 entri semalam dan akan menyusul kejap lagi semua dari lense 50mm.. ok je kan?? tapi memang tak leh zoom out la kena duk dekat cikit..hehe.. naman pon ada wat bis kecilan suka2+hobi...juz guna 50mm je.;)

Nia said...

perghh!! dah beli..mesti gambar cantek nih nanti!

b.O.n.d.a said...

waaa...rejeki datang bergOlek! =)

firahadifa said...

slogan last tu tak tahannnnnnnnn... kekekeke

mama tisya said...

wah mmg mantop ler gmbr2 vacation lps ni...bestnye die tk lama lg nk p over the sea:)

Ezzah said...

amboiii..pasni makin mahir la akak snap snap snap kan. :)

Ummi Eisya said...

pewitttt..cayalah..lepas ni meletop lagi la piccas si damia tu semua..g test tau..

aku memang dah lama survey,tapi tak terbeli pun,kena kumpul duit skit2 dulu..tabung tak penuh lagi..huhuuu..

ko siap terbeli lagi..cayalah..ku suka ayatmu itu..

p/s-lepas ni masuklah workshop utk portrait lak..mesti lagi ummmmp

[-suziey-] said...

hehehee dh beli dh..mmg cantik giler bokeh guna lense ni..murah jek..ktia beli rm300 jek..tu la kita pn nk amik 70-200 tu xamik2 lg ni..hr tu bersemangat stok baru plak xde..ni dh kuar 2nd edition..kena rembat cpt2..hehe..

synn said...

yes..mmg cantik gambaq dr 50mm ni:)bokeh mmg delicious

Nana said...

gambo mmg kompom lawa la..ritu g i-city pon amek gambo guna lens 50mm kawan punye...

alyyani said...

alahai, tak tau apa2 ni. hehehe... tunggu outcome je la nanti ni :)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

fiza - bagus ler ader bisness walaupun kecil-kecilan...lama2 yg kecik2 tu jadi ketui2..

setakat ni tak snaps lagi guna 50mm tu..tak sempat lagi..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

nia - ayu tak try snap2 lagi..nanti kita tgk hasil nya yer...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

bonda - tak bergolek pun..kalau rezeki dtg bergolek pasti amik yg 70- 200mm tu...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

fira - slogan last tu kena ader..ayat mengayat tu...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

mama tisya - mantap ke?? tunggu jer lah hasilnya..

hurmmm lambat lagi ni weiii nak gi...tapi macam tak de perasaan pun yer jugak coz lambat sgt...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ezzah - insyaalah...semoga makin mahir...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ummi eisya - weii..aku tak nak gambar meletop...nanti terbakar...ahahhahahha..

weii..ko mintak jer lah ngan daddy eisya tu..ngayat2 sikit...confirm dapatnya lah...

tak pun ko buat2 lah TERBELI gak..confirm tak leh nak kata apa...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

suziey - yg 70-200mm tu memang meletop....tapi kena menabung lebih sikit lah ni....bila lah nak penuh tabung KFC ku itu...ekekekkeke..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

synn - bokeh memang delicious yer...harus snap2 ni..tak test pun lagi..tak sempat...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

nana - ooo.pics yg gi i - city tu guna 50mm yer..cun cun...memang cun..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alyya - ok ok..nanti kita tgk result dia yer...