Friday, May 21, 2010

Outing Asas Fotografi - Di sebalik tabir



Ni baru berkesempatan nak buat report penuh..
Ahad lepas, ibu dan ayah damia berkesempatan menghadiri kelas fotografi..
Actually jarang tgk couple yg sama2 komited nak pi kelas fotografi ni kan..
Selalunya kita tgk kalau tak suami yg attend, mesti isteri yg attend kan..
Maksudnya salah sorang lah kan...
Tapi ibu mana boleh..
Takkan ibu jer pandai nak amik gambar kan, 
Ayah damia pun kenalah pandai....
Barulah sama2 ambil gambar pasangan mantopppp!!!..

Bila dah pergi couple...
Bayaran per head pun kena double lah kan..
Tapi alhamdulillah...dapat diskaun RM50 dari jumlah sebenar kos yg kami bayar tu...

Outing kali ni dibuat di HUTAN BANDAR MBJB..
Kelas bermula jam 10 pagi, dan tamat jm lebih kurang 1 tghari..
Jom kita tgk ap yg berlaku di sebalik tabir..


Mula2 sekali kami akan belajar cam mana nak guna manual function cam shutter speed, ISO dan Apperture..


Nama pun buat kat Hutan Bandar kan....
So nyamuk pun tak yah cakap lah kan...
Sian kat model tu hah....kenan gigit nyamuk pun still control senyum...


Dah lepas belajar teori foreground, subjek dan background,
weols beralih tempat lak...
Kali ni nak focus kepada penghasilan bokeh...


Tengoklah tu....bersungguh2 ibu belajarkan..
Siap buku bagai lagi...
Tapi bagus gak gi couple ni ...
Ayah damia focus kat praktikal..
Ibu lak focus teori..maksudnya ibu salin ler ilmu2 yg diperturunkan..


Yang ni belajar teknik lighting lak...
Kalau guna "benda alah" cam dulang tu..
Muka model lebih sekata cerahnya..


Eah....tgklah sifu kami beraksi...
Ni semata2 nak dapatkan angle yg terbaik....


Ader style lah sifu kami ni..


Corner maut kat longkang lak ni...
Fuhhhh dasyat...
Tapi katanya ader yg lebih ekstrem tauuu..


Pabila protege masuk longkang.


Sama2 tgk hasil yg dapat...
Masa ni sifu akan bagi komen apa kelemahan dan kelebihan shoot yg kita amik tu..


Payung lutsinar pun ader hah...


Yeayyy...bokeh menjadi....
Shoot from ayah damia...


Inilah team kami...
Ibu tetap beayu-ayuan dalam hutan tu ngan skirt yer...


Gaya poyo daripada kami semua...
Ini menunjukkan yg kami sgt puas hati ngan kelas ni..



B4 balik..weol lepak2 jap kat Burger King minum2 dan bincang hasil kelas tadi..
Tapi sayangnya bu + ayah damia tak leh nak tunggu lama...
Coz kul 2.30pm nak pi batu pahat attend kenduri aqiqah kat Batu Pahat..


Sebelum balik tu sempat lagi belajar teknik silhoute..


Ramai dah yg tanya kat blog, ym dan FB yg ibu belajar kat mana fotografi ni...
Terutamanya yg stay kat JB....
Insyallah.....nanti sifu ni akan buat lagi kelas asas fotografi ni...
Kali ni may be khas utk kaum2 ibu lak...
So ader sesapa yg nak join???
Nanti inform yer...

Sedikit maklumat kepada yg nak berkenalan ngan sifu kami...





11 comments:

Aleyn said...

Perrgh...gitu sekali amik gambar...seb baik tak masuk longkang...

Lepas ni makin meletuplah shoot2 yg ibu ayah Damia amik nanti...x sabar nak nengok

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

dasat sampai baring atas longkang.. hehe

tak pa yg penting ilmu yg kita dapat..;)

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah susah gak nak dapatkan gambo yang tantek ek...macam2 aksi ada...pasni mesti ayah ibu damia dah teror kan...leh wat bisnes ni

Siti said...

mak aiii..bagusnya siap gi kelas...mcm2 style ambik gambar yer

Adyshariz said...

wah.. jd cameraman pon kene posing rupanya.. gud luck ye ayu, moga2 jd fotographer yg pro after this..

alyyani said...

dah nama pun sifu kan tak kisah dah nak kena posing cmne. asalkan gmbr yg diambik tu cantik. nanti ayah damia lak posing gitu bila dah pro. :) eh, kita pompuan kalau nak belaja mesti amik buku nota salin kan, lelaki jarang buat gitu. kaut memori diorg ni. yela, diorg terus praktikkan kan?

[-suziey-] said...

hiks..lawak..mcm2 gaya..mmg cenggitu la kalu nk dpt hasil terbaik..kena tonggen2 sume..xleh nk malu

Carl Samsudin said...

owh class ni din yang buat eh? okeyh2! patut la. gud luck ok!

Ummi Eisya said...

lepas ni meletop la pic ko..mesti cun punya..ko beli la lens potrait tu utk amik pic model berdua ko tu..mesti lagi meletop..

Nia said...

hehe,..model tu penat tak rasanya berposing?

Farra Dhelina said...

wahh ..smgt ibu belajar ye.. tang pose yg tak tahan tu,demi nak dpt angle yg tbaik kan..

goodluck kak ayu..smga pasni leh jd cmrawomen ;)