Ader antara rakan2 yg minta resepi puding gula hangus ni..
Demi utk tidak menghampakan korang...
Korang layan jer lah resipi yg tak seberapa ni...
10 biji telur ayam
1 tin susu ideal
3 sudu gula (utk buat karamel)
5 sudu gula
sedikit esen vanilla
secubit garam
1. Mula2 panaskan gula dalam loyang....agak2 dah kekuningan sikit2 tu, tutup ler api...jangan ngada2 nak tambah air lak..kang cair gula tu...
2. Pas tu korang blend ler telur, susu, esen vanilla, gula, dan garam tu....blend kejap jer..jangan sampai berbuih2 pulak...kang kembang semangkuk puding korang tu...
3. Dalam masa yg sama, korang kukuslah periuk kukus tu...pastikan air betul2 mendidih
4. Dalam loyang gula hangus tu, orang tuangkanlah segala intipati dalam blender tu...jangan bimbang nak tuang laju2 pun..masa ni gula tu dah mengeras dalam loyang punya lah..
5. Pastu kukus...agak-agak 30 minit, amik lidi cucuk ler kat puding tu..kalau tak melekat telur kat lidi, maksudnya masaklah tu..
6. Ader gak org yg blend roti ngan tepung kastard sikit...katanya nak bagi lebih kenyal dan tak selembut salju.....cewahhh.....ayattt.....tapi ibu lebih suka guna telur ngan susu 100%....baru tekturnya lembut macam kat atas tu....
7. Nak lagi sedap, masuk dalam fridge kejap..bagi gula hangus tu meresap masuk dalam pudin tu...kalau makan time layan TV atau movie...fuhh..tak sedar habis seloyang weiii...
Nyummm nyummmm selamat mencuba...
Kalau tak jadi tanggung sendiri yer..
16 comments:
macam nak try buat la :-)
kak enyda kan rajin masak2..cuba lah buat...
nak buat gak laaa
resepi ni.mcm karamel je..sama kan..
kita pon suka guna susu n telor je..penah la ikut resepi suh tambah tepung ceh tak sedap jadiknye
uiii,..my favourite nih! thanks dear!
fira - buat2...jgn tak buat..
ummi eisya - sama lah tu...
nana - betul3...kalau guna telur ngan susu jer..tekstur jadi lembut...
hehee tu dia..dh bg resipi rahsia..ekekek:D
nak try gak la.....harap2 menjadi...cara buat pun cam mudah...tq ibudamia sbb sudi kongsi resepi
explantion ni macam lebih dekat dihati. rasa mcm ayu tgh bercerita live dgn kita. salin tetap salin, buat nye? insyaAllah.. hehehe..
Dah copy...simpan dlm resipi book...hehehe...weekend ni nak try lah....thanks
TENKIU KONGSI RESEPI...AKN CUBA WAT DLM MS TERDEKAT NI
I selalu buat puding gula ni tapi setiap kali I buat mesti bersarang, meaning teksturnya tak smooth. Macam mana u bagi tekstur puding ni tak bersarang? boleh kongsi rahsia?
I selalu juga buat puding gula hangus ni tapi setiap kali buat dia mesti bersarang. Dulu I mix pakai mixer, i nampak u tulis pakai blender, i try jugak. Tapi still bersarang. Ada org cakap api nak kena kecik, tapi I pakai api kecik, bersarang jugak. Boleh kongsi rahsia u yang membuatkan tektur puding ni tidak bersarang? Terima kasih
Post a Comment