Saturday, May 15, 2010

Nak masak apa hari ni ???Sila bagi idea.....


Jam 1 pm tadi baru balik dari kipmart..
Disebabkan hari ni tak pi mana2...
(huhuhu...vacation dibatalkan gara2 kelas fotografi esok)
Maka ibu pun pergilah shopping segala macam lauk kat kipmart tu..
Persoalannya nak masak apa erkk lauk2 ni...
Kalau boleh nak masak lauk2 special sikit...lain drp yg lain konon
(tu pun kalau rajin)
Ayah damia ni memang kalau makan kat rumah time weekends suka benar request masak lauk yg tsusah2..
(susahlah sangat tu)

Jom tgk apa yg ibu beli??


Sotong besar2 ooo..
Ayah damia requst buat ketupat sotong yg dalam tu ader pulut tu..
Huhuhu...jenuh nak menyumbat sotong dan tutup soton ngan lidi tu...
Tgk lah dulu kalau rajin...KIV dulu lah ketupat sotong tu..
Ingat dinner malam ni nak buat sotong goreng tepung jer lah..


Selalu masak udang sambal atau masak sos jer ni..
Yg ni ayah damia tak request nak masak apa lak...


Macam biasa....ayam ni selalunya goreng atau masak sup jer lah..
Sesuai utk Aleesya + Ayyunie ni..
Tak pun bakar dalam oven...
Malam ni nak masak apa yer ayam ni??


Wowww...wowww..
Feveret satu family ni..
Stok tulang memang kena ader dalam cooler
Suka masak sup tulang coz pagi2 masak siap2 sup tulang..
Pas tu nanti tghari buat lah kuey tiaw sup ke, nasi sup ke..
Atau kadang2 ratah jer tulang ngan sup tu..


Ikan tongkol rebus dulu...
Pas tu baru lah masak kuah nasi berlauk (menu kelantan)
ataupun goreng kicap utk aleesya + ayyunie



Yg ni pun feveret gak ni...
Buat kerang bakar..
Selalu masak utk ratah jer...
Malam ni sambil ratah sambil layan AF pun ok gak...
Tgk lah cam mana..ayah damia kata nak pi gk wayang malam ni..
Ntah jadi ntah tidak ni..


Terlupa lak nak upload kepala ikan merah ni...
Yg ni memang special special special request from ayah damia..
Malam ni dinner ayah damia nak makan asam pedas kepala ikan...
Adusss...dah lama tak masak asam pedas ni...
Menjadi ke tak ni...
Tunggu jer lah malam nanti..


Nampaknya ibu kena keluarkan lah segala buku resepi yg ader dalam rumah ni..
Leh buat panduan nak masak apa


Korang ader tak idea2 yg meletop nak masak apa ni???
Nanti share 2yer..
Ingat nak buat prawn butter atau prawn goreng oat...
Aduss...cam mana resepi dia ni??
Post a Comment