Tuesday, November 9, 2010

Visit Batam 2010 - Fresh seafood yang pelik-pelik

Sebelum citer day by day pasal cuti2 kami kat Batam tu...
Jom tengok fresh seafood yang sempat kami terjah masa 1st day sampai..
Ni masa weols nak gi Dinner kat Golden Prawn..
15 minit gak lah naik teksi dari Hotel kami stay tu..

Mula2 masuk Restaurant tu...sangat teruja tgk banyak giler seafood yg hidup dalam bekas masing2..
Ader yg berenang santai....ader yang pura-pura tido...ader yg dengan muka takutnya menyorok di balik batu takut kena makan...ekekekek


First sekali tgk ikan besar dan panjang ni..
Ikan Yu ke ni??? Aishhh...memang tak lalu nak makan lah kalau tgk ikan ni..sebab takut bangettt!!!


Pastu nampak penyu ni tengah nyorok2..siannya kat dia..mesti dalam hati dok doa2..
"jangan makan aku..jangan makan aku:..hahaha..
Tapi ader ke org makan penyu...aishhh..tak dapat bayangkan..


Perggg...meletop, kaw2, terbaekk, terbesar, terjojol mata tgk Lobster ni..
Besar gilosss weiiiii...
Agak2 kalau makan sekor lobster ni berapa juta Rupiah lah erkk..
Ingat lagi last year masa gi Kuching...Lobster sekor dalam RM25 ke atas jer..
Pulun makan habis2an time tu..sampaikan janggut dia pun kitaorg gigit2 makan..
Masa tu ayyunie baru 5 bulan...bolehlah lenggang2 kangkong makan seafood yg rumit2 ni..
Sekarang?? Nak kopek kulit udang pun dah tak sempat..sebab sibuk melayan 2 puteri ni kat meja makan..hehe


Tanpa segan silu lobster ni berenang ke sana ke mari...


Ni udang lipan...
Pernah makan sekali jer seumur hidup...
Kalau tak silap masa tu tahun 2005..
Masa ibu + ayah damia buat BBQ utk open house raya..
Udang ni masalahnya susah nak makan...pastu isi dia lebih manis berbnding udang biasa..
Tu jer lah kali pertama dan kali terakhir makan..
Sebab payah gilosss nak kopek kulit dia..



Yg ni tak taulah apa namanya..
Nak kata "etok" versi besar pun yer...hehe..korang kenal ke "etok" tu??
Tapi memang besar betul lah seafood kat Batam ni..



Ni pun tak tau apa benda???
Nak kata oyster bukan kan..


Ni pun sama...tak tau gak apa namanya..


Yg ni macam pernah tgk...tapi tak tau nama gak..
Org yg entertaint kitaorg tu ader jer sebut nama benda alah ni..
Tapi kami manalah nak ingat nama2 pelik ni...hehe



Yg ni remis kan...


Ni pun sama....ader ke org makan benda yg tajam2 tu..




Banyak tul stok seafoodnya ni...




Banyak2 seafood kat situ...yang ni lah paling menarik perhatian..
Mati2 ingatkan coral atau perhiasan dalam laut...sekali org tu cakap seafood...perghhh...terkejut beruk tau.
Siap tanya lagi tu cam mana nak makan ni...mana isi dia..
Masa dalam air bentuk dia cam ni lah...kembang semacam...macam bunga tengah kembang..


Bila kita angkat benda ni...mula lah kuncup cengkerangnya tu...Yg elok2 besar dah jadi makin mengecil pulak..


Pastu bila dah kat luar, terus tertutup cengkerangnya tu..
Ic....baru tau mana isinya...rupa2nya yg kat dalam tu lah isinya..
Lembik2 semacam...
Upah ibu 1000 suruh makan pun confirm takkan makan punya...huhu



Eh eh..siput ni leh makan erkk??
Ingat ke buat main2 kat tepi pantai tu jer...huhu



Huhhh...yg ni memang tak leh tahan...
Kerang besar2 nak Ma**us...
Sebiji kerang tu bersamaan besar ngan sebiji bola pingpong...
Perghhh mana datangnya kerang giant ni..



Ikan kerapu ni biasalah tengok..


Ketam nipah ni pun dah biasa makan..
Cuma saiz kat sini besar2 jer..


Ketam bunga ni hari2 jumpa kat pasar kan..


Tak tau nama ikan ni...
Ikan yg tak reti duduk diam..
Asal nampak flash kamera jer, terus gerak2 ke sana ke mari..


Udang biasa jer ni...tapi manis tul rasanya...


Ni org tengah cuci2 ketam nipah tu...




Ni antara harga seafood tu...


Yg pasti ikan2 ni tak leh dimakan yer...hehe


p/s: To be continue!!!

p/s: So, Uols pernah makan tak seafood pelik2 kat atas tu???




Post a Comment