Wednesday, November 3, 2010

Sandwich double layer ala2 tudung fareeda..

Hari ni walaupun harijadi saya..
Tapi tugas2 kat rumah tetap berjalan seperti biasa..
Terutama masak breakfast ngan lunch..

Semalam dah janji nak share resepi sandwich double layer ala2 tudung fareeda kan..
Kebetulan harini memang buat breakfast tu..
So, boleh ler saya share sikit2 cara2 nak buat sandwich tu..


Untuk layer 1, perlu sediakan:


sardin yg telah ditumis ngan bawang besar + bawang putih cincang..


Yang ni sebenarnya paling special sekali sandwich ni...
Ayam yg masuk dalam microwave dalam 5 minit...tapi suhu kena tinggi sikitlah..
Ala2 panggang gitu..
Pastu potong kecil2, then goreng..
Alah...amik seketul bahagian dada pun dah cukup..


Mayonis pilihan hati...
Memang makan mayonis ni jer...tak suka mayonis lain
-
-
-
-
-
-
Untuk layer ke-2 pula, perlu sediakan:




Telur mata...
Kalau goreng biasa2 pun boleh...tak semestinya kena guna benda alah kat atas tu..hehe


Cheese...perasa BBQ..
Tapi terpulanglah nak perasa apa pun...
Tak kisah..


Sos cili wajib ader yer..




Sandwich kali ni guna roti bakar yer...sila buang kulit tepi tu..
-
-
-
-
-
-
-
Cara2nya:


Untuk layer 1, sapukan mayonis, sardin dan letakkan beberapa hirisan ayam goreng tadi..



Untuk layer 2 pula, sapukan sos cili...


Kemudian letak cheese


Letak pulak telur mata tadi..


Untuk lapisan terakhir tadi, sapukan sardin pada roti..
Dan letaklah timun..
Nak letak tomato ngan salad pun bolehhh..


Ginilah bentuk yg telah disiap...
Disebabkan susah nak makan sebab berlayer2 kan..
Maka potong lah empat sandwich ala2 fareeda tadi..hehe


Amik lidi, kemudian cucuk agar lebih teratur dan nampak lebih kemas..
Lagipun senang nak makan cam ni....kecik2...Aleesya pun suka makan sandwich fareeda ni...


So macam mana??? Ader yg nak cuba??
Actually sandwich ni susah ler sikit nak buat...
Bebanding sandwich sedap hingga jilat jari tu..hehe
Tapi sekali sekala memang tak salah cuba menu yg rumit2 sikit kan.


Pagi tadi saya goreng mee jugak...
Gigihkan saya...
Kata nak jadi isteri mithali..
Jadi perut suami yg kita kena jaga dulu..


p/s: Hari yg sgt hectic tau harini...lepas sarapan terus keluar gi tukar currency...nampaknya JUSCO yg paling murah sekali kadar tukaran matawang....pastu gi amik photobook clients yg siap, pastu delivery kepada clients, pastu balik masak lucnh, pastu kena tidokan aleesya...ni dah tido, sebab tu leh updated blog..lepas ni kena siapkan aleesya nak bawak gi office pulak...malam ader kelas muzik..

p/s: Tima kasih kepada kawan2 yg sudi ucapkan selamat harijadi untuk saya tak kira samada di dalam blog atau diFB...semoga kalian semua dilimpahi rahmat olehNYA jua...aminnn..

p/s: Tima kasih kepada ayah damia atas ucapan yg so touching itu...WALLAHI...saya tak tau pun bila ayah damia buat entry ucapan birthday tu..alih2 masa saya baca komen, ader yg cakap ayah damia romantik...aikkk ni komen kat entry mana ni....hehe..

p/s: Kami pergi bercuti hari jumaat ni.....

18 comments:

mama tisya said...

nk tgk gmbr sandwish layer ni blk umh nanti ler...sure debom..slamat cuti2

Mama Zharfan said...

salute la ayu sgt pandai msk2!!!

MRS. K said...

huhuhu.. try sandwic jilat jari dulu la.. ni advance sangat! kekeeke

LyNn HaMzAh said...

memang berlayer2...tentu sedap nie...

azura samsuddin said...

wahhh, tgk gambar je pun dah menampakkan kesedapannyer... boleh try test ni hehehe

Nana said...

kreatip btol ayu pelbagaikan masakan
tabek spring btol ngan org2 yg terer masak ni tau

MrS. F!zA said...

alamak!! tak tertahab tgk wei.. haishh bila la leh mkn telur ni..

BIONIC WOMEN said...

mesti ku try ini..hehehe
lagipun this few days hubby x kerja kan, kena ler wat bekfest meletops skit..kalau dia keje dia suka breakfast yg lite jer..sebab kul 10pg dah rehat, mesti nak minum2 ngan kengkawan then kul 1 dah balik, lunch plak..

sedap gilos nampak..huhu.

Mata Hati said...

arrrr...nyesal lah pulok masuk blog. tetiba jer ada makanan yg sedap2.. terus rasa lapor perut ni..
kuat semangat kuat semangat.. tgh diet

mamasue said...

telan air liur mamasue tgk gambar2 tu semua...

maslinamansor said...

selamat bercuti yer...

nampak sedap sandwich 2layers tue...

zura@iwan said...

wahhh...sgt2 tpesona ler...mls ngan rajin je kan ni nk buat...hehe..

nk g bcuti kt mn tu..hikss

Nad @ MamaZakwan said...

pandainye kak ayu masak2..org tua2 kata nak pikat suami kene la pikat perutnya..huhu! saya pun nak berusaha jd camni gak la..! :P

azleen said...

Hapy bursday!!! Semoga dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan yang berpanjangan..Aminnnn...Selamat bercuti bersama keluarga tercinta...

alyyani said...

firstly happy 30th bday to ayu. moga rezeki yg diberi akan sentiasa bertambah.

belum try sandwich menjilat jari lagi dah keluar sandwich fareeda pulak. kalau dpt makan ni, mmg tak yah lunch kot. cukup semua! :)

e.l.i.z.@ said...

rajinnyo wat sandwich berlayer² ekkeke...kalau lah eli serajin ayu
*nk suh mom mitok doa suh eli rajin masok etep eh :P

nok g mano ayu? indon ek? tp isu gunung merapi pulok dih..phuket ek? sedap duk main tekko pulok :P

rynas said...

wah menggiurkan sanwic tuh. selamat hari jadi ya..dan selamat bercuti

*∽ IZAN ∽* said...

perrghhhh memang TERBAEKKK la menu nihh !