Wednesday, November 10, 2010

Visit Batam 2010 - Day 1 (pacific palace hotel & golden prawn seafood)


Mari kita memulakan pengembaraan ke Batam!!!
Mesti day by day...part by part punya yer...sebab tak pandai nak buat karangan pendek2...ekekekeke

Jumaat pagi, lebih kurang jam 8:30 bertolak ke Stulang Laut untuk menaiki Ferry di terminal sana. Kereta kami park betul2 kat depan The Zon hotel...bukan kat Car Park tau, tapi kat tempat khas Jockey2...Bayaran RM20 utk satu hari...ok lah tu kan...janji selamat kereta..dah lah nak tinggal 3 hari tu..


Ni lah tempat jockey2 simpan keta...

Pastu kami pun pergi beli tiket....total semua sekali utk kami 4 beranak RM329...fuhhh...lagi mahal dari naik Air Asia ni...ayyunie tak dikenakan tiket, tapi hanya dikenakan bayaran tax sahaja....Aleesya wajib ler kena sebab dah umur 3 tahun kan...Walaupun naik ferry, tapi sekuritinya sama macam kita naik flight jugak....maybe sebab melibatkan 2 negara kan...kang ader pulak yg bom meletop...huhuhu..

Perjalanan ferry dari STULANG - BATAM mengambil masa 1 jam setengah...mati2 kami ingat akan mabuk macam naik ferry pergi Tioman dan Redang Island tu...aleesya + ayyunie siap makan ubat mabuk lagi...rupa2nya alahai....punyalah smooth perjalanan kami...langsung tak mabuk...macam naik keta jer rasa...
Sepanjang naik ferry ke batam, kiri kanan laut (laut ke panggil tu), penuh dengan kapal2 besar...oh yer kami akan merentasi Singapore jugak yer...so memang banyak kapal2 berlabuh kat singapore tu...

Semua gambar2 dalam feery dari STULANG - BATAM, di snap guna handphone...sebab tak sempat nak keluarkan dari beg kamera (beg baru ayah damia, beli semata2 nak gi BATAM tau)...so next time lah yer kita upload gambar2 tu....

Tepat jam 12 tengahari waktu malaysia (indonesia lambat 1 jam yer,maksudnya kat sana baru kul 11 pagi), kami pun sampai kat terminal ferry BATAM CENTER....  lepas amik luggage masing2 kat tempat scan, maka bermulalah misi untuk survive di negara orang....mula2 cari teksi dulu utk ke hotel Pacific Palace Hotel..bayaran Rp 50, 000...1 minggu awal lagi ayah damia dah buat booked dan buat bayaran penuh....sebab ni kan hadiah birthday ibu...hehe

Mula2 sampai hotel tu, memang teruja sebab bentuk hotel yg sangat unik...bentuk KAPAL...memang lain dari yang lain...pas dah check in, cepat2 nak tengok bilik....sampai2 bilik not bad lah...sebab kami bayangkan kot2 bilik tu tak best lah...hehe...mana boleh tak best kan...kata standard 4 stars..


Ruang yang agak luas dan bersih


Ruang laluan pintu masuk yg selesa...


Toilet pun nampak ciri2 moden...
Auww...seksi you kalau tengok ayah damia mandi...hehehe sebab semua guna glasses


Yg ni wajib ler cilok bawak balik rumah kan...
Memang pengumpul tegar toiletries hotel pun...hehe


Posing dulu yer...


Kalau nak tau, 1 day b4 ke Batam ni, sempat lah gi shopping mana2 yang patut..
Terutamanya makanan anak2...sebab apa??
Sebab takut aleesya + ayyunie tak leh makan ngan makanan kat sini..
Tambahan pulak kami pun ader sedikit was2..takut nanti makan nasi ayam penyet versi tikus padi lak...huhuhuhu......bukan apa baik beringat kan..
So semua makanan kat atas lebih tertumpu kepada makanan anak2 sebenarnya..
Kecuali maggie tu untuk ibu ayahnya..ngeh ngeh ngeh



Siap bawak termos takut hotel tak provide...
Sekali tgk bukan jug kettle jer ader...termos air panas pun ader lah...hehe
Bagus2 hotel ni..


Dah lepas rehat2...dalam jam 3:30 ptg, kami deciced nak gi makan seafood dulu..
Kali ni kami naik teksi hotel jer...
Mahal memang mahal sikit, tapi nak buat cam mana...dah tak der pilihan kan..
Dari hotel ke Golden Prawn (nama tempat seafood tu), Rp 68,000..
Masa dalam teksi tu, sempat gak borak2 ngan Supir tu mana tempat best2 kat Batam ni..
Walaupun b4 ni dah pernah survey2 kat internet, tapi rasanya tak salahkan kalau kita bertanya...

Sampai2 kat Golden Prawn ni, kami pun sempatlah bergambar kat attractive di kawasan sekitar...
Actually banyak lagi kat surrounding tu tempat2 yg sesuai untuk bergambar..
Tapi disebabkan lapar, maka kami sempat amik gambar sikit2 jer..


Kata "batam gasing center"...tapi tak jumpa gasingnya pun..
Yang ader cuma pedal bot jer...huhu..
Ke "gasing" tu utk panggilan apa erkk kat sana??


Bergambar kat gajah putih...


Macam ni ler kalau pergi jalan2 tak bawak bibik...
Mana nak cukup gambar satu family kan..
Kalau gambar ngan gajah tu ayah damia yg snap...gambar yg ni pulak ibu yg snap..hehe
Bawak tripod, tapi malas pulak nak setting2 kamera kat tripod...
Al-maklumler...ingat senang ke nak jaga sorang satu anak sambil jadi photographer ni...hehe
Lens pun guna kit lens jer....punyalah susah payah bawak lens 70-200 tu...buat berat jer weiiii..

Dah siap2 bergambar, maka weols pun pilih lah fresh seafood seperti dalam entry ni yang ader utk dimasak..
Actually kami memang tak berani nak makan fresh seafood yang pelik2 tu...takut perut meragam lak...atau pun tekak tak leh terima...so kami hanya order menu yg biasa2 jer...


Ni pulak kat tempat makan...
Besar tau restoran ni..
Kami dah double confirm....memang kat sini HALAL...


Tu jalan menuju ke area open space....kiranya tempat yg tidak berbumbung...kat situ lagi best sebab leh tengok tasik buatan...


Oh yer...restoran ni atas air yer...
So, memang banyak ikan2 dok berenang2 kat area2 kami makan tu..


Aksesori yang memang terhidang atas meja..


Of coz lah nasi dalam balang ni kan..


Antara menu hidangan kami utk aritu..
Kailan masak sos tiram...feveret aleesya + ayyunie ni...


Udang goreng butter
Sangat manis dan rangup..best best..


Air kelapa 2 biji


Fresh orange utk aleesya


Kerang bakar...
Macam tak best sangat...sebab sambal dia masam2 sikit..


Ketam nipah masak cili..
Pun agak kureng best...sebab macam tak cukup rasa jer...hehe
Atually may be makanan tu best...cuma biasalah kadang2 tekak kita kalau tak biasa masakan luar, so may be ader lah sedikit tak sedap kan...korang jangan terpengaruh lak ngan komen2 kat sini...may be uols makan sedap ke kan...hehe


Aleesya memang makan nasi ngan kailan tu jer...
Yg lain memang tak nak


Sama kes ngan ayyunie gak...suka makan sayur masak sos tiram...

p/s: Bersambung lahhhh...penat gak nak buat entry ni...kul 2 pagi baru tido tau malam tadi...hehe
Post a Comment