Wednesday, November 24, 2010

Persandingan yg jarang2 saya tengok

Ni nak kongsi antara persandingan yang jarang2 ibu tengok..
Mungkin ada antara uols dah biasa tengok kot..

Majlis menyambut menantu di melaka...17/10/2010 aritu..
Yg baju warna peach perempuan tu adik ayah damia..

Kalau menyambut menantu 3 sekaligus, dah biasa tengok..
Tapi kalau pakai purdah masa majlis persandingan...ni baru lah first time tgk depan mata..
Kalau Pak ngan Mak arab tu lain citer lah kan..
Nak2 pulak majlis ni ader kena mengena ngan adik ipar ibu..


Berarak utk ke dewan...
Siap ader paluan kompang dan dayang2 bawak bunga telur lagi..


Kalau adik ipar ibu tu belajar Medic kat Rusia..
Hubbynya pun belajar Medic jugak..tapi kat Mesir..
Alhamdulillah..dah start keje pun kecuali hubbynya yg still ader lagi satu paper..

Yg pakai purdah tu pun sama...lulusan oversea jugak..
Sama ngan hubbynya tu..kalau tak silap kat Cairo atau somewhere Negara Timur Tengah kot..
Yg pasangan baju purple tu tak sempat nak tanya...hehe..

Kalau nak tau...masa semua pengantin makan beradap ngan family masing2..
Pengantin pakai purdah tu makan dalam bilik khas tau...bersama family2 dia..tapi perempuan aje..
Tinggallah pengantin lelaki di meja beradap makan bersama ahli keluarga lelaki..

Ni kiranya pengalaman pertama ibu ni tgk persandingan cam ni..


Persandingan yg kedua pulak adalah majlis yg ibu attended sabtu 2 minggu lepas..
Alaaaa.. majlis yg ibu pakai baju kebaya pink tu...



Kalau attended majlis yg melibatkan protokol Askar, Polis atau Navy..
Memang dah biasa lah tengok upacara macam diatas ni...
Cuma yg ni berbeza sedikit sebab kedua2 mempelai adalah Navy...
Kata bapak pengantin lelaki, pengantin perempuan memang kena pakai baju warna biru tu..
Sebab memang dalam etika diaorg dua2 tak leh pakai baju seragam mereka..
Dan baju pengantin perempuan yg biru tu kiranya macam seragam diorg lah..
Tak leh pakai warna2 lain selain biru..
Itu kata bapak pengantin lelaki lah...betuk ke uols??? 
Ada sapa2 tau dan leh sahkan tak??

Kalau pasangan tu salah seoarang jer navy, maksudnya pengantin perempuan bukan keje navy..
Leh jer pakai baju warna apa2 pun...


Selamat pengantin baru !!!
Best best pasangan ni...siap berkaraoke lagi tau..
Suara pengantin perempuan...memang Meletop & Memukau


Yg bestnya , souvenier utk para tetamu pun cantik2..
Yg perempuan dapat kerongsang...
Ingat kan ibu nak pilih jer sendiri kerongsang warna apa yg nak kat flower girl tu..
Alih2 memang semua org akan dapat kerongsang mengikut warna baju yg dipakai aritu...kelassss kan...


Yg tetamu lelaki pulak akan dapat bekas telur ni..
Asalkan lelaki jer...telurkan...ekekek

Budak2 pulak akan dapat cupcakes coklat...alahai tak der gambar sebab aleesya + ayyunie tak ikut...
Ibu sangat terliur nak makan cupcakes yg nampak sedap giler tu...ekeke

Yg VIP, VVIP lagi lah tk yah cakap kan...
Diaorg punya souvenier may be super debommm lah..


updated: lupa lak...kalau nak tahu...masa makan beradab pasangan pengantin ni..bukan parents or family tau yg duduk semeja...tapi org2 besar navy katanya...aishhh...macam2...kan elok kalau mak ayah kita yg duduk sama kita masa makan beradab..

p/s: Uols pernah ke pergi mana2 majlis kawin atau persandingan yg unik...share lah..

Post a Comment