Thursday, June 30, 2011

Benggang dengan Posmen Pos Laju!!!

 Aishhh...macam mana nak citer ni yer..
Sila baca sampai titik noktah terakhir untuk lebih faham :)

Kisahnya 24/6 aritu (Jumaat)..
Balik keje dapatlah Notis Kuning dari Pos Laju Courier..
Pasal masa posmen tu hantar barang, kami kan keje..
Pastu bibik memang tak leh keluar rumah amik barang sebab kami On alarm...

Kelmarin (28/6/11 - Selasa), ibu pun call lah kat Customer Services Centre..
Suruh buat 2nd delivery...
Ok lah...so kiranya keesokkan harinya tunggu jer lah...
Awal2 tak On alarm sebab nak suruh bibik amik barang tu..
Kebetulan pulak hari selasa tu ayah damia pun dapat notis dari poslaju jugak..
Tertera lah pukul 6 petang posmen pos laju tu datang..
Patutlah ayah damia tunggu seharian tak sampai2 barang tu..
Rupa2nya jam 6 petang baru sampai..
Walhal kami masih di office lagi...
Kebetulan pulak lepas ibu balik hantar aleesya kul 4:30pm tu, ibu terus On kan alarm..
So, bibik pun tak leh amik lagi barang tu..

Semalam (28/6/11 - rabu), lepas hantar aleesya pergi school.
Maka kami pun ke Pos Laju Larkin utk amik barang ayah damia..
Larkin tu agak jauh jugak ler ngan office dan rumah kami..
Lepas dah settled amik barang ayah damia...
Ibu pun sengaja tanya barang ibu yang sampai 24/6 aritu..
Kot2 barang tu masih ader kat Pos Laju kan..
Sekali org yg jaga kaunter tu cakap...
"Posmen dah bawak keluar barang"..
Okeylahh...acapkali ibu tepon bibik suruh standby amik barang..
Memang semalam kami tak On alarm pun..

Jenuh ler seharian dok tepon bibik..dah sampai ke barang ibu..
Bibik cakap tak sampai2 pun lagi..
Aishhh dah kul 3 lebih pun tak sampai2..
Ke sampai kul 6 petang jugak macam kelmarin ni???

Pastu ayah damia pun amik lah aleesya balik school...
Sampai rumah lebih kurang 4:30 pm..
Ayah damia tanya ibu cam mana?? Nak On alarm ke tak sebab ayah damia nak gi keje lagi??
Sebab kami malam2 memang runsing tinggal anak2 ngan bibik tanpa On alarm..
Bukan apa...beringat sebelum kena...takut perompak jer..

Ibu pun suruh lah ayah damia On jer lah alarm tu..
Kalau sampai lewat, esok gi amik kat Larkin lagi lah kan..
Sekali masa ayah damia dah masuk kereta..
Dia nampak lah Van Pos Laju ni datang...
Legalah ayah damia..
Tapi yang hairannya tu, van pos laju tu tak berhenti pun depan rumah kami..
Nonong jer driver tu bawak laju lalu depan rumah kami..

Ayah damia dah hairan...kot dia tak jumpa cari rumah kot..
Ayah damia pun tunggu sampai van tu pusing balik..
Tapi memang straight jer Van Pos Laju tu jalan tau..
Apa lagi..ayah damia pun pecut kereta gi kejar Van Pos Laju tu..
Sampai ke jalan besar ayah damia kejar..
Last2 ayah damia tahan Van pos laju tu...

Ayah damia: Encik, tak der bungkusan yer utk Jalan Pulai Jaya xx
En. Driver: Tak der lah En....Jalan Pulai Jaya 41 adalah..
Ayah damia: Cam mana boleh tak der...semalam wife saya dah call suruh buat 2nd delivery..pagi tadi saya pergi tanya Pejabat Pos Laju pun dia cakap posmen dah bawa keluar barang...takkan tak der..
En Driver: Betul...harini barang untuk Jalan Pulai Jaya 41 jer..
Ayah damia: Cuba awak check betul2...kot kot ader tersalah ke..
En. driver: Kerja saya, saya tau lah...
Ayah damia: Masalahnya saya ke Pejabat pos laju pagi tadi, diaorg cakap posmen dah bawa keluar....cubalah awak tgk betul2...(nada tinggi sikit)..

Lepas tu driver pos laju tu pun dengan muka masam benyok keluar dari van check barang...

Sekali driver tu cakap " Jalan Pulai Jaya xx ke?"
Ayah damia: Hah betul lah tu..tadi cakap tak der..ni ader pulak barangnya.
En driver: Saya tak perasan...saya ingat no lain tadi..

Lepas dah dapat barang, ayah damia pun call lah ibu kat office....cerita balik apa yang dicerita seperti kisah benar kat atas tu...jadi ni ibu olah balik ikut bahasa ibu yer...:)

Kesimpulannya...Agak2 pernah tak berlaku kes barang tak sampai sebab posmen amik barang kita tu buat harta sendiri...bayangkan kalau ayah damia tak kejar van tu tadi...sampai ke sudah kami tak dapat barang tu kan...


Mesti uols nak tahu barang apa kan??? 
Next entry okeyy!!!!!






 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment