Wednesday, May 18, 2011

Tips Free Diapers || Seawal 2 tahun 1 bulan 17 hari...



Mesti ramai yang kenal budak kecik ni kan...
Semalam genap Ayyunie berumur 2 tahun 1 bulan 17 hari..
Dan semalam juga adalah secara rasmi ayyunie FREE DIAPERS..
Sebab apa semalam??? Sebab malam2 minggu lepas ayyunie dah berjaya tak kencing kat tilam..
So decided semalam aderlah hari secara rasmi....

Dah lama jugak ajar ayyunie free diapers ni...

So, sejak 1 tahun 10 bulan lagi ibu dah ajar potty train...
Jangan paksa2 potty train tu...ajar dalam keadaan santai dulu mula2 ni...
Macam mana tu??
Contohnya sambil main2, ibu akan tanya " ayyunie nak pee tak"..
So cuba lah tanya sekerap mungkin agar mentaliti anak2 ni dah set mind "nak pee"
Tapi masa waktu tido malam dan keluar rumah, masih pakai diapers lagi laa..

Alhamdulillah...kejap jer ajar yg day time punya free diapers...
May be sebab dia masih boleh rasa bila dia nak pee..
So cepat2 nanti ayyunie akan bagitau...
Bila dah lulus yang day time punya...
Masa utk ajar potty train pabila berada di luar rumah..


Contohnya time shopping ke, time jalan2 ke, atau masa dalam kereta..
Tips dia??? Hurmmm...mula2 ibu bagi ayyunie kenal dulu station minyak yang ader..
Station minyak yg paling menarik perhatian ayyunie adalah PETRONAS..
Ibu ajar Ayyunie kalau nak pee kena pergi PETRONAS...
Lepas tu nanti, kita ajar lah sikit2, masa berhenti kat PETRONAS tu..
Bawaklah ayyunie masuk dalam kioks beli2 air atau jajan..
So, disitu dah akan menarik perhatian ayyunie..
Untuk BERHENTI, PEE dan MEMBELI..
Alahh..tak beli pun tak pe...yg penting budak2 ni nak tgk suasana jer pun..

Masa dalam kereta pulak...
Cuba psiko supaya anak2 belajar tahan kencing sementara..
Contohnya semalam (Ini kisah benar tau)...
Masa ibu otw balik bawak ayyunie ikut ibu gi Bank dan beli2 barang kat Tmn U..
Tiba2 Ayyunie cakap "nak pee nak pee"..
Jangan panik..(walaupun sebenarnya panik takut dia terkucil..sebab dalam 5 minit jugak nak sampai PETRONAS tu...hehe)
Ibu psiko..."wait..wait dulu....PETRONAS kejap lagi sampai yer sayang"..
Pastu psiko lagi " Nanti Ayyunie pee kat Petronas yer..nanti ibu beli air ribena"..
Hahh..menjadi pun psiko tu...sebab ibu tau..ayyunie mesti tak sabar nak singgah PETRONAS.
Alhamdulillah..misi berjaya
Bila dah berjaya...boleh ke peringkat free diapers waktu malam pula..

hadiah baju tido sempena birthday ayyunie dari naa mama iqy...
semalam baru rasmi...hehe

Misi utk free diaper waktu malam memang agak mencabar...
Kena guna kesabaram dan komitmen 100%...
Macam mana tu???
Before anak2 tidur, wajib suruh diaorg pee toilet dulu...
Lama2 ia akan jadi macam rutin okeyyy..
Pastu masa mula2 ajar free diapers tu, 2 jam sekali kejutkan ayyunie utk pee..(ikut kuantiti susu malam tu)
Memang CONFIRM dia nangis kalau kita kejutkan..
Tak pe..angkat jer dia...CONFIRM dia akan kencing jugak gak toilet bowl tu..
Pastu lama2 automatik, bila kita kejutkan dia pee...
Dia akan paksa rela bangun sendiri pee...
Tapi yg ni serius lah cakap...
Bukan keje ibu tau...tapi keje bibik bab2 kejut dari tido ni...hua hua hua..kantoi..
Alhamdulillah..berjaya walaupun baru 1 minggu praktikkan ni..
Moga2 ayyunie akan terus berjaya!!!

Tips penting:

1. Kena standby kan jugak diapers dalam kereta...kot2 lah jalan jammed ke, PETRONAS tak jumpa2 ke...at least ader diapers time emergency....aleesya pernah jugak buat cam tu..terutama kalau travel jauh...tapi lepas pee jer, memang kena buka terus diapers tu..tak der peram2 de..

2. Kena selalu psiko anak2...kalau nak ramai friends dan pergi school cepat...tak leh pakai diapers...nanti friends cakap "tak malu"....sebab tu aleesya umur 2 tahun 3 bulan dah masuk SMART READER

3. Kena kerap tanya...tanya ...dan tanya si kecil nak pee atau tidak??? Itu saja yang boleh mendorong dia ingat bila masa dia nak pee..

4. Komitmen ibu bapa juga penting...jangan kerana malas nak basuh tikar dan karpet...sanggup biarkan anak2 free diapers lambat.....ader yg umur 3-4 tahun, tapi masih pakai diapers...
(Sedap ler cakap...sebab bibik yang basuhkan...huhu)

SHARING IS CARING.
KALAU ADER TIP-TIP LAIN NAK DITAMBAH..
DIALU-ALUKAN KOMEN KAT BAWAH NI YER..

p/s: Sekadar berkongsi......walaupun saya tahu saya masih muda (perasan) dalam bab2 ini...



 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!! 
Post a Comment