Wednesday, May 18, 2011

Tips Free Diapers || Seawal 2 tahun 1 bulan 17 hari...



Mesti ramai yang kenal budak kecik ni kan...
Semalam genap Ayyunie berumur 2 tahun 1 bulan 17 hari..
Dan semalam juga adalah secara rasmi ayyunie FREE DIAPERS..
Sebab apa semalam??? Sebab malam2 minggu lepas ayyunie dah berjaya tak kencing kat tilam..
So decided semalam aderlah hari secara rasmi....

Dah lama jugak ajar ayyunie free diapers ni...

So, sejak 1 tahun 10 bulan lagi ibu dah ajar potty train...
Jangan paksa2 potty train tu...ajar dalam keadaan santai dulu mula2 ni...
Macam mana tu??
Contohnya sambil main2, ibu akan tanya " ayyunie nak pee tak"..
So cuba lah tanya sekerap mungkin agar mentaliti anak2 ni dah set mind "nak pee"
Tapi masa waktu tido malam dan keluar rumah, masih pakai diapers lagi laa..

Alhamdulillah...kejap jer ajar yg day time punya free diapers...
May be sebab dia masih boleh rasa bila dia nak pee..
So cepat2 nanti ayyunie akan bagitau...
Bila dah lulus yang day time punya...
Masa utk ajar potty train pabila berada di luar rumah..


Contohnya time shopping ke, time jalan2 ke, atau masa dalam kereta..
Tips dia??? Hurmmm...mula2 ibu bagi ayyunie kenal dulu station minyak yang ader..
Station minyak yg paling menarik perhatian ayyunie adalah PETRONAS..
Ibu ajar Ayyunie kalau nak pee kena pergi PETRONAS...
Lepas tu nanti, kita ajar lah sikit2, masa berhenti kat PETRONAS tu..
Bawaklah ayyunie masuk dalam kioks beli2 air atau jajan..
So, disitu dah akan menarik perhatian ayyunie..
Untuk BERHENTI, PEE dan MEMBELI..
Alahh..tak beli pun tak pe...yg penting budak2 ni nak tgk suasana jer pun..

Masa dalam kereta pulak...
Cuba psiko supaya anak2 belajar tahan kencing sementara..
Contohnya semalam (Ini kisah benar tau)...
Masa ibu otw balik bawak ayyunie ikut ibu gi Bank dan beli2 barang kat Tmn U..
Tiba2 Ayyunie cakap "nak pee nak pee"..
Jangan panik..(walaupun sebenarnya panik takut dia terkucil..sebab dalam 5 minit jugak nak sampai PETRONAS tu...hehe)
Ibu psiko..."wait..wait dulu....PETRONAS kejap lagi sampai yer sayang"..
Pastu psiko lagi " Nanti Ayyunie pee kat Petronas yer..nanti ibu beli air ribena"..
Hahh..menjadi pun psiko tu...sebab ibu tau..ayyunie mesti tak sabar nak singgah PETRONAS.
Alhamdulillah..misi berjaya
Bila dah berjaya...boleh ke peringkat free diapers waktu malam pula..

hadiah baju tido sempena birthday ayyunie dari naa mama iqy...
semalam baru rasmi...hehe

Misi utk free diaper waktu malam memang agak mencabar...
Kena guna kesabaram dan komitmen 100%...
Macam mana tu???
Before anak2 tidur, wajib suruh diaorg pee toilet dulu...
Lama2 ia akan jadi macam rutin okeyyy..
Pastu masa mula2 ajar free diapers tu, 2 jam sekali kejutkan ayyunie utk pee..(ikut kuantiti susu malam tu)
Memang CONFIRM dia nangis kalau kita kejutkan..
Tak pe..angkat jer dia...CONFIRM dia akan kencing jugak gak toilet bowl tu..
Pastu lama2 automatik, bila kita kejutkan dia pee...
Dia akan paksa rela bangun sendiri pee...
Tapi yg ni serius lah cakap...
Bukan keje ibu tau...tapi keje bibik bab2 kejut dari tido ni...hua hua hua..kantoi..
Alhamdulillah..berjaya walaupun baru 1 minggu praktikkan ni..
Moga2 ayyunie akan terus berjaya!!!

Tips penting:

1. Kena standby kan jugak diapers dalam kereta...kot2 lah jalan jammed ke, PETRONAS tak jumpa2 ke...at least ader diapers time emergency....aleesya pernah jugak buat cam tu..terutama kalau travel jauh...tapi lepas pee jer, memang kena buka terus diapers tu..tak der peram2 de..

2. Kena selalu psiko anak2...kalau nak ramai friends dan pergi school cepat...tak leh pakai diapers...nanti friends cakap "tak malu"....sebab tu aleesya umur 2 tahun 3 bulan dah masuk SMART READER

3. Kena kerap tanya...tanya ...dan tanya si kecil nak pee atau tidak??? Itu saja yang boleh mendorong dia ingat bila masa dia nak pee..

4. Komitmen ibu bapa juga penting...jangan kerana malas nak basuh tikar dan karpet...sanggup biarkan anak2 free diapers lambat.....ader yg umur 3-4 tahun, tapi masih pakai diapers...
(Sedap ler cakap...sebab bibik yang basuhkan...huhu)

SHARING IS CARING.
KALAU ADER TIP-TIP LAIN NAK DITAMBAH..
DIALU-ALUKAN KOMEN KAT BAWAH NI YER..

p/s: Sekadar berkongsi......walaupun saya tahu saya masih muda (perasan) dalam bab2 ini...



 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!! 

23 comments:

nur easy said...

comelnya budak2 ni...;)

MrS. F!zA said...

sybas lah! mmg cppt tu free diapers..hihi.. memeula baca cra k.ayu buat tu mmg betul la budak2 ni kna byk tnya otomatik dia akn set nk pee je kna pee kt toilet..kalo kita diam je makanya dia pee je dlm seluar..dh mind set katakan..

pastu tetiba bca tang kejut mlm suh pee tu mcm terpk hahahaha betul ke k.ayu sggup jga tgh mlm ..rupanya bibik daa..hahahaha

Aleyn said...

Good Tips....Syabasssss Ayunie!!!

MaMa3H said...

wah...bagusnya....ayyunie dh makin comey & pandai bergaya.....:)

Maya Mayana said...

salam ayu..ada org kata kalau baby girl ni umpan beli spender cantik2...ngeee..member kata sebab saya tkde tuan puteri kat umah tu...bab psiko mcm boleh cuba..tapi bangun malam tu mcm tk sanggup aje...tkpelah usaha pelan2...thanks for the tips :)

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah bagus2, sama cam anak abang kita la umur 1 tahun setengah dah free diapers, malam pun tak kencing, memang kena sabar banyak2 kan, balqis now dah free cuma time malam & jalan2 je kita pakaikan lagik, papa balqis ni selalu manjakan dia cakap kesian tu yang susah tu

ibunaznoy said...

waaa,da lama cari ibu2 yg leh postkan cara2 potty training nih..hehe thanx sharing here!!
al nafis saya masih training lg (still pakai diapers waktu tido & kuar umah) walaupun dah 2tahun 7bulan,huhu..

p/s:nnt leh amik tips skit tak nk share kat blog utk ingatan hr depan,huhu..tQ!

Lynn Hamzah said...

bagusnya dia...seawal usia 2 tahun dah free diapers...

mummy_ayu said...

wah...cepatnya..bagus tul..congrats to ayyunie..
Ian dulu free diapers waktu umur
2 tahun 9 bulan..time tu dlm pantangkan Iris..my Ibu yg tolong...
cepat aje..memang kena banyak sabar..
Iris..emm..tgh nak pahamkan dia istial pee & uk uk...
so far, mcm dah paham gak skit2...
baju tido comel, sama ngan Iris..suka tgk girl2 pakai baju tido mcm nie..mcm dah besar je kan..?

e!ya said...

saya skrg dlm proses ajar si kakak..mmg terlewat coz kakak baru pandai bckp..so skrg mmg cbrn skit..wekeend jer leh ajar dia..itupon terkucill gak..seme tue slow2 insyaallah kakak sure leh buat ;)

mamasuri said...

bagus ayyunie ni..kakak suri kat umah ajar lah jugak..tapi masalahnyer kat umah pengasuh..pengasuh takleh nak ajar..so tak dpt nak paksa suri..sian pulak suri...biarlah tahun dpn pergi school baru leh ajar...

alyyani said...

kalau duduk rumah sendiri utk mak yg tak kerja or ada maid mmg senang nak free diaper. sebab dgn kita2 je. tp kalau ke nuersery takut anak2 takut nak bukak mulut. lagi pulak ramai budak pengasuh nak handle, takut bila anak ter-pee satu keje extra lak. ni kes nia la. hahaha... kalau kat rumah or school mmg ok suda bila kat nursery, susah nak dpt corporation dgn nursery. tambah lak anak berat mulut. nia gak ni :p

so big advantage utk both damia. :)

Nana said...

wah mmg awal ayunie free diapers
damia masa umr 2 thn 8 bulan br free diapers
tu la nye
ramai gak kwn2 yg anak dia dah umr 3,4 thn still pakai pampes..xpe la diorg banyak duit nk bli pampes hahaha

etiey.com© said...

anak saya pula sendiri yang nak.. konon tak nak pakai diapers. 3 minggu lepas macamd ah ok... tp wekend si mak banyak sgt aktiviti/ out station lasung terstuck potty training si ekcik. insyaallah minggu ni try lag. eysraf month

MRS. K said...

si hadif ni dah ajar minggu lepas.. berak pandai pulak ke toilet, tapi nak kencing tak bagitau pulak.. huhu

ita cutevirus said...

ayu,
ita memang dalam proses nak free diapers kan iyyad tu...
susah gak tau anak jantan tu... huhuhuuh

Bionic women said...

salah 1 tarikan nak bagi dia pee waktu shoping ialah pergiler ke jusco yea..hahahha
jusco ada tandas kecik utk kids tu.
dhiya dulu teruja sangat ngan tandas tu, kalau nak keluar tanya nak gi jusco ke...kalau g jusco x payah ler pakai pampers..hahaha..sekrang ni alhamdulillah, dah lama x beli pampers..kekadang rindu jugak nak survey2 harga pampers..hahaha

Pn. Zana said...

thanks bg tips di sini..:)

MamaRifqy said...

wahh..bagus nii..leh praktikkan....ph ayyuniee..muke macam orang beshar!!! baju ituu..cun!!!

cikpuanhady said...

wahhh..tahniah ayyunie..zahra belum diajar lagi ni..ekeke..maklumler, maknya kurang rajin..ekeke..nak kena ajar juga ni..thanks for the tips..

Jom join :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS Giveaway

Belog kami :Notre Belle Histoire

Wina Momma S and S said...

salam ibu damia..

tq so much for the wonderful tips..wina bru nk start potty train my daughter, 2 yrs plus...hopefully Kira akan berjaya mcm Ayyunie jugak :-)

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

cumilsssnyer dye nikh....

syariza09 said...

tips yg best...thanks