Saturday, May 14, 2011

First time exam || Aleesya dapat soalan bocor???

fFirst time aleesya nak menduduki exam dalam hidup dia...
Bukan anak yang cuak, ibu dia yang terlebih cuak ni..
Since minggu lepas lagi aleesya balik jer school, dia cakap 
"Teacher say do the revision, sebab nak exam"..
Perghhh..macam tak percaya dia boleh sebut perkataan "revision" dan "exam" tanpa pelat..
Memang terpukaulah ibu dengar dia cakap macam tu..

Lepas tu ibu ader jugak tanya2 teacher dia, soalan exam macam mana kan..
Sebab yer lah ni first time anak sendiri nak exam, wajib ler ibu concern lebih..
Pastu memang tak tau pun cam mana lah soalan2 budak2 kingdergarden ni kan..
Teacher dia cakap, tak pe nanti pihak kami akan maklumkan..


Sekali masa rabu lepas, aleesya bawak balik surat macam kat atas tu..
Perghhh..ini sudah bagus...dah kira macam soalan bocor lah ni kan...ekekeke..
Actually bukan soalan bocor..cuma may be pihak cikgu tu nak bagi guideline apa yg patut students tu study kan..
Kalau ibu pun confiuse, nak ajar apalah aleesya ni..
Setakat membaca, so far alhamdulillah..tapi dia tau baca apa yg cikgu dia ajar jer lah :)
Kalau ajar mewarna, hurmm..tak yah ajar yg tu, sebab aleesya selalu ajar ayyunie kat rumah colour2..
So, nasib baik lah teacher dia bagi guideline kan..ader jugak idea nak ajar apa..

Since last week lagi dah start ajar2 aleesya buat revision..
So far so good...
Cuma yg ibu sedikit takut subjek Bahasa Cina tu..
Sebelum2 ni kat rumah boleh lah ibu ajar..
Ni kalau kat school, masa exam nanti, ader ke yg nak tolong translate kan utk aleesya..
Dah lah dalam kelas dia cuma aleesya + dina jer melayu..huhuhu..
Tapi tak pe insyallah..kena yakin dgn keupayaan anak..

So, nak minta kawan2 yg baca blog ni doakan semoga aleesya lulus dengan cemerlang dalam exam ni...ayah damia dah janji, kalau bagus dalam exam, nak bagi reward...hehe

p/s: Teringat masa zaman diri sendiri belajar dulu, mak sanggup bangun malam-malam buat solat hajat kalau kita nak exam..siap bancuh air kopi lagi buat teman study...nampaknya kini diri sendiri pulak yang akan melalui saat2 itu...


p/s: Selalu lepas solat, ajar aleesya suruh minta doa dapat no 1 dalam exam..hehe..



 Klik2 sini, kot2 ada barang2 yang berkenan!!
 
Post a Comment